У мерії Львова розробили програму підтримки людей з інвалідністю під час карантину 

a2d706aaf7614e5cc251c821a3387b39_XL

На засіданні постійної комісії гуманітарної політики Львівської міської ради депутати підтримали проєкт Програми «Львів сьогодні».

Її ініціаторами та розробниками стали депутати ЛМР Ігор Дякович і Оксана Рубай разом із представниками низки громадських організацій, повідомляє Інформаційний портал депутатів ЛМР.

Автор програми депутат Львівської міської ради Ігор Дякович розповів, що її ідея виникла при розгляді проєкту програми «Львів завтра», до якої почали писати пропозиції стосовно людей з інвалідністю.

«Цих пропозицій вийшло так багато, що вони переросли в окрему програму, яка отримала назву «Львів сьогодні». Основний її аспект полягає в тому, що люди з інвалідністю повинні бути  захищеними в умовах карантину.  Для таких людей ризик зараження COVID-19 може бути вищим, оскільки  виникають бар’єри, що перешкоджають дотриманню базових заходів гігієни, таких як миття рук. Таким людям проблематично дотримуватися соціальної дистанції, бо вони потребують додаткової підтримки. Окремо є питання комунікації в умовах карантину, адже люди нечуючі чи незрячі теж повинні мати інформацію про те, що відбувається довкола них, зокрема, стосовно карантину. Ще один напрямок - фінансовий. Він полягає у тому, що коли людина з інвалідністю має опікуна, то він не може ходити на роботу, а займатися доглядом. Ми пропонуємо в певний період до закінчення карантинних заходів надати фінансову доплату таким людям. Розмір цієї доплати вирішуватиме департамент економічної політики ЛМР», - зазначив Ігор Дякович.

«У нашій програмі немає чогось захмарного, вона не потребує  супервидатків. Ми хочемо, щоб люди з інвалідністю були захищені і повідомлені. Якщо для людини здорової це виглядає по одному, а для людини, яка постійно сидяча чи постійно мусить бути зі сторонньою допомогою, - зовсім по-іншому», - зазначив Ігор Дякович. Він також наголосив, що ця ухвала написана відповідно до рекомендацій ВООЗ про поводження з людьми з інвалідністю під час карантину.

Співавторка програми депутатка Львівської міської ради Оксана Рубай зазначила, що програма «Львів сьогодні» декларує напрямки, на які варто звернути увагу і кожен з яких передбачає доопрацювання.

«Ухвала наразі рамкова, вона лише декларує ті напрямки, на які потрібно звернути увагу і напрацювати механізми реалізації. В її основу ліг весь гуманітарний спектр, зокрема, доступність медичної сфери, освітніх та соціальних послуг для людей з інвалідністю, адже зараз ці люди перебувають у зоні ризику. Для прикладу, в нинішніх умовах важко забезпечити інклюзивне дистанційне навчання. Не всі дітки з ментальними розладами можуть повноцінно навчатись. Також нам потрібно забезпечити людей з інвалідністю можливістю пересуватись соціальним таксі, або ж провести навчання для персоналу комунального транспорту щодо того, як правильно поводитись із пасажирами з інвалідністю, зокрема, в умовах карантину. Окрім того, ця ухвала містить цілий підрозділ присвячений соціально-економічній складовій, зокрема пільги для ФОПів, які мають інвалідність, і для тих підприємств, де працюють особи з інвалідністю», — розповіла Оксана Рубай.

У Львові проживає близько 34,3 тисяч людей з інвалідністю різних груп та категорій інвалідності: 1-ої групи - 5,9 тисяч осіб; 2-ої групи - 9,1 тисяч осіб; 3-ої групи - 19,3 тисяч осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: