Хвороба тіла, душі і розуму: як подолати алкозалежність

аа

10-го червня 1935 року в США символічно вважають датою заснування товариство Анонімних алкоголіків.

Саме цього дня один із співзасновників організації доктор Боб (Роберт Холбрук Сміт) випив свою останню пляшку пива. Перший день його тверезості став умовною точкою відліку для АА.

А все почалось з того, що американець Білл Вілсон, який теж полюбляв алкоголь, потрапив до лікарні з білою гарячкою. Пробувши у шпиталі упродовж п'яти місяців, він познайомився з лікарем Смітом, теж алкоголіком. У них виникла ідея, що, спілкуючись один з одним, вони можуть протистояти недузі. Так 1935 року в США засновано товариство Анонімних алкоголіків.

У СРСР і пострадянському просторі про проблему алкоголізму говорили не надто охоче, а самих алкоголіків вважали нижчим прошарком суспільства. Про те, що алкоголізм є хворобою, ще й зараз задумуються не всі, тисячі людей не вбачають в алкоголі жодних проблем.

В українських Анонімних плкоголіків свій день заснування - 21 лютого 1989 року. Однак про перший день тверезості доктора Боба пам’ятають і в нас. ІА Дивись.Info поспілкувалась з одним із членів АА. Згідно з однією із традицій Анонімних плкоголіків, є анонімність. Тому наш співрозмовник назвався просто Олександром. В АА він уже 20 років, тому про структуру організації знає багато.

«Першими містами, в яких з’явилось товариство АА, були Київ, Луцьк і Львів. У Львові все почалось 25 років тому, зараз у місті функціонує 16 груп. Всього в Україні 132 групи, поділені на п’ять регіонів. За чисельністю груп західний регіон (Львів , Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернівці, Стрий, Дрогобич, Трускавець) є другим після київського. А от скільки людей у групах, ми не знаємо, адже такого обліку не ведемо», - каже Олександр.

– Тобто спільнота без будь-якого обліку? Як це взагалі працює?

– Вся «фішка» товариства полягає у спілкуванні двох чи більше людей–алкоголіків. Це люди, які вже мали цю проблему, які хочуть допомогти іншим людям і роблять це задарма. В АА не беруть жодних коштів. Це наші традиції. Є багато заможних людей, які б хотіли перерахувати кошти, бо їм допомогли або навіть зберегли життя. Але, згідно з нашими традиціями, ми не беремо грошей. Кошти - це виключно пожертви членів АА.

– Тоді як Анонімні алкоголіки функціонують?

– Ми співпрацюємо з багатьма структурами, зокрема і з церквою, яка й зараз нам допомагає. Але водночас церква абсолютно не втручається в наші справи. Вони лише дають нам приміщення. Ми йдемо до пароха і просимо, чи могли б нам виділити для зібрань години і приміщення. І нам виділяють їх . У скриньку кидаємо символічні кошти.

У Львові є групи закриті відкриті. Тобто на групу АА може прийти будь-яка людина – не лише ті, хто має проблеми з алкоголем, а будь-хто. Навіть, для прикладу, люди, в яких є друзі чи близькі алкозалежні. На закритих групах можуть бути присутні тільки люди, в яких є проблема.

– В Україні охоче звертаються до АА чи все-таки присутнє тавро сорому?

– Я в цьому товаристві вже 20 років і бачу позитивну тенденцію. Зараз люди вже більше ставляться до АА з довірою. Хоча, скажімо, в сусідній Польщі – то там є 2700 груп, а нас – лише 132. В Америці, лише в Лос-Анджелесі є 800 груп. Хоча і в нас є тенденція до збільшення цих груп. На перешкоді стає здебільшого упередженість і непоінформованість.

Фундаментом видужання в АА є програма 12 кроків.

З мого особистого досвіду, АА – це одна з найефективніших допомог. Я - колишній алкоголік і коли боровся з цією хворобою, то випробовував різні методи. Алкоголізм – важка психічна хвороба і вона полягає в залежності від хімічної речовини, яка змінює свідомість. Навіть якщо випити 100 грамів горілки, то свідомість уже буде змінена. З часом людина узалежнюється, стає невільником, а далі йдуть різні стадії цієї хвороби. Остання стадія може закінчитись летально, це – суїцидна стадія, коли людина вже хоче накласти на себе руки.

– Групи підтримують таких людей психологічно?

– Якщо розглядати з точки зору психології, то це, фактично, групова терапія.

У групах нема зворотного зв’язку. Людина щось в групі говорить, усе в формі монологу. В групі не мають права щось вказувати чи наказувати. Лише діляться досвідом.

– А як тоді діє метод у групі АА? Як людина доходить до якогось висновку?

- Навіть у здорової людини зазвичай найголовніша проблема із самим собою. Є проблема - ви не можете з цим впоратись, а треба щось змінювати, і це є найважче – щось міняти в собі. У вас щось не клеїться і ви тоді розумієте, що не весь світ ополчився проти вас і не всі довкола - ваші вороги, і не в вашому керівнику найбільша біда… Потрібно сказати: так, це в мене є проблема.

Тоді, коли ви побачили, що щось у вас не так, можна вирішувати, що з цим робити. Якщо в цей момент біля вас опинилась людина, яка теж мала точнісінько таку ж проблему, то тоді ви цій людині вірите. Адже ви її бачите, відчуваєте її емоції і тоді зароджується зміна. Бо міняти щось у собі надзвичайно важко.

Головне завдання людини - це бажання витягнути свою руку з ями, аби її могли схопити і допомогти. Але руку треба витягнути самому, людина нагорі не зможе того зробити.

Алкоголіку це дається важко, бо він якийсь час знаходиться під дією хімічної речовини. В нього ненормально функціонує мозок, бо алкоголізм - це проблема розуму, душі і тіла. Це трикомпонентна хвороба. Часто люди з нею не справляються, бо лікують лише один компонент. Наприклад, крапельницями підтягують тіло, а в душі - порожнеча, постійна тривога і страх. А більшість узагалі після медикаментозного втручання каже, що немає жодних проблем.

– Ви сказали про те, що алкоголіки завжди відчувають тривогу і страх. Це один страх, який притаманний всім алкоголікам, чи він у кожного різний?

– Алкоголік добре вміє маскувати свій стан. Деякі недосвідчені люди можуть навіть і не здогадуватись, що перед ними хронічний алкоголік. Адже є різні стилі пиття. Є люди, які напиваються ледь не до смерті, а є такі, що постійно підтримують градус. Багато хронічних алкоголіків - люди дуже талановиті, надзвичайно чутливі. Половина геніальних художників були алкоголіками.

– Як карантин вплинув на роботу Анонімних алкоголіків, зокрема у Львові?

– Зараз працюємо виключно дистанційно – у вайбер-групах, скайпом, зумом. Ми залежні від власників приміщень. Як тільки дадуть нам дозвіл, ми одразу будемо збиратись групами.

– Зараз, внаслідок глобального карантину чи нестабільної економічної ситуації, багато в кого поглиблюється депресивний стан. Чи є у вас якісь поради – як не стати потенційним алкоголіком?

– Давати поради - невдячна справа. Сьогоднішня ситуація справді є екстраординарною, але в такій хворобі, як алкоголізм, немає коренів. Часто чуємо: о, якби не така компанія, то він би не пив. Особливо мами так часто говорять. Насправді, це не завжди так. Алкоголік п’є тоді, коли в нього є гроші, і тоді, коли нема; п’є, коли йому добре і дуже добре; п’є, коли йому погано і дуже погано… Обставини не є показником, це сидить у голові.

Для тих, хто сумнівається, є розроблений «Балтиморський тест». Там - 21 питання, на які ви відповідаєте, самостійно ставлячи плюс чи мінус. Якщо більше 3 плюсів, то ви вже в зоні загрози.

Розмовляла Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: