ЗНО і карантин: все, що варто знати на сьогодні

Десятки тисяч випускників позбавили права спробувати свої сили перед основним оцінюванням і наживо побачити, як усе відбувається.

15 червня в Україні мало відбутись пробне тестування Зовнішнього незалежного оцінювання. Однак, у п’ятницю, 12 червня, пізно ввечері уряд прийняв рішення його відмінити, а натомість провести його онлайн.

Лариса Середяк – директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти – розповідає, що у Львові всі пункти тестування були готові приймати дітей:

«Діти приходять у пункт тестування насамперед для того, аби побачити процедуру. Що таке аудиторний пакет, алфавітний список, куди йти, таблички і так далі. Я вже кілька разів була свідком на основній сесії ЗНО, коли дитина стоїть над списком і не бачить свого прізвища через нервове напруження.

Як на мене, діти могли прийти працювати. Пункти тестування були повністю підготовлені, в аудиторії допускали 15 дітей. Попробували б, як вони основне ЗНО будуть писати в медичних масках, які маски для них найкращі.

Про те, що пробного тестування не відбудеться, у Львівському регіональному центрі оцінювання дізналися минулої п’ятниці вночі. Попередньо ніхто не був поінформований.

«В зв’язку з коронавірусом вчора випускники не пішли складати пробне ЗНО. Це мало відбутись онлайн. На інформаційних сторінках учасників прийнято рішення розмістити зошити. Вони всі бачать свої зошити, мають можливість відповідати на запитання і в бланки відповідей занести результати. Тоді надіслати на сервіс для визначення результатів - до 18.00 19 числа.

Зошит свій можна отримати в пункті тестування і вже вдома заповнити. Потім внести відповіді, а тоді відповіді надсилати та очікувати результату.

Вчора цього не всі змогли зробити в зв’язку з технічними причинами. Сайт не витримав таку кількості учасників. Лише у Львівській області 16 тисяч учасників, а ми обслуговуємо ще дві області - Волинську і Рівненську, там ще по 6 тисяч», - каже Лариса Середяк.

Батьки і діти також були в розпачі, адже тисячі з них не могли пройти онлайн- тестування через падіння серверів. Олеся Дацко, - мама випускника написала у групу «Батьківська рада Львівщині»: «Думала, що це лише в нас сайт лежить. Але ні - у всіх. Дзвоню по батьках - ніхто з дітей об 11.00 не зміг зайти і стягнути завдання для пробного ЗНО!». Інша мама - Уляна Дмитришин, у коментарях також пише про технічні проблеми з сайтом: «Сьогодні пробне ЗНО з української мови на 11.00 , але дивним чином сайт не працює? Різні слова застрягають в голові до наших «керівників»'..... Питань довкола ЗНО більшає».

У Міносвіти відреагували на побоювання батьків, дітей і вчителів щодо скасування оцінювання і також вважають такий розвиток подій неприпустимим:

«Скасування ЗНО неприпустиме. ЗНО – це запорука справедливого та об’єктивного оцінювання, чесного і прозорого вступу… Інші способи оцінки, наприклад, середній бал свідоцтва про середню освіту, не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, зараз вузи готові приймати заяви абітурієнтів саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступної кампанії-2020», – заявила в.о. міністра Любомира Мандзій у понеділок.

Неприпустимими такий сценарій вважать і у вишах. Зокрема ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник написав, що ЗНО – це один з найуспішніших освітніх проектів.

«Саме ЗНО подарувало мільйонам випускників шкіл безперешкодний доступ до вищої освіти завдяки здобутим знанням, зруйнувало корупцію при вступі, сформувало новий світогляд українського школяра. Прикметно, що реформу системи освіти і впровадження зовнішнього незалежного оцінювання ініціював Ректор ЛНУ ім. Франка, Міністр освіти і науки України, професор Іван Вакарчук.

Створення безпечних умов у пунктах проведення ЗНО – один з наших основних пріоритетів, адже ключовим принципом організації освітнього процесу, у тому числі й вступної кампанії, у період карантину є забезпечення здоров’я усіх його учасників і мінімізація ризиків розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19. Так, ми зобов’язані дотримуватися усіх необхідних протиепідеміологічних заходів відповідно до рекомендацій МОЗ України та ВООЗ, проте ми не можемо і не маємо права скасувати чи заборонити ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання неодмінно має відбутися з урахуванням усіх викликів, які диктує нам сьогодення», - написав Володимир Мельник.

Такої ж думки і Павло Сацький, доцент ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»:

«Проходити ЗНО випускникам буде дещо складніше не маючи певної психологічної адаптації, яку дає пробне ЗНО. В результаті акту зі скасування пробного ЗНО виникла хвиля занепокоєння щодо того, чи не є це кроком до скасування вступу до ВНЗ за результатами ЗНО і повернення до корупційних схем вступу. На мій погляд, можливе скасування ЗНО може бути мотивованим, радше, прагненням ВНЗ вирішити свої проблеми із набором студентів на контрактну форму навчання».

Ще одне питання, яке хвилювало батьків, це повернення коштів за пробне ЗНО, адже за участь в оцінюванні кожен учасник сплатив по 145 гривень за кожен навчальний предмет. Більшість цих коштів були спрямовані на друк зошитів для тестування, яке так і не відбулося. Однак Кабмін ухвалив рішення повернути гроші учасникам пробного тестування в повному обсязі, йдеться на сайті Міністерства фінансів України:

«Близько 52 млн. гривень будуть найближчим часом перераховані на рахунки регіональних центрів оцінювання якості освіти Українського центру оцінювання якості освіти України (далі – УЦОЯОУ). Мінфін напрацював максимально спрощений механізм повернення цих коштів, відповідно до якого необхідно буде звернутись до регіонального відділення УЦОЯОУ із заявою, вказавши реквізити рахунку, на який здобувач освіти чи його батьки хочуть отримати кошти.

Найближчої середи зазначений механізм має бути схвалений на засіданні Уряду і після завершення усіх процедур, передбачених бюджетним законодавством, кошти одразу надійдуть на рахунки розпорядників», - пишуть у Мінфіні.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: