12 найзагадковіших археологічних знахідок, над якими ламають голови сучасні вчені

MysteriousArchaeological13
Фото: Всвіті

Археологічні знахідки завжди викликали шалений інтерес у публіки, можливо тому, що ніхто точно не знає, що це таке і чому воно існує, залишаючи простір для фантазії і можливість придумати власне значення для певного місця або предмета.

Всвіті розповість про декілька найзагадковіших і найтаємничіших знахідок, що коли-небудь були зроблені вченими, а також про містичні місця, що так і не були знайдені.

1. Кам’яні кулі Коста-Ріки

Фото: veles.site

Гігантські кам’яні кулі, вони ж Лас Болас, являють собою одну з найзагадковіших речей, що були знайдені в дельті річки Діквіс. Вчені вважають, що їх створили приблизно в 600 році нашої ери, фактично в період доколумбової цивілізації. Також вони з’ясували, що більшість цих сфер створені з особливого скелястого каменю габро, що виходить в результаті симбіозу каменів з розжареною лавою. Вважається, нібито творці цих величезних сфер вирізали їх, використовуючи інші камінці, менші, щоб надати необхідну, сферичну форму своєму витвору.

Багато людей висували припущення про те, що сфери Діквіса – це особливий, древній, астрономічний інструмент. Інші ж думають, що це путівник, який вказує на якесь певне місце, можливо те, де заховані стародавні таємниці і скарби. Але правда полягає в тому, що жодна жива людина сьогодні не знає їх призначення. Племена чібчан, що населяли як Коста-Ріку, так і Центральну Америку, зникли після періоду іспанських завоювань, а разом із ними зникло і призначення цих куль.

2. Антикітерський механізм

Фото: kioskla.co

Даний механізм і до сьогодні залишається одним із найзагадковіших археологічних відкриттів, більше схожий на фантастичний винахід або кінореквізіт, що змушує вчених з усього світу чесати потилицю в роздумах.
Цей артефакт, що був знайдений в уламках затонулого грецького корабля, якому, як вважають вчені, більше 2000 років, зроблений з натуральної бронзи і являє собою поєднання механізмів і таємничих шестерень. Спочатку цей інструмент вважали однією з версій древньої астролябії, що вказувала шлях, проте сучасні археологи змогли з’ясувати, що це не просто шляховий покажчик, а й справжнісінький древній астрономічний календар. Крім того, на сьогодні цей пристрій все ще займає пальму першості серед найскладніших історичних знахідок, які були зроблені і відкриті в цьому часовому періоді.

3. Гробниця Клеопатри

Клеопатра VII була останньою правителькою Єгипту з роду Птолемеїв, що правила приблизно в 51-30 роках до нашої ери. Багатьом вона відома завдяки видатному інтелекту, неземній красі, а також неповторній історії кохання як з Марком Антонієм, так і з самим Цезарем, від яких у неї було декілька дітей. Однак один факт все ще покритий таємницею, а саме – точне місце її поховання.

Відомо, що Клеопатра разом з її коханцем Антонієм покінчили життя самогубством приблизно в 31 році до нашої ери після того, як союзник, зрадивши їх, переміг їх військо в битві при Акції. Історичні джерела, а саме – праці письменника Плутарха, стверджують, що вони були поховані в місці, яке є найпрекраснішим пам’ятником, що розташовується поблизу від одного з храмів єгипетської богині Ісіди. Однак точне місце розташування так і не було знайдено, і багато археологів вважають, що могила цих древніх закоханих може виявитися повністю розграбована.

4. Могила Цинь Шихуанді

Фото: mywonderplanet.com

У далекому 1947 році китайські фермери із провінції Шеньсі зробили одне з найбільш великих археологічних відкриттів XX століття, а саме – знайшли теракотову армію імператора Цинь Шихуанді, який правив приблизно в 258-210 роках до нашої ери.

Подібна знахідка, на відміну від інших, не є загадкою. Точно відомо, що детально вирізані і реалістичні скульптури з глини є військом імператора, яке відійшло у Потойбічний світ. Однак, незважаючи на знахідку цих захисників, донині невідомо, де ж похований сам імператор і які скарби чекають першовідкривачів в його похоронній камері.

Згідно багатьох історичних документів, останнє місце спочинку китайського імператора – це одна з найрозкішніших гробниць, які коли-небудь будувалися на території цієї держави. Цей підземний палац може похизуватися не тільки своїм маленьким королівством, а й цілою мережею печер, а також майже сучасною дренажною системою. Також вважається, що цей мавзолей розташований в декількох милях від того місця, де була знайдена теракотова армія. Однак археологи не впевнені, що володіють необхідними технологіями, щоб без втрат відшукати тіло китайського імператора.

5. Атлантида

Фото: irelandbeforeyoudie.com

Це втрачене місто, якщо вірити деяким археологам, знаходили на грецьких островах, Багамах, на Кубі і навіть в Японії, проте і до цього дня невідомо, де ж саме справжня Атлантида.
Цей міфологічний острів був вперше описаний древнім істориком Платоном у 360 році до нашої ери. Він писав про те, що це – ціла морська держава, яка пішла під воду близько десяти тисяч років тому в результаті якоїсь неймовірної катастрофічної події.
Донині як історики, так і археологи активно обговорюють, де ж може перебувати ця наддержава, які відкриття вона приховує і що можна виявити, піднявши цю завісу таємниці. А тому зовсім не дивно, що сьогодні активно ведеться пошук всіляких затонулих руїн по всьому світу, серед яких, можливо, одного разу буде і та сама Атлантида.

6. Стоунхендж

П’ять тисяч років тому з’явилися кільцевий рів і вали навколо нього діаметром 115 м. Декількома століттями пізніше древні будівельники доставили сюди 80 чотиритонних каменів, а ще через пару століть – 30 мегалітів вагою 25 тонн. Камені були встановлені по колу і у вигляді підкови.

Цей доісторичний пам’ятник, який відомий у всьому світі, вважається однією з найцікавіших загадок, а також світових пам’яток, що щорічно вабить до себе цілу масу туристів. Менше за обсягом кільце було створено з мегалітичних каменів приблизно 4000 років тому, а тому сучасні археологи називають його справжнім подвигом древніх людей, що примудрилися звести такий пам’ятник за допомогою однієї лише людської сили. Крім того, жодна з сучасних теорій, які витають навколо каменів, насправді не є правдою. А тому чи дійсно це особлива, астрономічна обсерваторія або ж релігійний храм для зцілення – залишається справжньою загадкою.

7. Стародавні пастки для тварин

Невеликі кам’яні стіни, які перетинають пустелі в Ізраїлі, Єгипті та Йорданії, стали причиною, через яку більшість сучасних археологів ламають голову, починаючи з моменту їх відкриття, припав на початок XX століття.

Ця археологічна знахідка представляє собою ланцюжок ліній, довжиною в 64 кілометри, отримала прізвисько «повітряні змії», за їх неймовірну появу майже нізвідки, що датується приблизно 300 роком до нашої ери.

Прояснює походження цієї знахідки одна з теорій, що стверджує, нібито ланцюг «змійок» насправді слугував якоюсь стежку, що дозволяла заманити на неї тварину і довести до глибокої ями, звідки було набагато простіше її зловити. Якщо це дійсно правда, то залишається тільки дивуватися тому, як багато стародавні мисливці знали про поведінку і звички представників місцевої фауни.

8. Лінії Наска

Фото: derwesten.de

Перуанські лінії Наска не виглядають особливо вражаюче, але тільки якщо дивитися на них із землі. Однак з повітря вони виглядають приголомшливо, а тому зовсім не дивно, що пілоти комерційних літаків, що відкрили їх у 1920-30-х роках, були збентежені такою знахідкою.

Фото: megalithic.co.uk

Археологи вважають, що цих ліній налічується кілька сотень, а самі вони створюють складні зображення тварин, уявні фігури і, звичайно ж, геометричні зображення. Вважається, що вони були створені понад 2000 років тому людьми з до-інкської епохи, які просто видалили з поверхні червону, важку гальку, намагаючись дістатися до більш м’якого грунту.

Навіщо це було зроблено – загадка і донині, яка дає можливість будувати навколо ліній найнеймовірніші теорії, починаючи від інопланетного втручання і закінчуючи древньої астрологією. Багато археологів сходяться в думці, що ці лінії, швидше за все, були одним з ритуальних способів спілкуватися з божествами Наски.

9. Великі піраміди

Фото: podrobnosti.ua

Вся та інформація, яку знають сучасні археологи про великі єгипетських піраміди, надзвичайно цікава, проте багато хто вважає, що це навіть не половина всього, що можна дізнатися про них. Комплекс пірамід Хуфу, побудований понад 5000 років тому в Каїрі, вважається сьогодні одним з головних символів і способів виказати повагу до фараонів і древніх правителів Єгипту, а також передає всі тонкощі їхніх релігійних обрядів, віри і таїнств загробного життя. І до цього дня вчені знаходять все нові і нові тунелі і шахти у раніше відкритих пірамідах, що викликають безліч питань, зокрема – хто, як і чому побудував настільки високотехнологічні споруди.

10. Туринська плащаниця

Фото: santiagoretreatcenter.org

Ймовірно, жодне з археологічних відкриттів не обговорюється так завзято і часто, як загадкова Туринська плащаниця, яка, на думку багатьох, є похоронним саваном самого Ісуса Христа. Цей досить довгий шматок тканини має характерні сліди від крові, а також досить темний, але помітний відбиток людського тіла.
Католицька церква офіційно визнала існування плащаниці приблизно в 1353 році нашої ери, коли ця тканина раптово з’явилася у Франції, в церкві у місті Лірі. Однак легенда про цей предмет сходить приблизно до 30-33 років нашої ери. Якщо вірити їй, то цей невеликий сувій тканини був перевезений з Юдеї (сучасної Палестини) в Едесу, що знаходиться в Туреччині, а потім вирушив у Константинополь (сучасний Стамбул). Після того, як в 1204 році це місто розграбували хрестоносці, плащаниця вирушила з ними в Афіни, де вона, як вважають, знаходилася понад двадцять років.

Фото: catholicnewsagency.com

Тільки у 1980 році вчені і дослідники з усього світу взялися досліджувати цей невеликий клаптик тканини, намагаючись розпізнати її вік за допомогою радіовуглецевого тесту. Його результати здивували: як виявилося, тканина була створена приблизно в 1260-1390 роках нашої ери, що було після поховання самого Христа. А тому багато хто сьогодні вважає, що ця тканина не що інше, як майстерна середньовічна підробка. Прихильники ж теорії плащаниці говорять про те, що вчені могли досліджувати ті частини тканини, які були пришиті до неї після смерті Христа, що і пояснює, чому вона виглядає такою «новою».

11. Гебеклі-Тепе

Фото: sabah.com.tr

Вважається, що люди спочатку створили постійні місця для свого проживання, міста, потім завели ферми і угіддя для сільського господарства, і лише потім бралися за будівництво храмів і релігійних споруд. Саме так і думають вчені про період з 8000 року до нашої ери. Можливо, вони помиляються?
У 1994 році було зроблено унікальне і дивовижне археологічне відкриття в Туреччині, в сільській місцевості Гебеклі-Тепе. Воно й допомогло розвіяти цю застарілу теорію про життя стародавніх людей, а також дозволило створити нову концепцію еволюції цивілізації.

Гебеклі-Тепе вважається найстарішим релігійним місцем поклоніння в усьому світі. Воно включає в себе безліч стародавніх кілець, кам’яних стовпів, на яких вирізані деталізовані зображення тварин. Датується ця пам’ятка десятим тисячоліттям до нашої ери. Однак багато також свідчить про те, що його побудували кочівники, які нічого не знали про сільське господарство в цій місцевості, яке почало розвиватися лише п’ять століть тому. Через таку знахідку археологи тепер задаються питанням про правильність послідовності життя багатьох стародавніх народів. Можливо, саме стародавні релігійні місця приводили до будівництва будинків і ферм, а не навпаки, як було прийнято вважати весь цей час.

12. Кумранські мідні сувої

Фото: imgur.com

Ще однією археологічної загадкою, яку всі прагнуть розгадати, є древній мідний згорток, знайдений в 1952 році в Кумрані. Вважається, нібито на ньому є записи про те, де зберігаються незліченні золоті і срібні скарби, проте ніхто й донині не знає, чи існують вони взагалі.

Сувій з міді був знайдений поряд із місцезнаходженням сувоїв Мертвого моря там, де зараз знаходиться територія сучасної Палестини. Він датується приблизно 2000 роком, коли Римська імперія захопила і колонізувала населення Кумрана. Вчені вважають, що в цьому сувої зберігаються дані про скарби, які місцеві жителі сховали від римлян, щоб вони не потрапили до рук їхніх військ під час частих на той час повстань проти імперської влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: