Українські екснардепи, олігархи та держслужбовці: опубліковано документи офшорів на Багамах

bb63fce-------

Чотириста тисяч документів із реєстру юридичних осіб Багамських островів потрапили у публічний доступ, «українська частина» багамського архіву містить дані про майже 60 фірм. У реєстрі фігурують прізвища екснардепів, олігархів та керівників держпідприємств.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Серед директорів і секретарів багамської компанії Real Estate Holding Ltd у документах значаться виключно одесити. Відповідно до опублікованих даних, її засновниками станом на 2014 рік були: Борис Коган, Борис Колісниченко, Юрій Махлайчук, Ігор та Олександр Урбанські

Борис Коган – одеський бізнесмен, якому місцеві ЗМІ приписували міжнародну торгівлю зброєю та купівлю яхти у спадкоємців російського олігарха Бориса Березовського.

У документах напровти Ігоря Урбанського є примітка «Government post – PEP» (державна посада – публічний діяч). У 2006 роц віні був обраний народним депутатом України п'ятого скликання від Соціалістичної партії. З грудня 2007 року по липень 2009-го Урбанський працював заступником міністра транспорту та зв'язку.

У документах Real Estate Holding Ltd фігурує і син Ігоря Урбанського Олександр. Нардеп восьмого скликання. Запам'ятався своєю декларацією – разом із братом Анатолієм (на той час був головою облради Одещини) у серпні 2017 року вони купили криптовалюти (біткойн-кеш) на 73 мільйони гривень.

Відповідно до опублікованих даних, Костянтин Жеваго значився одноосібним директором компанії Pharma Distributing corp.

У пресслужбі бізнесмена повідомили, що ця компанія припинила своє існування, «інформація вже давно не актуальна», і Pharma Distributing corp. займалася дистрибуцією медичних препаратів на території Латинської Америки та країн Карибського басейну.

Багамську компанію Golden Gate Bay Limited можна знайти в українському реєстрі юридичних осіб. Там вона виступає засновником низки компаній, так чи інакше асоційованих із скандально відомим ексголовою Центрвиборчкому і екснародним депутатом Сергієм Ківаловим. Це Міжнародний гуманітарний університет, Міжнародний університет, ТОВ «Трк "Академія"».

У розділі «Register of Directors» фігурують: сам Сергій Ківалов, Захарія Ківан, Аднан Ківан та Ірина Орехова.

Аднан Ківан – бізнесмен сирійського походження, одеський забудовник та власник англомовного видання KyivPost і одеського «7 каналу».

Основний бізнес – будівництво. Компанія Kadorr group, яка належить родині Аднана Ківана, побудувала понад 40 житлових комплексів в Одесі і в Києві, в тому числі порушуючи норми будівництва в історичних районах.

Фігурує як директор і президент багамської компанії Drink Inc. в опублікованих архівних документах Сергій Блескун - нинішній очільник ДП «Укрспирт», погоджений на призначення в.о директора «Укрспирту» прем'єром Гончаруком у жовтні 2019 року.

Багамська Drinks Inc. з початку 2000-х є засновником дочірнього підприємства «Дрінкс Україна», яка випускає соки торгової марки «Смак».

Пресслужба ДП «Укрспирт» надіслала таке пояснення: «19 років тому, у березні 2001 року Сергій Блескун був прийнятий на посаду комерційного директора ДП "БКС-Соки", яке входило в групу компаній Drinks Inc. У липні ДП "БКС-Соки" було перейменовано в ДП "Напої".

У 2002-му Блескун переведений на посаду директора і у вересні 2002-го був звільнений за власним бажанням. Сергій Валерійович працював виключно в Україні, зокрема на Ніжинському заводі».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: