Чи можна під час грози користуватися гаджетами: рятувальники розвінчали міфи

блискавка
фото: Pixabay

Вимкнути холодильник, зачинити вікна, не бавитися у телефоні – про те, як убезпечитися від блискавки в народі склали цілий список правил.

Що з цього істина, а що більше тяжіє до забобонів, ІА Дивись.інфо розпитала у фахівця.

Червневі грози розпочалися в Україні згідно з календарем і, судячи з прогнозів метеорологів, найближчим часом не збираються вщухати. Дощі стали справжнім порятунком для фермерів, котрі вже встигли змиритися із втратою врожаю внаслідок тривалих посух.

Однак грози принесли і чимало лиха: на Буковині, Закарпатті та Прикарпатті зафіксували значне підвищення рівня води у водоймах, а окремі райони навіть постраждали від паводків. 13 червня у селі Підгірці Бродівського району Львівської області сталася трагедія: блискавка вбила 15-річного юнака, коли той випасав худобу у полі.

ІА Дивись.інфо поспілкувалася з представником Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Львівській області Ігорем Курусом та розпитала, яких правил потрібно дотримуватися, аби убезпечитися від витівок природи.

За словами фахівця, правила поведінки під час грози різняться залежно від того, де перебуває людина.

Найбезпечніше місце – будівля.

«Якщо під час грози ви перебуваєте вдома, треба зачинити усі вікна, кватирки, вимкнути електричні прилади», – каже Ігор Курус.

Душ під час грози: зачекати не можна квапитись

А от про те, чи можна приймати ванну або душ, єдиної думки немає. Залежить від того, як проведено заземлення будинку. Фахівці Національного агентства океанічних і атмосферних досліджень США запевняють: краще перечекати грозу і тоді виконувати водні процедури.

Адже коли блискавка потрапить у будинок, вона піде або проводкою, або каналізацією. За даними науковців, каналізація – вразливе місце для удару блискавки. Також рекомендується зачекати після грози щонайменше 30 хвилин, перш ніж знову вмикати електроприлади.

Гроза на відкритій території: як діяти

Натомість якщо гроза застала вас у полі, не варто спокушатися знайти прихисток під кроною розлогого дерева – саме у поодинокі високі дерева з найбільшою ймовірністю влучає блискавка. Однак, запевняє Ігор Курус, не варто впадати й у інші крайнощі – лягати на землю. Коли блискавка вдаряє в землю, вона може поширювати електричний струм на відстань до 30 метрів. Таким чином небезпека бути враженим струмом тільки зростає.

Тому експерти радять інший варіант: сісти навпочіпки, пригнувши голову до колін, і затиснути вуха долонями. У цьому випадку ви одночасно знаходитесь максимально низько до землі, але самої землі торкаєтеся мінімально.

«Також на відкритій місцевості рекомендується знайти якесь заглиблення і ховатися там. Якщо ви знаходитеся на водоймі, треба негайно її покинути. Дуже небезпечно купатися в річці чи озері під час грози. Рекомендується також вимкнути мобільний телефон, адже він може притягнути блискавку», – продовжує Ігор Курус.

Крім того, варто зняти з себе металеві прикраси: сережки, медальйони, пряжку на ремені і покласти їх до поліетиленового згортку.

Якщо очікується гроза, однак ви мусите покинути будівлю, обирайте гумове взуття. Гума – це діелектрик, вона ізолює струм. Натомість не варто покладатися на захист від струму в авто: хоч гумові шини і не проводять струм з поверхні, зате існує ризик влучання блискавки в металевий корпус авто.

«Тому, відзначає фахівець, необхідно сховати антену авто під час грози. Так само є ризик влучання у металевий стержень парасолі, якщо людина користується таким аксесуаром під час грози», – каже Ігор Курус.

via GIPHY

А от боятися, що уражена струмом людина може бути небезпечною, не варто. Потерпілому необхідно надати першу домедичну допомогу і негайно викликати швидку.

Натомість міф про те, мовляв блискавка ніколи не влучає двічі в одне місце, не має нічого спільного з дійсністю. Найвідоміший приклад – будівля Емпайр-Стейт-Білдінг на Мангеттені. Блискавки вражають будівлю від 25 до 100 разів у рік, при чому іноді кілька разів поспіль за грозу.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: