ВООЗ спростувала власну заяву щодо «рідкості» передачі коронавірусу від пацієнтів без симптомів

20200126_gaf_x99_439
Фото ілюстративне.

Всесвітня організація охорони здоров'я спростувала власну заяву про те, що передавання COVID-19 у випадку безсимптомного перебігу захворювання відбувається «дуже рідко».

Про це повідомляє CNBC із посиланням на очільницю підрозділу ВООЗ з нових хвороб Марію Ван Керхове, яка й озвучила таку інформацію раніше.

Зазначається, що заява про «рідкісність» зараження коронавірусом від безсимптомного носія викликала скептицизм у медиків та обурення у людей, які вимушені були перебувати в самоізоляції через страх «підхопити» інфекцію від тих, хто не має ознак хвороби.

Ван Керхове зі свого боку пояснила все «непорозумінням», додавши, що безсимптомне передавання вірусу є «дійсно складним питанням», яке досі залишає чимало невідомого.

«Я не заявляла про політику ВООЗ чи щось подібне. Я просто намагалася сформулювати те, що ми знаємо. Щодо цього я використала фразу "дуже рідко"», - сказала експертка.

Вона зазначила, що не можна констатувати рідкісність безсимптомного передавання в усьому світі, адже мається на увазі лише «невелика група досліджень».

«Ми ще не отримали такої відповіді», - відмітила Ван Керхове.

Дослідження показали, що 16% населення можуть хворіти на коронавірус не маючи при цьому симптомів, хоча деякі моделі, розроблені іншими вченими, припускають, що цілих 40% передавання COVID-19 у світі можуть бути пов'язані саме з інфікованими, які не мають ознак недуги.

Нагадаємо, що у понеділок, 8 червня, експертка виступила із наступною заявою: «Судячи з даних, які ми маємо, рідко можна зустріти людину без симптомів, яка передала б вірус іншій особі. Це відбувається дуже рідко». Тоді вона наголосила, що дії урядів повинні зосередитися на виявленні та ізоляції саме хворих на COVID-19 із симптомами, а також на відстеженні їхніх контактних осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: