Ляшко заявив, що Україна не розробляє вакцину від коронавірусу

picture2_vakcina-protiv-ko_367318_p0
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Зараз в Україні проходять клінічні випробування чотири препарати проти коронавірусу, цим займається державний експертний центр, який аналізує всі матеріали, допускає до проведення клінічних випробувань.

Про це в інтерв'ю Радіо Свобода повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Ми зверталися до Академії медичних наук, до Академії наук з питанням того, чи можна в Україні надіятися на розробку вакцини. Наші академії відповіли, що нам треба спочатку інвестувати у розробку лабораторних потужностей, на яких можна проводити ці дослідження, а після цього вже говорити про повноцінну розробку власної вакцини», – зазначив міністр.

Він додав, що у світі працюють над близько 70 розробками вакцин.

«І від моменту початку розробки до завершення може пройти в середньому 18 місяців. Ми розуміємо, що маємо п’ятий місяць циркуляції збудника в нашій популяції, тому вакцину очікувати варто, але не варто очікувати її ось-ось, дуже швидко. Хоча деякі розробки вакцини вже пішли на другу і третю стадії клінічних досліджень», – наголосив Ляшко.

За повідомленням 24 каналу, Ляшко повідомив, що в Україні є люди, які готові брати участь у третій клінічній стадії дослідження вакцини. Головний санітарний лікар наголосив, що він також готовий вакцинуватися.

Як тільки вона з’явиться і буде допущено (я серйозно це кажу), я зроблю це щеплення, піду у групу. Але клінічні дослідження не так проводяться, що 3-4 людини готові, пропили апарат, він їм допоміг. І ми кажемо, все, у нас успіх. Вибирається певна група, проводиться певне дослідження. Це цілий науковий процес, – сказав він.

Ляшко додав, що увесь світ, вся наукова спільнота зараз прикута до розробок або препаратів, або вакцин.

"Будь-то, хто заявить, що цей препарат лікує коронавірусну хворобу, його ж відразу заберуть інші країни і проведуть такі ж самі дослідження і покажуть результат", – зазначив він.

Наразі відомо, що випробування експериментальної вакцини на людях розпочала американська фармацевтична компанія Novavax в Австралії

Зазначається, що компанія вже розпочала першу фазу випробувань, залучивши 131 добровольця в містах Мельбурн та Брисбен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: