Об’єднання роз’єднаних: до Львівської ОТГ попри протести включили навколишні громади

DJI_0384
Фото: Роман Балук.

Кабмін затвердив перспективний план формування територій громад Львівської області.

Хто увійшов до ОТГ

Він майже не відрізняється від проєкту, який у березні ЛОДА подала у Кабмін, за винятком того, що урядовці вирішили зберегти Заболотцівську ОТГ, а село Бірки, замість Львівської ОТГ, увійде до Івано-Франківської ОТГ. Загалом в області передбачено 73 об’єднані територіальні громади.

Щодо Львівської ОТГ, то баталії навколо неї не вщухали до останнього моменту. Напереродні на Львівщині відбулося перекриття траси мешканцями, які вимагали створення Брюховицької ОТГ, паралельно з цим група мешканці Винників та Брюховичів їздити до Києва пікетувати уряд із вимогою дозволити їм створити власні ОТГ.

Втім Кабмін не пішов на поступки і затвердив Львівську ОТГ у форматі Львова та 17 прилеглих населених пунктів. Голова ЛОДА Максим Козицький під час засідання уряду закликав уряд не вносити змін у поданий ОДА проєкт, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що всі перспективні плани базуються на проєктах, розроблених ОДА, і в них можна вносити лише технічні правки.

Відтак, згідно з рішення уряду, Львівська ОТГ сформована у складі Львівської, Винниківської, Дублянської міських рад, Брюховицької, Рудненської селищних рад, а також Грибовецької (Великі Грибовичі, Збиранка, Малі Грибовичі), Грядівської (Гряда, Воля-Гомулецька), Зашківської (Зашків, Завадів, Зарудці), Лисиничівської (Лисиничі, Підбірці), Малехівської та Рясне-Руської (Ресне Руське, Підрясне) сільських рад.

Як і було передбачено у проєкті ЛОДА, окремими ОТГ будуть Сокільницька – у складі Сокільницької та Годовицько-Басівської сільських рад та Оброшинська – у складі Оброшинської, Ставчанської та Конопницької сільських рад.

Задоволені і незадоволені

Рішення уряду викликало неприховане задоволення у міського голови Львова Андрія Садового та його оточення.

«Дякую всім, хто вник у проблему, детально розібрався з аргументами сторін та ухвалив таке рішення. Всім, хто, користуючись нагодою, пробував відірвати щось від Львова, також дякую. Ви нас мобілізували і показали всім свої справжні наміри. Бо пафосно говорити про «Великий Львів» на телеканалах і робити його насправді. Це, виявляється, цілком різні речі», – написав Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook.

«Великому Львову бути. Львівську ОТГ створено. Дякую всім, хто був за, і тим, хто був проти. Це все стимулювало. Тепер — до праці. В єдності – сила!», – написав на своїй сторінці його заступник з містобудування Любомир Зубач.

Натомість противники входження у Львівську ОТГ обурені рішення Кабміну.

«Сьогоднішнє ганебне рішення КМУ про затвердження перспективного плану Львівської області, дозволяє зробити певні висновки: основою документа є не економічне бачення і планування, не стратегія можливостей, а політична корупція, коли порушена методологія, процедура, передбачена Законом України про добровільне об‘єднання громад, Європейська хартія самоврядування; преЗедент дійсно відповідає за виконавчу владу і все, що робиться в Україні, та не цурається підкилимних домовленостей і йому плювати на думку громад; у нас уряд Зеленського; у Львівщини немає голови обласної державної адміністрації, можливо, є губернатор; позиція Асоціації міст України – порожній звук; у громад Брюховичів, Винників, Дублян, Стебника немає народних депутатів від слова «зовсім»; відомі імена вбивць громад в Україні», – написав на своїй приватній сторінці міський голова Винник Володимир Квурт.

На своїй публічній сторінці мер Винників, які тепер втрачає статус міста, був більш стриманий у висловах, водночас не виключив, що подаватиме до суду.

«Кабінет Міністрів України, як це не прикро, проігнорував думку нашої громади і затвердив сьогодні на своєму засіданні перспективний план Львівської області, в якому немає Винниківської громади.

Згідно з планом, Винники вже цього року зникнуть як місто і окрема самоврядна громада та стануть частиною міста Львова без жодного статусу й впливу. Мені дуже боляче це усвідомлювати, адже уряд не просто ліквідував наше місто як адміністративну одиницю, він знищив маленький соціальний простір, поставив хрест на наших культурних традиціях і особливостях, наших добрих справах, нашому спілкуванні. Я вважаю це рішення несправедливим.

Нас, винниківчан, попри нашу позицію і бажання, позбавили права бути територіальною громадою, а отже, самостійно вирішувати свої проблеми та визначати свій розвиток. Рішення про ліквідацію Винниківської громади суперечить Конституції України. Це антидемократичне рішення, а отже, реформа децентралізації, у підсумку, звелась до імітації демократичних змін. Знищення Винниківської громади – результат, який цілком протилежний завданню цієї реформи, яка передбачала самодостатній розвиток та зміцнення місцевих громад в Україні.

Я, як міський голова Винників, вважаю своїм обов'язком якнайшвидше провести консультації з активістами нашої громади. Якщо буде підтримка, то я готовий продовжувати боротьбу за збереження нашої громади всіма цивілізованими методами. Також варто обговорити з юристами можливість оскарження цього рішення в суді.

Якщо не знайдемо розуміння в українських судах, то будемо шукати справедливості в Європейському суді, адже ліквідація Винниківської громади суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, яку Україна підписала. Також вважаю, що необхідно звернутись до всіх керівників міст-побратимів Винників у Польщі, Чехії, Італії, Німеччині тощо, і донести до них ситуацію, яка призвела до порушення демократичних прав та свобод членів нашої громади внаслідок ліквідації Винників як самоврядного міста. Сподіваюсь на підтримку демократичної європейської спільноти», – написав Володимир Квурт.

До суду

Водночас, як повідомив координатор Комітету захисту прав громад, член міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адмінтерустрою базового рівня Львівської області Віталій Горбатенко, Львівський окружний адміністративний суд задовільнив клопотання Малехівської сільради про забезпечення її позову до ЛОДА і ухвалив заборону Міністерству розвитку громад та території України вчиняти дії щодо проєкту перспективного плану формування територій громад Львівської області в частині Малехівської сільської ради.

«Затвердивши сьогодні перспективний план ОТГ Львівської області, Кабмін відкрив скриньку Пандори. Тому що тепер кілька десятків громад будуть оскаржувати розпорядження Кабміну, ухвалене з подачі ЛОДА. Першою громадою у цьому контексті є Малехівська сільська рада, яку насильно приєднують до Львова. Позавчора 25 квітня суд задовільнив клопотання сільради про забезпечення їхнього позову, а саме суд ухвалив: «Заборонити Міністерству розвитку громад та території України вчиняти дії щодо проєкту перспективного плану формування територій громад Львівської області в частині Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області, яка передбачена у даному проєкті в складі Львівської об’єднаної територіальної громади». Чому Чернишов і Козицький приховали цю інформацію на засіданні Кабміну?» – написав у соцмережах Віталій Горбатенко.

Втім, далеко не факт, що суди стануть на бік позивачів. Директор агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький каже, що з формальної точки зору Львівська ОТГ відповідає методиці Кабміну.

«Нагадаю, що центрами ОТГ громад насамперед визначаються міста обласного значення, потім – районні центри, потім – міста районного значення і міста, які раніше були районними центрами. Тобто є місто Львів і все, що є в межах 25 кілометрів – це Львів, якщо на цій території немає міста обласного значення або районного центру. Тобто Львівська ОТГ в тому форматі, в якому вона запропонована, повністю відповідає методиці. Подавати в суди, звичайно, будуть, бо всім потрібні електоральні очки. Але скасувати ці речі у судах буде складно. Реальний досвід скандинавських країн показує, що ніхто нічого не виграє, і потім всі тішаться тим, що створили спроможну громаду. Як правило, за 2-3 роки все забувається і  всі працюють у фомарті ОТГ. Якісь «сепаратистські» рухи відбуваються не більше ніж в 1% випадків», – підсумовує Тарас Баранецький.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: