Як зняти головний біль ліками та народними засобами

Migren-simptomy-i-lechenie
Фото з відкритих джерел.

Регулярний головний біль свідчить про наявність в організмі хронічних захворювань.

Проблема вимагає негайного звернення до фахівця, який направить пацієнта на діагностику та обере ефективну схему лікування. Щоби зарадити нестерпному болю до отримання якісної медичної допомоги, можна скористатися народними методами, спеціальними вправами або фармацевтичними препаратами.

Що робити, щоб зняти головний біль при вагітності

Головні болі у вагітних – поширене явище. За будь-яких умов не можна вживати ліки, таблетки, препарати без попередньої консультації зі спеціалістом. Існують перевірені та дієві заходи народної медицини для зняття болісних відчуттів:

  • Повільно випити 2 склянки очищеної води без газу. За можливості прийняти ледве теплий душ, після чого деякий час полежати на жорсткій поверхні. Під шию та під коліна слід покласти валики або скручені рушники. Допоможе миття волосся та легкий масаж голови, що добре розслабляє напружені судини.
  • Спокій та прогулянки на свіжому повітрі – найпростіший засіб запобігти головним болям під час вагітності. Для більшого ефекту можна перед прогулянкою випити чай з квіток ромашки, настій шипшини, м’ятний чай. Потім вдома слід зробити масаж ступнів, використовуючи бальзам «Зірочка», надягнути теплі шкарпетки, полежати деякий час, поклавши на голову теплий або холодний компрес.
  • При головному болю, що викликаний зниженим тиском, випийте чашку міцного чаю з цукром. Якщо біль спровокований підвищеним тиском, треба виключити з раціону сіль.

У різних травах, ароматичних оліях, овочах немає шкідливих компонентів для вагітних жінок. Інші засоби, що допоможуть зняти біль:

  • капустяний листок прибинтувати на чоло;
  • екстракт чаги розвести з кип’яченою водою (та приймати по 1 ст. л. на день);
  • зробити компрес на чоло з оливкової олії та оцту в пропорції 1:1.

Допомагає позбавитись болісних відчуттів відвар глоду. Для його приготування треба взяти 20 г плодів, залити їх 1 склянкою окропу и проварити 10 хвилин.

Якщо жодний засіб не діє, треба звернутись до лікаря. Спеціаліст призначить прийом безпечних медичних препаратів, що не зашкодять здоров’ю вагітної жінки та її майбутньої дитини.

Таблиця 1. Ліки, які можна приймати під час вагітності від головного болю

Назва Особливості прийому
Но-шпа Позбавляє від спазму судин, приймати не більше 3 штук на день
Парацетамол (Панадол) Дозволяється з першого триместру вагітності. Добре допомагає від головного болю, викликаного низьким тиском
Ібупрофен (Нурофен) На початкових термінах вагітності, з великою обережністю

Вагітним заборонено приймати аспірин. При сильному болю можна випити 2 таблетки Но-шпи або Папаверину чи прийняти Андипал.

Ефективно знімає болісні відчуття спеціальний пластир. До його складу входять рослинні трави та ефірні олії, безпечні при вагітності. Пластир треба наклеїти на чоло на 10-15 хвилин. Використовувати один пластир не більше 6 годин.

Допоможе усунути біль «Зірочка» – нею слід легенько натерти чоло та скроні. В такий же спосіб можна використовувати ароматні олії лимону, м’яти, сосни.

Доступні засоби зняти головний біль без таблеток

Не при всіх різновидах головного болю можна використовувати медичні препарати. Якщо проблема виникає дуже часто і викликана гормональними змінами, коливаннями артеріального тиску, захворюваннями внутрішніх органів та іншими хворобами, ризикувати не можна – треба знімати біль без таблеток.

Процедури, що дійсно допомагають:

  • Питна вода. Причиною болю може бути зневоднення організму, тому слід випити склянку фільтрованої води.
  • Пакет з льодом. Його треба прикласти до чола та тримати 10 хвилин, повторити процедуру через певний час.
  • Ароматерапія. Ефірні олії мандарина, м’яти, евкаліпту знімають нервове напруження, тому рекомендовано втирати по краплі олії в шкіру голови, чоло або скроні.
  • Гаряча вода. Слід зробити грілку й прикладати її до задньої частини шиї. Перед сном можна занурювати ноги у миску з гарячою водою на 10 хв.
  • Масаж. Активує кровообіг та зменшує біль у разі напруження. Треба масажувати верхню частину голови.
  • Імбир. Корінь цієї рослини має протизапальні властивості, знімає спазм судин голови.
  • Гострі соуси. Допомагають в тому разі, коли головний біль супроводжується закладеністю носа. Можна додати в меню соуси чилі, табаско, кімчі, сальса, аджика.

За наявності частих головних болів не можна марнувати час – слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Як зняти сильний головний біль

Медичні дослідження показали, що у 90% випадків болісні відчуття виникають через перенапруження м’язів обличчя, чола, шиї. Якщо безпосередньо впливати на ці частини голови, можна зняти сильний головний біль шляхом, наприклад, масажу скронь або гімнастики очей. Але в тому разі, коли проблему не вдається вирішити такими діями, потрібно приймати лікарські засоби.

Таблиця 2. Медичні препарати для зняття сильного головного болю

Назва Рекомендації щодо прийому
Ібупрофен, Нурофен, Бурана, Фаспік При болісних відчуттях в області голови, шиї, при підвищеній температурі
Панадол, Парацетамол, Калпол, Цитрамон, Темпалгін, Седальгін, Кофіцил, Аскофен-П Для зняття болю, що виникає не дуже часто. Не приймати за наявності проблем з печінкою, гіпертонії, а також після вживання алкоголю
Ацетилсаліцилова кислота Ні в якому разі не порушувати добове дозування. Заборонено дітям, вагітним, людям з порушенням згортання крові
Мігренол Приймати перед сном, не сідати за кермо після вживання
Пенталгін, Піралгін, Седал, Седальгін Застосовувати в крайньому разі за рекомендацією лікаря. Містять фенобарбітали
Анальгін, Баралгін Коли головний біль супроводжується лихоманкою або зубним болем, приймати обережно через вміст метамізолу натрія
Тріган-Д, Максіган, Новіган, Спазган, Спазмалгон, Ревалгін, Брал Нейтралізують болі, викликані спазмами судин, слід вживати після їжі
Солпадеїн, Каффетін Не вживати дітям. Дорослим протягом доби не більше 6 таблеток
Некст, Брустан, Ібуклін Є комбінацією діючих речовин ібупрофен та парацетамол

Якщо спіткав гострий сильний біль, можна скористатися досить простим заходом. Треба випити Аспірин плюс одну таблетку Пантогама, Пікамілона чи Мексідола, прийняти контрастний душ, вжити багато води та будь-який сечогінний препарат несильної дії. Головний біль швидко перестане турбувати.

Зняття головного болю в домашніх умовах при гаймориті

Гайморит – небезпечна хвороба, часто приймає хронічний характер. Накопичення гною в гайморових пазухам викликає запалення, наслідком якого є головний біль. Будь-які народні заходи лікування при гаймориті слід використовувати як доповнення до основної терапії, обраної спеціалістом.

В домашніх умовах зняти гайморитний біль допоможуть такі дії:

  • Змішати картопляний, цибулинний сік та розтоплений мед в рівних частинах. Закапувати в кожну ніздрю тричі на день. Зберігати ліки в холодильнику.
  • Залити 0,5 л води 3 великих лаврових листка та поставити на вогонь. Як закипить, зняти з вогню, остудити. Змочити бавовняну тканину та прикладати на область гайморових пазух, накрити теплою хусткою. Повторювати процедуру 2-3 рази на добу не більше 7 днів.
  • Змішати в рівних пропорціях цибулинний сік, рослинну олію, молоко, спирт та мед. Додати подрібнене господарське мило й розтопити суміш на водяній бані. Змочувати в ній ватні тампони та закладати в ніс на 15 хвилин тричі на день.

Головний біль при гаймориті можна зняти за допомогою вдихання пари настою прополісу. Стануть у нагоді краплі з алое, меду та чистотілу, олію обліпихи та шипшини, сік цикламена. За будь-яких обставин треба пам’ятати, що самолікування повинно бути відповідальним й контрольованим. Якщо не вдається позбавитися проблеми, слід звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Джерело: журнал «Фармацевт Практик»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: