Нардепи попередньо підтримали дозвіл українцям змінювати своє по батькові

4945_724x0_803

Народні депутати у першому читанні підтримали законопроєкт №2450, яким хочуть дозволити українським громадянам добровільно змінювати власне по батькові.

Такий проєкт закону 3 червня підтримали 247 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, чинне сьогодні законодавство України відносно вільно дозволяє змінювати ім’я або прізвище. Однак прямо не передбачає право змінювати на власний розсуд своє по батькові, чим порушує вимоги вище вказаних статей Конституції України.

Депутати переконують, що наявність цієї прогалини підтверджується рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України», у якому встановили порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод з огляду на те, що ці положення законодавства України сформульовані не достатньо чітко.

«Проєкт закону розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України» та усунення прогалин, які існують між нормами цивільного та сімейного кодексів України, щодо можливості зміни фізичною особою по батькові», — йдеться у документі.

Водночас під час обговорення деякі парламентарі заявили, що ухвалення цього закону може стати колапсом, коли у виборчих списках з'являтимуться кандидати з однаковими прізвищам, ім'ям та по батькові.

Зазначається, що реалізація положень законопроєкту не потребує фінансових видатків з Державного бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: