На Львівщині почнуть відновлювати Поморянський замок

100868646_3243970958968270_8283110924466782208_n
Фото: Спадщина.UA

Наступного тижня розпочнеться робота з відновлення східної вежі замку у Поморянах на Львівщині.

Про це повідомила у Фейсбук засновниця української доброчинної організації «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів, яка займається відбудовою пам’яток національної спадщини у Львівській області.

На відновлення вежі Поморянського замку влада Львівської області виділила вже 3 мільйони гривень. Кошторисна вартість робіт склала 6,8 млн грн, адже треба зробити ряд супровідних демонтажних та протиаварійних робіт для сусідніх частин будівлі. Кошти на це постійно збираються.

«Ми шукаємо підтримки та залучаємо усіх, кому не байдужа доля цього проекту», - сказала Гаврилів. На її думку, завершення відновлення східної вежі замку буде наприкінці року.

На изображении может находиться: небо, дом и на улице

Ренесансний замок у Поморянах було збудовано у першій половині XVI століття. Його будівничим є подільський воєвода Ян Сєнінський. У 1620 році Якуб Собєський купив Поморяни разом із 17 навколишніми селами. Замок став не лише улюбленою резиденцією його сина Яна ІІІ Собєського, куди він приїжджав на полювання і організовував різні прийоми, але й також це була ключова оборонна фортеця під час турецьких воєн.

У 1876 році замок перейшов до роду Потоцьких і аж до Другої світової війни був їхньою власністю. Зараз ця пам’ятка архітектури занепадає.

Замок у Поморянах, фото 1925 року

Замок у Поморянах, фото 1925 року

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: