Облрада закликала уряд переглянути перспективний план створення ОТГ

Львівська облрада звертається до президента та Верховної Ради України із закликом переглянути нещодавно затверджений перспективний план формування територій громад Львівської області, через його недосконалість.

Сьогодні, 2 червня, під час сесії, депутати розглянули стан проведення реформи децентралізації у Львівській області, зокрема заслухали керівників громад, чиї позиції не були враховані у затвердженому перспективному плані.

Як розповів голова ЛОДА Максим Козицький в області відбулися 20 виїзних обговорень, 30 публічних консультацій щодо проблемних питань формування плану, два засідання міжвідомчої групи та 2 раунди консультацій у Мінрегіоні. На основі цих обговорень і був сформований план розвитку територій.

Міський голова Винник Володимир Квурт зачитав спільне звернення від голів громад, які протестують проти затвердженого плану. У зверненні заявляється про порушення  базових принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Депутатів також попросили дати  політичну та правову оцінку діям ЛОДА та Кабміну при розробці перспективних планів.

Натомість, заступник міського голови Львова Любомир Зубач, назвав плюсом прийняття перспективного плану.

«Не важливо, хто буде керувати, важливо, щоб люди отримували якісні послуги», – заявив заступник Садового.

Депутатка від «Самопомочі» Парасковія Дворянин, нагадала, що депутати теж відповідальні за те, що сталося адже вони теж приймали участь у розробці планів територій. «Не треба з себе вдавати рятівників перспективних планів. Ви цю тенденцію започаткували», – заявила депутатка.

Своєю чергою голова облради Олександр Ганущин, заявив, що Садовий домовився із  «зеленою владою», про підтримку проєкту Львівської ОТГ.

Депутат Олег Панькевич запропонував висловити недовіру голові ЛОДА Максиму Козицькому через порушення під час формування перспективного плану .

«Моя пропозиція – висловити недовіду через хаос, бардак, порушення законодавства голові ЛОДА. І тоді президент мав би призначити нового голову. І тоді, можливо, Кабмін не буде порушувати... Має бути відповідальність», – заявив Олег Панькевич.

Втім, за розгляд цього питання проголосували лише 10 депутатів.

Зрештою, депутати підтримали звернення до президента та Верховної Ради України щодо недосконалості затвердженого перспективного плану формування територій громад Львівської області.

«Депутати Львівської обласної ради, представляючи спільні інтереси територіальних громад села, селища, міста чи їх громад, висловлюють своє невдоволення щодо затвердженого Кабінетом Міністрів України 27 травня 2020 року перспективного плану формування територій громад Львівської області, який подала Львівська обласна державна адміністрація. Вважаємо, що права й можливості місцевого самоврядування були обмеженими в процесі проведення реформи децентралізації на Львівщині, а також внаслідок внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей». Порушено вимоги законодавства щодо добровільного волевиявлення територіальних громад під час формування проєкту перспективного плану. Не враховано позицію громад та органів місцевого самоврядування щодо об’єднання з тими чи іншими громадами. Позбавивши обласні ради повноважень щодо схвалення перспективних планів формування територій громад областей, Верховна Рада України знехтувала право громад бути почутими, а депутатів, які представляють своїх виборців, позбавила можливості виражати й захищати інтереси відповідної територіальної громади», – йдеться у зверненні депутатів.

Вони також висловлюють обурення затвердженим перспективним планом формування територій громад Львівської області, який нівелює довіру місцевого самоврядування до державних інституцій та дискредитує децентралізацію, як найбільш  затребувану реформу.

«Беручи до уваги критичну ситуацію, що склалася на Львівщині, закликаємо Президента України і Верховну Раду України втрутитися в ситуацію та зобов’язати Кабінет Міністрів України переглянути перспективний план формування територій громад Львівської області, затверджений 27 травня 2020 року, взявши до уваги пропозиції територіальних громад», - йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: