Львів не проситиме позики в ЄБРР на зарплати комунальникам

IMG_2465

Депутати Львівської міської ради відмовилися включати до порядку денного проєкт ухвали про участь Львівської міської ради у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного «Пакету солідарності» Європейського банку реконструкції та розвитку.

Ухвала передбачала виділення коштів, що дозволили б покрити збитки, завдані комунальним підприємствам під час карантину, у тому числі кошти на виплату заробітної плати працівникам.

«На превеликий жаль, грошей на зарплату людям, які працювали у карантин, немає. Станом на сьогодні наші найбільші комунальні підприємства - це „Львівтеплоенерго“, „Львівелектротранс“, „Львівводоканал“, АТП № 1 та ін, не мають коштів на виплату заробітної плати. На початку року, коли планували бюджет, то кошти планували на півроку. Далі планували, що буде перевиконання бюджету, і в червні наші підприємства будуть дофінансовані. Однак, у зв’язку з пандемією коронавірусу, ці кошти не виділені. Отож, підприємства зараз недофінансовані на 239 млн грн. Назагал, щоб була виплачена заробітна плата, оплачена електроенергія, оплачені податки, необхідно 472 млн грн. Таких грошей у місті немає, а зарплату працівникам підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, потрібно виплачувати», - пояснила заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

«Який буде далі розвиток подій — я не знаю. Депутати кажуть, що знайдуть десь кошти. Де вони їх знайдуть, якщо коштів просто нема, я не знаю. Але можливо будуть забирати з садочків, можливо з охорони здоров’я, можливо з доріг», - додала Ірина Маруняк.

Нагадаємо, голови фракції міської ради розповіли де взяти кошти на зарплати комунальникам.

«Депутати вливають в комунальні підприємства сотні мільйонів гривень. На сьогодні менше половини коштів, які ми виділили в бюджеті вибрані підприємствами. Гроші Андрій Садовий розписує як хоче. Зараз він їх штучно тримає, щоб створити конфлікт між нами і працівниками підприємств. Його радники отримують по 50-60 тис. грн щомісяця. І це в умовах пандемії, коли навіть Кабмін зменшив собі зарплати, а у нас радники Садового мають більші зарплати, аніж урядовці. Керівники комунальних підприємств отримують по 50-60 тисяч лише тільки окладів. Ми прийдемо до людей і покажемо де їхні гроші і в кого їх вимагати», – заявив голова фракції «Європейська солідарність» Петро Адамик.

«Кошти насправді є. Комунальні підприємства отримали кошти у свої статутні капітали. А це – «Львівелектротранс» – 114,5 млн грн, АТП-1 – 146 млн грн, «Львівтеплоенерго» – 189,9 млн грн, «Залізничтеплоенерго» – 18,5 млн грн, «Львівводоканал» – 243,1 млн гривень. Жодна з цих сум не використана в повному обсязі. Через карантин місто втрачає фінансово, але водночас і заощадило на витратах. Ось лише кілька прикладів. І всі вони базуються на офіційних даних від самих чиновників: 50-60 млн грн зекономили на вивозі сміття; 32 млн грн йде на утримання «Муніципальної варти» – незрозумілої і непотрібної структури. Результат – зловживання і кримінальні справи проти її керівників і окремих працівників, бо виявляється підприємство працювало не по офіційних договорах, а «наліво». Структуру закрити, кошти, які не використали, скерувати на інші потреби. На ті ж зарплати; 41 млн грн економії на компенсації за пільгові перевезення, адже на час карантину пільговий проїзд у громадському транспорті не діє; 133 млн грн – зекономлені видатки у сфері освіти, адже навчальні заклади не працювали, менше платили за «комуналку». Крім цього, уже зараз можна стверджувати, що на багатьох об’єктах, по яких ще нема всіх погоджень, не проведені тендери, роботи цього року не стартують. Отож зберігаємо гроші за тими об’єктами, що вже ремонтуються, будуються. Інші кошти – на гострі потреби, які виникли через коронавірус та карантин. Резерви є в кожній стрічці бюджету, але Андрій Іванович не хоче, щоб працівники отримувати зарплати, а хоче їх залякати. Ми не дозволимо Садовому і директорам затримувати зарплату. У Львові є резерви невикористаних коштів, а це сотні мільйонів», – додає голова фракції «Народний контроль», член комісії із питань фінансів та планування бюджету Валерій Веремчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: