Як я у три роки кинув курити: лайфхак до Дня боротьби з тютюнопалінням

101019663_253917452517433_1483393609964191744_n
Фото ілюстративне.

Колонка Юри Мартиновича, журналіста.

Сьогодні, 31 травня, День боротьби з тютюнопалінням. Розповім цікаву історію, яку не пам’ятаю, але знаю.

Мама розповідала, що, будучи геть малим, мав дурну звичку. Мені було цікаво підбирати недопалки сигарет і робити… затяжки. Тобто мавпувати, робити вигляд, що теж курю. Уявляю, наскільки це не естетично виглядало. От гуляєте собі вулицею, бачите якогось патлатого малого, який тільки чекає, щоби мама кудись обернулася, а він бігом з асфальту до рота згаслий і брудний недопалок сигарети… Та, видовище ще те було! Звісно, таке моє заняття батьків не тішило. Хоча підозрюю, то я копіював так батька, який тоді тишком-нишком курив. Так от про лайфхах. Але думаю, ви вже здогадалися… Кажуть, мої руки були синіми, діставав по них не раз за те, що підбирав ті «бички». Напевно, не лише по руках гепали… Але чого не пам’ятаю, того не було.

Одне слово, мама й тато у прямому сенсі відбили любов до сигарет. Десь на підсвідомому рівні то відклалося, і мене з того часу не тягнуло «засмакувати» димом. Хоча, зізнаюся, коли з пацанами на районі гуляв і швендяв, то кілька затяжок було… Але відчував відразу до того, тому лише з поваги до дворових звичаїв сигарета на коротку мить опинялася у роті.

Мені вже 28 років, по суті, 25 років тому я таки кинув курити. Так кинув, що вже й не хочу по-справжньому починати. Та я не хочу сказати, що раджу вам бити дітей по руках, коли вони торкаються сигарети… Хоча щось у тому є. З дитинства можна виховати нелюбов чи любов до чогось, головне – помітити, коли малий чи мала починають тим цікавитися. Задати правильний «стимул». Бо, як бачите, до сигарет тягне дуже і дуже у ранньому віці.

Ще скажу декілька загальних слів про тютюн і паління. Коли ви курите, то організм поглинає не лише нікотин, який спричиняє залежність подібно до кокаїну. Тютюновий дим містить тисячі хімічних елементів, з яких сотні є токсичними, а десятки з них викликають онкологічні захворювання. Більше того, пасивні курці теж поглинають шкідливі речовини. Паління сигарет підвищує у 25 разів шанси захворіти на рак легень. З таким діагнозом у кращому разі живуть ще декілька років… Також куріння є одним із факторів ризику хвороб серця. Одне слово, тютюновий дим – це ще та отрута.

У світі щодня курять близько мільярда людей. За різними даними, в Україні курять десь 30% дорослого насилля (гадаю, дитячого не менше). Тобто кожен третій курить і шкодить як своєму здоров’ю, так і здоров’ю оточуючих. Куріння спричиняє кожну десяту смерть у світі. Щороку близько 7-8 мільйонів людей у світі та 85 тисяч українців помирають внаслідок хвороб, спричинених курінням.

Коротше, краще не палити, а як вже почали, то боріться, пробуйте «відбити» цю шкідливу звичку, цей смертельний вирок, який коштує дорогоцінних років безцінного життя.

P.S.

Під час створення відеоролика ніхто не постраждав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: