Твори, за які ми любили Мирослава Скорика

скорик3

Згадуючи Мирослава Скорика, одне з перших, що спадає на думку, його знаменита «Мелодія» з фільму «Високий перевал» Володимира Денисенка.

З часу виходу фільму на екрани (1982) вона зажила самостійним життям, причому в різних варіантах виконання.

«Мелодію» можна почути в аудиторіях музичних училищ і з високої сцени, по радіо і на вулиці.

«Гуцульський триптих» належить до перших творів, які репрезентували Мирослава Скорика як представника «неофольклорної хвилі» в українському мистецтві. Виник він на основі музики до кінофільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» за повістю Михайла Коцюбинського.

Однією з пісень, які принесли композитору широку популярність, стала «Не топчіть конвалій» – перший український твіст, написаний 1963 року. Його виконував створений Скориком вокально-інструментальний ансамбль (ВІА) «Веселі скрипки».

Початково оперу «Мойсей»  планувалося написати до 100-річчя Львівської опери, що відзначали у 2000 році. Проте згодом прем'єру було відкладено на один рік й приурочено іншій, більш знаковій події — візиту Папи Римського Івана Павла II до України, що відбувався 23-27 червня 2001 року.

Концерт для віолончелі з оркестром, за який Скорик отримав Шевченківську премію 1987 року.

Популярною піснею стала також «Намалюй мені ніч», яку свого часу переспівували різні виконавиці – від молодої Софії Ротару до Тіни Кароль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: