Кадрові зміни в Кабміні: що ми знаємо про Ткаченка та Стафанішину

40_main

Уряду Дениса Шмигаля виповнилося вже три місяці, але його доукомплектація триває досі. 4 червня Верховна Рада призначила ще одного міністра і одного віце-прем'єра, але низка крісел в Кабміні досі не зайняті. 

4 червня Верховна Рада затвердила нового віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Ольгу Стефанішину. Вадим Пристайко, який раніше займав це місце, повинен відправитися послом до Великобританії. Також був призначений міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Окрім «Слуги народу», голоси на їхню підтримку дали депутатські групи «Довіра» і «За майбутнє», а також низка позафракційних нардепів.

Ольга Стефанішина

Стефанішина народилася 29 жовтня 1985 року в Одесі. Має дві вищі освіти – дипломи юриста-міжнародника і перекладача з англійської мови у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка та фахівця з фінансів і кредиту в Одеському національному економічному університеті.

Трохи попрацювавши юрисконсультом, в кінці 2007 року стала співробітницею Мін’юсту. Працювала у відділі організації і планування роботи з адаптації управління правового забезпечення європейської інтеграції Державного департаменту з питань адаптації законодавства.

Перейшовши до Секретаріату Кабміну, з березня по грудень 2017 року Стефанішина стала директором Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. У грудні 2017 року призначена на посаду гендиректора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату. Фактично вона була підлеглою тодішнього віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, яка зараз є депутатом від «Європейської солідарності». Тож в уряд вже запрошують представників влади «попередників».

На останніх парламентських виборах Стефанішина балотувалася за списком політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» під 25 номером. Туди взагалі набились багато представників уряду Гройсмана, але ця сила нікуди не пройшла. Після цього Стефанішина повернулася до юридичного бізнесу і з початку цього року працювала радником у відомій юридичній компанії «Ілляшев та партнери».

Пріоритети на посаді

Ольга Стефанішина вважає своїми пріоритетами на посаді перегляд Угоди про асоціацію з ЄС на основі національних інтересів України, перегляд умов фінансової співпраці з ЄС та налагодження взаємодії всіх гілок влади для сталості руху в напрямку ЄС і НАТО.

«Три основних пріоритети моєї роботи – це формування внутрішньої позиції України стосовно формату і обсягу перегляду політично і економічно Угоди про асоціацію, перегляд умов фінансування України не лише як країни, з якою співпрацює ЄС, адже ми говоримо про інтеграцію ринків, і третє – це налагодження взаємодії у форматі уряд-парламент-Президент стосовно розробки, ухвалення, реалізації та просування рішень у напрямку виконання Угоди (про асоціацію з ЄС – ред.) і Річних національних програм Україна-НАТО на основі національних інтересів України», – заявила Стефанішина у виступі у Верховній Раді перед призначенням на посаду.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, вона також акцентувала на важливості забезпечення сталості бюрократичних процесів і налагодженої роботи попри зміну віцепрем’єр-міністрів з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

«Я бачу це як пріоритет на цій посаді», – зазначила Стефанішина.

Декларація

Стефанишина в декларації за 2019 рік зазначила 800 тисяч гривень доходу – увесь він складається з її заробітної плати. Вона володіє квартирою (65 кв. м) в Одесі і ще 50% двох квартир (105,9 і 38,9 кв. м) в Одесі, а також винаймає квартиру (74 кв. м) у Києві. Новий віце-прем’єр володіє автомобілем Toyota RAV4 2009 року випуску.

Олександр Ткаченко

Ткаченко – корінний киянин, народився 22 січня 1966 року, закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Шевченка. Свою журналістську діяльність починав у легендарній телепрограмі «Молодіжка студія «Гарт», що виходила на телеканалі УТ-1, згодом почав працювати в українському представництві агентства Reuters. 1994 року очолив продакшн-студію «Нова мова», яка створювала відому програму «Післямова», автором і ведучим якої був він сам.

Його перше пришестя на телеканал «1+1» відбулося 1996 року, коли ніякого Ігоря Коломойського, з яким зараз стійко асоціюється Ткаченко, там ще близько не було. Але як заступник генерального продюсера попрацював там недовго і вже наступного року канал покинув.

З 1999 по 2005 роки був генеральним директором «Нового каналу», потім нетривалий час працював в Москві заступником генерального директора телеканалу «Рен-ТВ».

А вже починаючи з серпня 2008 року, новий міністр культури незмінно керував групою телеканалів «1+1», яку в 2010 році прибрав до рук її нинішній власник Ігор Коломойський. Новий власник залишив колишнього топ-менеджера, хоча Ткаченко визнає, що через манери Ігоря Валерійовича працювати з ним було непросто.

Пріоритети на посаді

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає пріоритетним завданням для МКІП підтримку та фінансування сфери культури і туризму, а на це, за його словами, нині потрібно 3-4 млрд грн.

«Пріоритет номер один – відновити фінансування цієї галузі. Пріоритет номер два – посилення фінансування цієї галузі, і безумовно, завершити реструктуризацію міністерства, формування агентств, адміністративну спроможність Мінкульту та провести аудит. Реальна цифра, яку потрібно спрямувати на підтримку культури та туризму – 3-4 млрд грн, щоб вижити та повернути можливості для розвитку», – заявив Ткаченко.

За його словами, культура є тим елементом, який цементує державу і суспільство та створює додаткові підстави для її розвитку. У цій сфері нині працює один мільйон людей.

«Щороку вони формують біля 4% ВВП цієї країни, але їхній вклад набагато більший. Бо без культури немає майбутнього, без культури немає нації, без культури не буде усіх нас», – додав Ткаченко.

Він нагадав про те, що під час кризи представники сфер книговидання, кіно, музеїв та усі інші правники культурного середовища змогли об'єднатися та разом відстояти бюджет на культуру, сформувати пакет із законів на підтримку цієї сфери для того, щоб люди мали можливість зберегти роботу.

«Ми і надалі повинні працювати разом і не ділити країну на патріотів та зрадників. Нарешті заради культури є можливість об'єднатися», - підкреслив Ткаченко.

Декларація

Готівкою Ткаченко тримає 400 тисяч доларів і ще майже 5,5 мільйона гривень та 6,5 тисячі доларів на банківському рахунку. У дружини 31 тисяча доларів готівкою та в банку майже 4,5 мільйона гривень. У грудні 2019 року Ткаченко придбав нерухоме майно майже на 12,5 мільйона гривень, ще на 1,2 мільйона гривень взяв в оренду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: