«Укравтодор» виплатить іспанцям мільйон євро за розірваний контракт по ремонту дороги на Стрий

IMG_1579

Кабінет Міністрів схвалив проект мирової угоду з іспанською компанією «Elsamex S.A.» та Державним агентством автомобільних доріг (Укравтодор), яка передбачає виплату іноземній компанії €1,18 млн.

Відповідний проект розпорядження, внесений міністром юстиції Денисом Малюською, уряд схвалив на засіданні 17 червня, пишуть «Наші гроші».

З урядових документів відомо, що 31 грудня 2013 року Укравтодор за результатами тендеру уклав угоду з «Elsamex S.A.» на пілотний проект з експлуатаційного утримання дороги М06 Київ-Чоп (км 434+230 – км 621+500). Це ділянка від Бродів до Стрия у Львівській області. Пропозиція компанія становила €50,49 млн.

Тоді Укравтодор заявляв, що компанія отримає гроші не за обсяг виконаних робіт, а за експлуатаційний стан дороги. Договір передбачав, що «Elsamex S.A.» буде доглядати за автошляхом сім років.

Але вже через півроку, 4 липня, за ініціативою Укравтодору контракт було розірвано, іспанці з цим не погодилися. Причиною стали низькі темпи робіт.

Після цього Укравтодор звернувся до банку в Дубаї про стягнення €5,05 млн. банківської гарантії через порушення умов контракту «Elsamex S.A.», це питання було заблоковане в суді. У відповідь після невдалих спроб врегулювати ситуацію, іспанська компанія заявила про відшкодування їй €5,83 млн. З цієї суми €1,36 складала вартість виконаних робіт, інше – витрати через розірвання контракту та упущена вигода.

Контракт передбачав, що для врегулювання спору сторони можуть залучити експерта для надання ним рекомендації, таким експертом було залучено Кайрана Фегі. В рекомендаціях йшлося про виплату €1,18 млн за фактично виконані роботи та близько €0,5 компенсації. Укравтодор з цим не погодився і заявив про готовність оплатити тільки виконані роботи та повернути гарантію.

На ці умови сторони погодилися і травні український уряд затвердив проект мирової угоди. Вона передбачала, що Укравтодор сплатить «Elsamex S.A.» €1,18 млн за фактично виконані роботи. Гроші будуть взяті з кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку. Крім цього Укравтодор заплатить до держбюджету 20% ПДВ з виплати іспанцям (7,14 млн грн. за нинішнім обмінним курсом НБУ). Цей податок буде сплачено за рахунок Державного дорожнього фонду на 2020 рік.

Упродовж семи робочих днів після підписання угоди Укравтодор має відкликати свою заяву до банку про примусове стягнення коштів гарантії «Elsamex S.A.» та повернути її компанії.

Тепер уряд скасував своє минулорічне розпорядження про врегулювання спору «Elsamex S.A.» через те, що екс-голова Укравтодору Славомір Новак не виконав її до свого звільнення в жовтні минулого року. Тепер Кабмін уповноважив підписати та виконати умови угоди нинішнього керівника Укравтодору Олександар Кубракова.

Нагадаємо, у серпні 2014 року Укравтодор перепідписав контракт на експлуатаційне утримання ділянки автомобільної дороги М-06 Київ-Чоп з турецькою компанію «Онур Конструкціон Інтернешнл», яка зайняла друге місце на тендері з пропозицією €63,5 млн грн. Пізніше ця фірма стала фігурантом кримінального розслідування ГПУ за фактами привласнення службовими особами Державного агентства автомобільних доріг України, ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України» та ДП «Українські дорожні інвестиції» державних грошових коштів в особливо великих розмірах під час реконструкції та ремонту автомобільних доріг України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: