Реставрація Поморянського замку: на відновлення пам'ятки запускають краудфандингову кампанію

101121226_3243970908968275_8763776996783161344_n

Розпочались підготовчі роботи перед реставрацією Поморянського замку — пам'ятки історії та архітектури України, що на Золочівщині.

«Вежа-вежею, але ж до неї ще треба безпечно добратися! Отож, перед вежею робиться низка підготовчих та підсилюючих робіт, зокрема демонтаж частини східного крила зі сторони двору з наступними підсилюючими та частково відновлювальними роботами», – йдеться в повідомленні.

Важливо, що питання збереження спадщини зрушило з мертвої точки, оскільки об'єкт вважався не надто важливим у рейтингу попиту.

Засновниця благодійного фонду «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів розповіла ІА Дивись.Info, що це велика перемога, тому що місцева влада дослухається до громади.

«Львівська обласна рада виділила 3 мільйони гривень з бюджету для підтримки реставраційних робіт об'єкта державної власності тоді, як цим питанням повинна була опікуватись держава. Це щастя, що нас почули, бо замок не є пріоритетним серед туристів, навіть не належить до Золотої підкови... На ньому ставили хрест, і ось - розпочинається його відродження», – каже Ганна Гаврилів.

Жінка розповіла, що вартість благоустрою становить 6,8 мільйона гривень, тому сподівається, що з необхідною сумою допоможуть небайдужі.

«Зараз важливо дозбирати ці кошти. Замок — став символом важливості людської ініціативи та спільних зусиль громади, того, що нас почули», – говорить Гаврилів.

Сьогодні підрядник уже розпочав роботи. Реставрацію здійснює КП «Центркомплекс».

«Хлопці з розумінням віднеслися до складної ситуації, що виникла у зв’язку із пандемією, та приступили до виконання робіт без авансу», – розповідають на офіційній сторінці замку.

Засновниця БФ «Спадщина.UA» розповіла, що зовсім скоро запускається краудфандингова кампанія #врятуйзамок.

«Сподіваємось, що до кінця року вже буде готовим хоча б куток для відвідувачів, і якщо це здійсниться, значить, це все, що ми почали, не даремно», – додає Ганна.

Одразу охочі почали підтримувати коштами відновлення пам'ятки.

«Дуже просимо вказувати ПІП благодійників, оскільки по банку ми не завжди бачимо ці дані», – зазначають організатори.

Номер карткового рахунку Спадщина.UA  для Поморянського замку — 5169330515902028.

Також фундатори запрошують до співпраці всіх небайдужих підприємців: «Плануємо шукати комерційних партнерів для реалізації проєктів корпоративно-соціальної відповідальності на зразок «1 грн від проданої кави передається на Поморянський замок».

Поморянський замок перебував у аварійному стані з 70-их років минулого століття, а 2008 почали валитись стіни. Активісти неодноразово просили допомогти врятувати пам’ятку архітектури XIV ст. 2016 року в замку виявили унікальні старовинні розписи на стінах. Пізніше тут провели протиаварійні роботи та влаштували дерев’яні підпори.

Довідка

Ренесансний замок у Поморянах було збудовано у першій половині XVI століття. Його будівничим є подільський воєвода Ян Сєнінський. 1620 року Якуб Собєський купив Поморяни разом із 17 навколишніми селами.

Замок став не лише улюбленою резиденцією його сина Яна ІІІ Собєського, куди він приїжджав на полювання і організовував різні прийоми, але й також це була ключова оборонна фортеця під час турецьких воєн. 1876 року замок перейшов до роду Потоцьких і аж до Другої світової війни був їхньою власністю. Зараз ця пам’ятка архітектури занепадає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: