В Україні почали тестувати людей на антитіла до коронавірусу

PRrukMCDZIth6bxSMxIoK_SMhPDNv_1C
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Українські лабораторії вже розпочала здійснювати тестування методом імуноферментного аналізу, результати якого демонструють наявність антитіл в організмі людини до нового коронавірусу.

Уже проведено 7 914 таких тестів, з них за останню добу - 1 560. У країні існує розгалужена мережа лабораторій для ІФА-тестування, включно з обласними і районними лікарнями, повідомили у МОЗ.

Під час ІФА-тестування лікарі визначають наявність антитіл в організмі людини. Воно може показувати, чи перехворіла вже людина на коронавірусну хворобу COVID-19, чи ні.

Степанов нагадав, що алгоритм ІФА-тестувань прописано у стандартах надання медичної допомоги. Наразі такі дослідження проводяться децентралізовано — в обласних, міських та районних лікарнях, де облаштовані відповідні лабораторії.

За словами міністра, минулої доби в Україна було зроблено 10 тис. 811 досліджень методом ПЛР та 1 тис. 560 ІФА-тестів.

Як повідомляє 24 канал, Центри з контролю і профілактиці захворювань США (CDC) переглянули рекомендації, і тепер в них міститься попередження про те, що в половині випадків тести на антитіла до COVID-19 можуть бути помилкові.

CDC закликає з обережністю ставитися до хибнопозитивних результатів, через які люди можуть помилково повірити в імунітет перед коронавірусом і втратити пильність.

Хибність безлічі тестів пояснюється тим, що вірус не дуже поширений серед населення. Якщо інфекція зачіпає тільки невелику кількість тестованих людей, то тут може спостерігатися більша помилка в результатах.

Але навіть тести з точністю до 90% все одно здатні пропускати половину випадків, якщо всього 5% населення інфіковано. Експерти підкреслюють, що всім пацієнтам, які отримали позитивний результат на антитіла до коронавірусу, мають пройти ще через два тести поспіль.

Звичайні тести визначають коронавірус у людини в цей момент, то тести на антитіла можуть виявити факт того, що людина перехворіла коронавірусом в минулому, а зараз здорова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: