Поет-шістдесятник: сьогодні день пам'яті видатного Івана Драча

44289750_303

«Балада про соняшник», «Протуберанці сонця» та багато інших збірок поезій. Сьогодні день пам'яті видатного українця Івана Драча — поета, перекладча, кіносценариста, драматурга та громадського діяча.

«Балада про соняшник», «Протуберанці сонця» та багато інших збірок поезій. Сьогодні день пам'яті видатного українця Івана Драча — поета, перекладача, кіносценариста, драматурга та громадського діяча.

Народився майбутній письменник 17 жовтня 1936 року в селі Теліжинці, що на Київщині в родині робітника. Коли закінчив місцеву середню школу, викладач російську мову та літературу в семирічній школі в сусідньому селі. Згодом, Іван Драч багато працював інструктуром райкому на МТС.

Окрім цього, на 1955-1958 роки припадає його служіння в армії в 16-му понтонно-мостовому Верхньодніпровському полку. Подейкують, саме під час служіння у Драча з'явились перші пориви до громадської діяльності та бажання сприяти покращенню держави.

Після закінчення служби, Іван Драч вступив у Київський державний університет, де вивчав філологію. Його відрахували через політичні погляди. У той самий час починає зароджуватись дисиденство.

Івана Драча сміливо можна назвати й журналістом, оскільки чоловік кілька років працював у газеті «Літературна Україна». Вважається, що Драч саме тоді написав перші вірші, які містили в собі критику до тодійшньої радянської влади.

Творчість

Івана Драча вважають продовжувачем традицій Михайла Коцюбинського та Павла Тичини. Сонце стало одним із символів у його літературній творчості.

До слова, «Балада про соняшник», яку діти вивчають в школі, містить багато посилань-символів до світила.

«І раптом побачив сонце,
Красиве засмагле сонце,-
В золотих переливах кучерів,
У червоній сорочці навипуск,
Що їхало на велосипеді,
Обминаючи хмари на небі...»

Початком творчого шляху Івана Драча вважається період «хрущовської відлиги». Власне, дебют як автор у 1961 році з поемою-трагедією «Ніж у сонці», опублікованій в «Літературній газеті».

Його твори перекладали російською, білоруською, азербайджанською, латинською, молдовською та польською мовами.

Іван Драч ділився, що 60-ті роки були роками конформізму і що були у нього в той період творчості і такі вірші, за які можна було потрапити за ґрати.

Політична діяльність

Іван Драч був багатогранною особистістю За життя йому присвоїли звання борця за незалежність України в XX столітті. Він був народним депутатом України 3-го скликання.

Утім, близьке оточення часто не погоджувалось із поглядами Драча та критикувало його дії.

Історик Юрій Шаповал писав про прихід Івана Драча в політику так:

«Зі своєю політичною реальністю Іван Драч почав зливатися з 1986 року, пов'язаного з фатальною для України (і як стверджують, для людства) Чорнобильською катастрофою. Саме з того часу для комуністичної влади він став проповідником бунту, руйнівником, здавалося б, вічних істин і канонів. (...) Сам Драч, говорячи про мотивацію своєї тогочасної поведінки, максимально заземлює її: зрозумів, до якої міри система брехлива і безжальна, а тому вирішив йти до кінця, не боячись навіть за власне життя».

Нагороди

Окрім визнання, український письменник Іван Драч здобув низку відзнак та нагород, зокрема:

  • 1976 — Державна премія УРСР імені Тараса Шевченка за збірку поезій «Корінь і крона»;
  • 1983 — Державна премія СРСР
  • 16 жовтня 1996 — орден князя Ярослава Мудрого V ступеня — за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури, зміцнення зв'язків держави з українцями за її межам
  • 21 серпня 2001 — орден князя Ярослава Мудрого IV ступеня — за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, вагомі трудові досягнення та з нагоди 10-ї річниці незалежності України
  • 19 серпня 2006 — звання Герой України з врученням ордена Держави — за самовіддане служіння українському народові, втілене у поетичному слові та відстоюванні ідеалів свободи і демократі.
  • 19 серпня 2011 — відзнака Президента України — ювілейна медаль «20 років незалежності України».
  • 2 вересня 2011 — почесний професор Київського університету імені Бориса Грінченка
  • 17 жовтня 2011 — орден князя Ярослава Мудрого III ст. — за визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу та громадсько-політичну діяльність
  • 2016 — відзнака Президента України — ювілейна медаль «25 років незалежності України».
  • 6 березня 2017 — почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Його серце перестало битися на 81 році життя після тяжкої хвороби в лікарні Феофанії. Іван Драч заповів поховати його в рідному селі, поряд із могилою сина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: