15 домашніх вазонів-друзів для очищення повітря

жасмин4

Американська асоціація NASA дослідила, що в кожній середньостатичній оселі можна знайти такі небезпечні сполуки, як формальдегід, чадний газ, трихлоретилен й аміак. Добре, що окрім дерев, поруч з нами живуть справжні рятівники: кімнатні рослини можуть поглинати до 90% таких шкідливих сполук.

Тутка знає, що вазони — це не лише зелена окраса дому. Тому подаємо вам 15 рослин, корисних для нашого здоров’я. Увага: ви можете захотіти придбати усі вже після прочитання статті.

1. Жасмин

Жасмин має позитивний вплив на психологічне здоров’я. Речовини, які він виділяє, зменшують тривожність, допомагають при тривожних розладах, покращують якість сну, а у великих кількостях рослина покращує імунітет і навіть підвищує лібідо.

2. Хлорофітум чубатий

Прекрасно бореться із поширенням таких сполук, як формальдегід, чадний газ й інших шкідливих для нашого здоров’я речовин. Ці шкідливі сполуки виділяють при своєму згорянні та експлуатації такі предмети як паперові сумочки й серветки, восковий папір, фанера та синтетичні тканини. Якщо не дуже любите вазони, невибагливий у догляді чубатий хлорофітум прекрасно для вас підійде.

3. Спатіфілум

Цей вазон прикрасить домашню атмосферу неймовірними білими квітами, та це не всі його козирі. Спатіфілум ще класно поглинає таких забруднювачів повітря, як аміак, формальдегід та трихлоретилен, поруч з ним повітря стає значно чистішим. Будьте уважними: не знаходьтеся близько до нього, якщо у вас алергія на пилок.

4. Сансев’єрія трисмугова

Ця кімнатна рослина найкраще підійде для спальних кімнат, адже продукує багато кисню. Сансев’єрія бореться із різноманітними шкідливими сполуками, як от трихлоретилен, формальдегід, толуен, бензин і ксилол. Для покращення ефекту не зупиняйтеся лиш на одній рослині. Вони дуже прості в догляді, полюбляють непряме сонячне проміння.

5. Розмарин


Славиться своїми корисними властивостями для покращення пам’яті та уваги, полегшує біль у м’язах й укріплює імунну та кровоносну системи. А свіже листя ще й в куховарінні пригодиться!

6. Плющ звичайний

Ця рослина очищує до 90% повітряної цвілі, полегшує дихання людям, схильним до алергій, з її допомогою астматики легше дихають вночі та краще сплять. Однак не допускайте до нього малих дітей та домашніх улюбленців — якщо з’їсти його листя, плющ може бути отруйним.

7. Лаванда

Лаванда — у свіжому чи засушеному вигляді — прекрасно допомагає зняти стрес, бореться з безсонням, знімає тривогу, нервозність, депресію.

8. Алое вера

Відомий своїми цілющими властивостями, пом’якшує та зволожує шкіру, вражену запаленням, лікує опіки, ураження від сонця, обмороження, псоріаз і навіть герпес.

9. Епіпремнум золотистий

Епіпремнум чудово поглинає трихлорметил — сполуку, яка виділяється клеєм, фарбою та очисниками. Цей вазон неможливо знищити, не любите доглядати за кімнатними рослинами — то він для вас ідеальний варіант.

10. Каучуконосний фікус

Легко виростає до великих розмірів, не потребуючи особливого догляду. Широке листя всотує в себе все шкідливе повітря. Тож не забувайте протирати його від пилюки.

11. Бромелія

Знищує до 90% забруднювачів повітря, як от бензин. Найкраще росте на сонячному чи світлому боці будинку.

12. Гербера

NASA навіть назвало її “найкращим очищувачем повітря в домі від бензину та виробником кисню вночі”. Інститут пульмонології ж радить спати поруч з цим вазоном тим людям, що мучаться від безсоння та апное сну.

13. Нефролепіс піднесений

Вважається прекрасним природним зволожувачем повітря, очищує його, забираючи з нього формальдегіди та інші токсини. Невибагливі у догляді, люблять непряме сонце. Бажано щодня підливати грунт.

14. Азалія

Азалія і око милує, і очищує повітря в домі. Підтримуйте ґрунт азалії завжди вологим — вона це дуже любить.

15. Монстера

Вчені дослідили, що монстера чудесно очищує повітря від таких токсичних сполук, як ксилол та формальдегід. Рослина не любить освітлених приміщень, невибаглива у догляді. Не давайте листя дітям та тваринам: якщо його з’їсти, воно може бути отруйне.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: