Іван з «Тіней...»: сьогодні 79-та річниця з дня народження видатного Івана Миколайчука

mykol

Пригадуєте фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», де роль Івана Палійчука виконував український актор Іван Миколайчук. Сьогодні йому би виповнилось 79 років.

Постать легендарного митця не залишається забутою, адже Іван Миколайчук подарував Україні безліч культурних здобутків.

Народився кіноактор, сценарист і режисер у селі Чертарія, Чернівецької області в багатодітній сім'ї. У Івана було 12 братів і сестер. З 12 років почав грати в сільському самодіяльному театрі. Чи знав, маленький Іван, яких вершин у своїй творчості досягне.

Він вступав з першим набором на акторське відділення кінофакультету Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого як випускник студії при Чернівецькому обласному театрі, а завершував навчання актором, в якого було вже дві головні ролі у широковідомих фільмах — «Сон» Володимира Денисенка і «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Цікаво, що щороку відбувається етнофестиваль «На гостини до Івана» у Чорториї, Чернівецької області з нагоди святкування його дня народження. Там транслюють просто неба всі роботи Івана Миколайчука.

У цьому ж селі відбудували батьківську хату Миколайчука і зробили з неї садибу-музей. Збереглися особисті речі Івана, фотокартки та одяг актора. Зараз музеєм опікується сестра Івана Фрозина Грицюк та племінник Василь.

Актор славиться тридцяти чотирма відіграними ролями. Здебільшого, був ліричним героєм, сповідував на сцені кохання.

У кіно дебютував ще студентом  — у курсовій режисерській роботі Леоніда Осики «Двоє».

Загальне визнання Миколайчукові принесли ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків». Знімався в них одночасно, також навчаючись на 2-му курсі. «Тіні забутих предків» здобули 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 Гран-прі) у 21 країні й увійшли до Книги рекордів Гіннеса.

У 70-ті, коли розпочалася гонитва за діячами культури, страшним ударом для Миколайчука став арешт Сергія Параджанова. Пізніше і його кваліфікували як людину ворожої ідеології та заборонили знімати та грати.

У 1979-му році йому вдалося відзняти фільм «Вавилон XX», який завойовує приз «За кращу режисуру» на Всесоюзному кінофестивалі в Душанбе.

Іван Миколайчук помер у серпні 1987 року. На 46 році, його життю завадила злоякісна пухлина, в останній рік страшенно хворів.

Іван Миколайчук був не лише цікавою особистістю, а й людиною з високими моральними поглядами та чітким світоглядом.

Односельчани кіноактора розповідали, що цього року, коли помер чоловік, до села прилітали лебеді, яких, згодом прозвали "Івановими". Кажуть, це хороший знак і ознака того, що він - завжди з ними поряд.

Іван Миколайчук голодував, аби знятись у фільмі «Бур'ян». Все задля того, щоб мати виснажений вигляд.

Кажуть, що одна провидиця напророкувала актору прожити 25 років. Іван Миколайчук помер через кілька днів після 25 річниці шлюбу.

Що цікаво, на честь Івана Миколайчука названо астероїд головного поясу - «8244 Миколайчук».

До речі, у кожному місті та в багатьох містечках і селах України є вулиця, що носить ім'я видатного Івана Миколайчука.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: