Закупівлі Prozorro: справи з грошима і відповідальністю

прозоро

Впродовж двох днів уповноважені особи, члени тендерних комітетів, фахівці з публічних закупівель місцевих рад вивчали особливості тендерних закупівель у системі Прозорро та зміни до законодавства, що регулюють цю діяльність.

Електронна система потрібна для того, щоб зробити інформацію про закупівлі загальнодоступною, допомагає зменшити корупцію в сфері публічних закупівель та збільшити конкуренцію на ринку публічних закупівель. Аналіз проведених публічних закупівель показує економію коштів у мільйони гривень. А вся інформація про будь-які проведені в електронній системі торги, зберігається в центральній базі даних і доступна на сайті http://prozorro.gov.ua/, тож будь-хто може зайти і проаналізувати будь-яку закупівлю та зрозуміти чи було порушення.

З початку цього року відбулося чимало змін у законодавстві, зокрема і такі, що стосуються торгів у системі Прозорро. Наприклад, вже у найближчий час торгувати на платформі зможе лише уповноважена особа з відповідним рівнем освіти.

Звертаючись до учасників семінару, керівниця Львівського офісу Програми «U-LEAD з Європою» Галина Гречин відзначила важливість проведення даного навчального заходу, адже проводячи закупівлі за публічні кошти, ми маємо справу з великою відповідальністю.

Зважаючи на повноваження об’єднаних територіальних громад, вони здійснюють закупівлі у всіх сферах життєдіяльності — від обладнання для освітніх та медичних установ до комунального транспорту і харчування дітей у школах та ДНЗ.

Отримуючи запити від працівників об'єднаних територіальних громад, Програма «U-LEAD з Європою» організувала дводенний вебінар на тему «Використання системи Prozorro. Новації законодавства в сфері публічних закупівель».

Експерти громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Мирослав Сімка та Юрій Кузько, щоб максимально охопити всі питання процедури закупівель, погрупували їх за темами: організація закупівельної діяльності; планування закупівель, оприлюднення інформації, відкриті торги та ключові зміни у законодавстві щодо процесу проведення у перший день семінару.

Другий день був присвячений змінам в оскарженні процедур закупівель за новими умовами Закону, договірно-господарській діяльності в публічних закупівлях, особливостям роботи контролюючих органів у сфері закупівель, типовим помилкам замовників та відповідальності у сфері публічних закупівель, а також використанню аналітичних інструментів у публічних закупівлях.

Як ми вже згадували, для того, щоб персоналізувати роботу у сфері закупівель та зробити її максимально ефективною, згідно з останніми законодавчими змінами, цим повинна займатися виключно уповноважена особа.

Цією особою має бути службовець органу місцевого самоврядування, чи інша особа, що є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель, згідно з цим Законом, на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору.

Мирослав Сімка розповідає, що є три способи визначення або призначення уповноваженої особи: шляхом покладення на працівника із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи із відповідною доплатою згідно з законодавством; шляхом введення до штатного розпису окремої посади, на яку буде покладено обов’язки виконання функцій уповноваженої особи та шляхом укладення трудового договору згідно з законодавством.

Окрім наявності, як правило економічної або юридичної освіти, уповноважена особа повинна пройти обов’язкове тестування щодо рівня володіння знань у сфері закупівель. Нею не можуть стати представники учасників торгів та члени їх сімей, а також депутати усіх рівнів.

Ще одна ініціатива, яка буде реалізована згодом – це створення центральних закупівельних організацій, які будуть організовувати і проводити процедури закупівель та закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників.

На відкритих торгах тендерна документація повинна містити інформацію про технічні вимоги до предмета закупівлі, у тім числі технічну специфікацію, кваліфікаційні критерії до учасників, проект договору і інше, відповідно до ст 17. Закону України «Про тендерні закупівлі».

Законом також чітко прописаний алгоритм проведення переговорної процедури від прийняття рішення про застосування до проведення переговорів (надання учасником кваліфікаційних документів та рішення про намір укласти договір. У самій системі Прозорро публікується повідомлення про намір укласти договір, сам договір про закупівлю на портал, повідомлення про внесення змін до Договору та звіт про виконання договору.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: