Окуповані райони Донбасу в Мінську представлятимуть переселенці

ткг

До роботи політичної Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) вперше залучено представників тимчасово окупованих Росією окремих районів Донецької та Луганської областей України, які заявлені з боку української делегації.

До складу групи переселенців зокрема увійшли журналіст Денис Казанський і редактор видання «ОстроВ» Сергій Гармаш. Про це журналісти повідомили на своїх сторінках у соцмережі.

«Відсьогодні я беру участь у засіданнях Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу. Нагадаю, що вона називається Тристоронньою, позаяк сторонами переговорів вважаються Україна, РФ і ОБСЄ (ЛДНР не сторони конфлікту)», – зазначив Казанський у соцмережі.

Він уточнив, що йдеться не про «консультативну раду» з представниками ОРДЛО, яку планували створити за погодженням офісу президента України і проти якої виступила громадськість. «Від ідеї створення такої ради відмовилися, і її не буде», – нагадав Казанський.

Також він наголосив, що Україна залучає до переговорів переселенців із Донбасу замість нелегітимних представників т. зв. «ДНР/ЛНР».

«Річ у тім, що в комплексі заходів із виконання Мінських угод (…) є пункти 11 і 12, у яких ідеться про те, що питання стосовно місцевих виборів в окремих районах, а також закон про особливий статус цих районів має обговорюватись й узгоджуватись із представниками окремих районів Луганської та Донецької областей. Можна ставитися як завгодно до цих пунктів, але вони є в документі, який підписала українська сторона.

При цьому, в документі, як ви можете самі переконатися, немає жодної згадки про те, які саме це мають бути представники окремих районів. Такі організації, як ЛНР і ДНР, ніде не згадуються. І, відповідно, ніде не сказано, що саме з ними Україна повинна щось узгоджувати.

Довгий час від окремих районів виступали чомусь громадяни Росії – Дейнего і Никонорова, яких ніхто не обирав і які чомусь присвоїли собі право говорити від імені Донбасу. При цьому переселенці – корінні донеччани та луганчани, які народилися й виросли на Донбасі і яких терором та переслідуваннями змусили виїхати, – чомусь були позбавлені можливості вирішувати долю свого рідного регіону. Тепер же ситуація змінилася. До переговорів залучена група корінних жителів Донбасу, які виїхали в 2014 році через переслідування і погрози, до числа яких увійшов і я», – розповів Денис Казанський.

«У нас точно не менше прав представляти окремі райони – по-перше, на відміну від бойовиків ЛДНР, ми не є злочинцями (не віджимали, що не мародерствували, не катували людей на підвалах), по-друге, ми не є громадянами Росії і маємо тільки українські паспорти. Громадяни РФ не мають жодного права вказувати, як нам в Україні жити і які закони приймати», – наголосив Казанський.

За його словами, переселенці долучаються до ТКГ «не для того, щоб щось узгоджувати з представниками незаконних організацій ЛДНР, а саме для консультацій української делегації та обговорення тих пунктів, які Україна взяла на себе зобов’язання обговорювати, коли підписувала мінські угоди».

Також Казанський зауважив, що залучені до ТКГ переселенці виступають проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України. «Що ж стосується можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території, то наша позиція така, що вони можливі лише після отримання Україною контролю над кордоном та мають проходити можуть виключно за українськими законами – з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців», – додав Денис Казанський.

Редактор видання «ОстроВ» Сергій Гармаш також прокоментував свою участь у роботі ТКГ:

«Ми не будемо вести переговори з «ДНР». Цих трьох букв немає в Мінських угодах. Ми, як представники ОРДЛО, будемо вести консультації з нашою владою і погоджувати, або не погоджувати її рішення з важливих для нас питань щодо Донбасу! Зрештою, нам там жити і не враховувати наші інтереси - значить створювати ґрунт для майбутніх, тепер уже справді - цивільних, конфліктів. Росія, як сторона конфлікту, теж може «запрошувати» туди кого завгодно, але оскільки Донецька і Луганська області (разом з їх окремими районами) є адміністративними одиницями України (і це визнає весь світ, в тому числі і Москва), то логічно, що Київ сам визначає з ким йому консультуватися на переговорах з Росією», - зазначено в дописі.

Нагадаємо, Російська Федерація «запросила» на засідання ТКГ так званих представників окупованих районів Донецької та Луганської областей Владислава Дейнего і Наталю Ніконорову, які мають російське громадянство.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: