Податкові зміни у законодавстві: що важливо ОТГ

101556667_284625796006554_5460140035904897024_n

Збільшиться податок із житлової нерухомості, зміняться строки прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про ставки місцевих податків, змінюються ставки рентної плати за користування надрами тощо.

Ці та інші зміни вступають у дію із новими законами № 591-IX та № 466-ІХ.

27 травня Президент підписав антикризовий Закон № 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», який був прийнятий парламентом 13 травня.

Радник з місцевих фінансів Львівського офісу Програми «U-LEAD з Європою» Юрій Голинський розповідає, що у травні було прийнято низку змін до податкового законодавства, частина з яких стосується безпосередньо органів місцевого самоврядування. За його словами, дуже важливо звертати особливу увагу на дві речі: по-перше, на те, що окремі норми вступають в дію у різний час, а по-друге, чітко розмежовувати норми, що торкаються бюджетних установ. Наприклад, дехто помилково трактував зміни вартісного критерію для визначення основних засобів із 6 тис. грн до 20 тис. грн. Насправді ця сума не змінилася для бюджетних установ, але комунальним підприємствам вона важлива.

Із набранням законом чинності наступні заходи буде продовжено по останній календарний місяць, в якому Кабінет Міністрів України оголосить про закінчення дії карантину: строк незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; строк ненарахування пені; мораторій на документальні та фактичні податкові перевірки тощо.

23 травня набрав чинності ще один Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» № 466-ІХ від 16 січня 2020 р. Метою прийняття змін, серед іншого, було усунення технічних та логічних помилок у Податковому кодексі, приведення його норм у відповідність до положень ряду інших законів України, упорядкування функції контролюючих органів.

Деякі зміни до Податкового кодексу набирають чинності не одразу, а з 1 липня 2020 р. та з 1 січня 2021 р. Серед змін, які можуть стосуватись органів місцевого самоврядування (ОМС), хочемо звернути увагу на наступні, що стосуються місцевих податків і зборів:

  • Законом збільшено податок із житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку). Нова ставка – 25000 грн на рік за кожен такий об’єкт нерухомості.
  • Змінено строки прийняття та оприлюднення органами місцевого самоврядування рішень про ставки місцевих податків, а також строки інформування контролюючих органів про прийняті рішення.
  • Податкові органи зобов’язуються інформувати органи місцевого самоврядування про стан розрахунків з місцевими бюджетами.
  • Встановлено можливість визначення податкових зобов'язань з плати за землю на підставі невнесених до державних реєстрів правовстановлюючих документів на земельні ділянки.
  • Уточнено порядок нарахування та надсилання контролюючим органом фізичним особам повідомлень щодо нарахованих сум плати за землю.
  • Обмежено можливість надання пільги у вигляді земельного податку на платників єдиного податку 1-3 груп при наданні нерухомого майна в оренду.

Прийнятий закон також містить деякі інші новації, які можуть стосуватися ОМС:

  • Збільшується сума, яка використовується при визначенні основного засобу з 6 тис. грн до 20 тис. грн. Зверніть увагу, що пп. 14.1.138 ПКУ вступає в дію з 23 травня 2020 р.!
  • На період 2020-2030 рр. запроваджується прискорена амортизація основних засобів.
  • Якщо у платника єдиного податку буде наявний податковий борг, який перевищує 1020 грн, його реєстрацію може бути анульовано.
  • Законом змінені ставки рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (чорних металів (крім залізної руди), кольорових та легувальних металів; залізної руди), а також уточнені ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (п. 256.3 ПКУ).

З багатьма іншими новаціями можна ознайомитись безпосередньо у Законі № 466-ІХ чи у роз’ясненнях на сайті Державної податкової служби України за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/419682.html.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: