Мовний закон переглядати непотрібно, – львів’янин, який претендує на посаду мовного омбудсмена

літин

Міністерство культури запропонувало на посаду уповноваженого із захисту державної мови львів’янина, відомого захисника української мови, громадського діяча Святослава Літинського. 

Наразі очікується рішення уряду стосовно цього призначення.

Сам кандидат розповідає ІА Дивись.іnfo, що вважає цю посаду в Україні необхідною.

«Такої посади, аби захищати українську мову, безумовно, бракує. Бо, фактично, інспекція із захисту прав споживачів не займалася такими речами. Насправді вони могли б займатись левовою часткою цих проблем, але нам не вдалося цього досягнути.

Весь час треба йти до суду, якщо порушують права. Дуже б хотілося, щоби була така особа, яка могла б забезпечити наше право отримати інформацію українською мовою в Україні. Дуже не вистачає, щоби була така посада і щоб хтось цим піклувався», – сказав Святослав Літинський.

В Україні вже була призначена уповноважена Тетяна Монахова, однак вона вирішила не продовжувати  цю справу та пішла з посади. Тепер Міністерство культури, Міністерство юстиції і уповноважений із захисту прав людини мають подати кандидатуру у Кабмін, і уряд повинен розглянути та когось вибрати.

«Вчора був конкурс у Міністерстві культури, і з тих людей, що подалися, вибрали мене. Є ще Міністерство юстиції – там подалося 12 кандидатур, я в цьому числі. Тоді Кабмін мав би когось вибрати. Закон визначає 30 днів на подання кандидатур. Сподіваюсь, так і буде», – додав Літинський.

Перші питання, які ставив би Святослав Літинський у разі призначення, були би адресовані Кабінету Міністрів: «Кабмін має затвердити постанову про утворення секретаріату. Уповноважений – це одне, але в нього є секретаріат, який виконує технічні функції. Це державні службовці, юристи, бухгалтер. Для цього, аби утворити такий секретаріат, потрібно рішення Кабміну. За шість місяців, на жаль, попередня уповноважена не змогла отримати таку постанову від уряду. А це найперше, що потрібно зробити. Бо без цього така посада просто декларативна».

Як розповідає Літинський, загалом у повноваження мовного омбудсмена входить брати участь у різних питаннях забезпечення української мови як державної, статистика про стан державної мови в Україні, розгляд звернень громадян із забезпечення їхнього права отримання будь-яких товарів і послуг українською мовою, реагування на порушення.

«От, що стосується мовного закону, то зараз найголовніше – зробити, щоби він запрацював у тому вигляді, що є. Переглядати його не потрібно зараз. Якщо б він вже попрацював 5 років, тоді можна було б казати, де і що є неправильним чи недосконалим.

Нардепи прийняли цей закон більшістю. Він ще не почав працювати, а ми вже будемо його змінювати.  Не бачу потреби в цьому. Зараз владі краще займатись економічними питаннями – криза, коронавірус, а не редагувати мовне законодавство», - вважає кандидат на посаду.

Нагадаємо, Святослав Літинський виграв багато судових справ, що стосувалися використання державної мови, зокрема йдеться про маркування техніки — побутової та електричної. Також він став першим громадянином України, у внутрішньому паспорті якого  немає російської сторінки.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: