Як позбутися розтяжок

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09-696x522-696x522-1-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522-696x522-1-696x522

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Неприємним наслідком різкого схуднення або набору маси тіла можуть бути розтяжки. Вони часто трапляються у жінок, які за короткий період часу швидко набирають вагу (наприклад, період вагітності) або ж навпаки, втрачають багато зайвих кілограмів надто швидко.

Ось чому я завжди кажу, що найкраще схуднення – це відносно повільна втрата ваги.

Проте, якщо ви зараз вагітні або ж перебуваєте на дефіциті калорій і худнете, буде корисно розібратися, чому ж розтяжки з'являються на нашій шкірі та як їх уникнути.

Розтяжки виникають через розриви волокон еластану і колагену, які відповідають за міцність і пружність нашої шкіри. В результаті здорова шкіра змінюється на рубцеву тканину.

Одна з головних причин, чому у нас утворюються розтяжки – довготривале перерозтягнення шкіри. Наприклад, ви дуже різко набираєте вагу, що часто буває під час вагітності. Також причинами може стати незбалансоване харчування і відсутність догляду за шкірою. А у вагітних значну роль грає й спадковість.

Як позбутися розтяжок? З часом розтяжки можуть зменшитися, але повністю не зникають. А забрати розтяжки з допомогою косметичних процедур і засобів – гелів, олійок кремів, масажів – неможливо. Єдиний варіант позбутися їх – це хірургічне втручання або видалення лазером (2 варіант, якщо розтяжки у вас незначні).

Профілактика розтяжок

Олійки. Частенько  жінки розраховують на олійки проти розтяжок і зволожуючі лосьйони. Але, на жаль, це не така панацея, якою її зробили маркетологи. Олійки потрібні, бо зволожать шкіру, та від розтяжок не рятують.

У профілактиці розтяжок на 1 місці стоїться харчування. Ти набагато більше зробиш у боротьбі з розтяжками, якщо будеш їсти достатньо білка (мінімум 1 грам на 1 кілограм ваги в день), і вживати продукти з високим вмістом вітаміну С (яблука, цитрусові, болгарський перець, шипшиновий чай). Саме ці продукти допоможуть у синтезі колагену.

Контролюйте свою вагу і кількість калорій, які споживаєш, щоби запобігти різким скачкам маси тіла, і як наслідок, розтяжкам. Слідкуйте за харчуванням і під час вагітності, і в звичному режимі, щоби не набрати десятки зайвих кілограмів за кілька місяців (тоді розтяжки гарантовані, якими б диво-олійками не намащував своє тіло).

Будьте максимально активні. Щоденні піші прогулянки і регулярні тренування допоможуть зберігати тіло в якісному стані і зроблять шкіру більш пружною та еластичною. Тож при схудненні не варто обмежуватися лише харчуванням, щоб у результаті не отримати розтягнуту та обвислу шкіру.

Практикуйте самомасаж сухою щіткою або спеціальною масажною рукавицею, якщо до цього немає протипоказів (наприклад, хвороби крові, варикозне розширення вен). Введіть до своїх ранкових ритуалів контрасний душ. Такі нехитрі процедури займають до 10 хвилин, але мають неабиякий вплив на стан шкіри: покращують кровоток, позбавляють целюліту і зменшують ризик виникнення розтяжок.

До речі, існують дослідження, що споживання надмірної кількості цукру збільшує ймовірність появи розтяжок у жінок: цукор робить волокна колагену жорсткими та неелестичними. Тому задумайтесь, перш ніж з'їсти додаткову порцію десерту.

Будьте здоровими і дбайте про своє тіло!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: