У Львові буде Перша муніципальна галерея

галерея

На вулиці Стефаника у Львові працюють над створенням нової інституції на культурній мапі міста — Муніципального мистецького центру.

300 м кв. багатофункціонального простору включатиме в себе галерею, лекторій, медіатеку, книгарню, кав'ярню і художню майстерню. Інвестиція міста — 8,7 млн грн, - повідомляють у пресслужбі Львівської міської ради.

«Це мегавелика інвестиція з боку міста — ми у другій половині серпня будемо мати дуже красиву комунальну галерею. Ми очікуємо, що молоді художники зможуть себе проявити, малювати хороші картини і виставляти їх. Завжди була проблема з виставковими площами. Паралельно ми приводимо до пуття сам будинок — триває реставрація фасаду, облаштовуємо дворик, пандус. Тут працює 5 підрядників, роботи йдуть за графіком. Запрошую усіх після 15 серпня милуватись цією картинною галереєю, але все буде залежати від ситуації з коронавірусом», — сказав мер Львова.

Майбутній муніципальний мистецький центр розташований на першому поверсі неоготичної кам'яниці Леона Сапіги. Це перший у Львові багатоквартирний будинок, зведений у 70-х роках XIX століття для дружини видатного підприємця. Його архітектором був Адольф Кун, який також збудував Палац Сапігів та окремі будівлі у комплексі Кульпарківської лікарні.

«Ця будівля будувалася впродовж 1873−1876 років. Її будували Сапіги — львівські графи. Це одна з найбільших будівель цієї вулиці, яка має аж 11 вікон по фасаду. Будівля має дуже добрий декор, стилізація під готику. Пізніше цю будівлю продали бібліотеці. Тут була друкарня, багато громадських організацій, тобто тут були в основному адміністративні будівлі, а житло лише у другому — задньому приміщенні. Зараз це житловий будинок із нежитловими приміщеннями на першому поверсі, які ми зараз пристосовуємо під галерею мистецтв», — розповіла Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР.

Роботи тут здійснює одразу 5 підрядників, які проводять одразу 5 видів робіт: реставрація фасаду, ремонт даху, облаштування внутрішнього дворику, встановлення пандуса і внутрішніх меблів та облаштування самої галереї.

Місія Муніципального мистецького центру — підтримувати і популяризувати сучасне мистецтво, дизайн, інноваційні естетичні практики і культурологічні дослідження через спілкування та співпрацю. Адже мистецтво, творче мислення та дослідницькі колаборації майбутнє формують міста.

Тут на містян чекатимуть виставки, лекції і майстер-класи, кінопокази, концерти, перформанси і культурні подій. Муніципальний мистецький центр об'єднає довкола себе художників, культурологів, музикантів, режисерів та інших представників культурного середовища й індустрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: