Брюховичі злили «Онуру» 11-мільйонний тендер на ремонт дороги, яку конкурент пропонував зробити на 20% дешевше

IMG_1545

Брюховицька селищна рада 9 червня підписала договір на ремонт вулиці Під Осовою вартістю 11,27 млн грн з ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл».

Про це стало відомо із сайту закупівель Prozorro, пишуть «Наші гроші. Львів».

Попередній тендер на ремонт цієї ж вулиці, де найдешевша пропозиція в 9,4 млн грн надійшла від ПП «Рома», селищна рада скасувала 25 березня.

Тоді тендерний комітет Брюховицької селищної ради вирішив відмінити закупівлю, обумовлюючи це тим, що нині в цьому ремонті відпала потреба у зв’язку з надзвичайною ситуацією. Крім того, як зауважувала селищна рада, не може здійснюватись розподіл коштів на дану закупівлю доки діє надзвичайний стан (насправді діяла надзвичайна ситуація – ред.).

І хоча ніяких змін з часу першої закупівлі не відбулося, селищна рада знову оголосила торги, участь в яких взяло ПП «Рома» і ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл».

Читайте також: «Велике будівництво»: як монополія зриває ремонт доріг на Львівщині

«Рома» знову запропонувало зробити ремонт найдешевше – за 9 млн грн. Пропозиція «Онуру» становила майже 11,3 млн грн. Втім Брюховицька селищна рада вирішила, що ціна – це не єдиний критерій вибору переможця, а лише 70%, крім того: 10% – кваліфікація виконавців і 20% – найкращий досвід із замовниками.

Попри значно дешевшу ціну, ПП «Рома» не надало підтвердження виконання договору, яке дорівнювало б або перевищувало очікувану вартість закупівлі. А тому перемога дісталась «Онуру».

Як пояснила Анна Сулима, фахівець з публічних закупівель платформи «Ліга антитрасту», використання в цьому випадку селищною радою нецінових критеріїв є сумнівним. І у випадку скарги до АМКУ – ці критерії довелось би відмінити.

«І перша, і друга процедури оголошені до 19 квітня цього року, отже в поряду попереднього Закону «Про публічні закупівлі». Тому обрання будь-яких інших нецінових критеріїв за старою редакцією закону, яка містила виключні підстави для обрання нецінових критеріїв, дуже скептично сприймається, як учасниками, так і колегією АМКУ. У більшості випадків, якщо заходить скарга на документацію в частині обрання нецінових критеріїв – колегія скаргу задовольняє та зобов’язує замовника внести зміни і прибрати нецінові критерії. Отже, у другому випадку те, що замовник обрав нецінові критерії є сумнівним та, якщо була б скарга, вони б не пройшли до документації», – пояснила вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: