До Верховної Ради внесли законопроект про декретну відпустку для чоловіків

batko

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону, який розширює можливості українських чоловіків у частині суміщення роботи і виховання дітей, а також пропонує ввести новий вид відпустки для чоловіків — відпустка при народженні дитини (декрет).

Відповідний законопроєкт №3695 зареєстрований на сайті Верховної ради України.

«Національне законодавство декларує рівні права для жінок та чоловіків у всіх сферах суспільного життя, проте при реалізації своїх прав громадяни зіштовхуються із системною нерівністю. Зокрема, це стосується трудових відносин в частині поєднання професійної діяльності із сімейними обов'язками та вихованням дітей». - йдеться у пояснювальній записці.

Відтак, автори законопроєкту хочуть, аби внормувались прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку по догляду за дитиною, крім цього, пропонують створити сприятливі умови для посилення ролі батька у процесі виховання дітей.

«Прийняття даного законопроекту сприятиме утвердженню гендерної рівності у сфері трудових та шлюбно-сімейних відносин; забезпечить можливості для поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками працівникам обох статей; усуне обмеження, що порушують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створить передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні», - пояснюють автори.

Документом запропоновано внести зміни в Кодекс законів про працю і закон про відпустки, закріпивши такі права чоловіків:

  • на встановлення скороченого робочого часу для батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • також батьків, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю (у чинному законодавстві це право передбачене тільки для жінок);
  • на отримання чоловіком одноразової оплачуваної відпустки тривалістю до 14 календарних днів при народженні дитини;
  • рівних прав батька і матері на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (у чинному законодавстві право батька розуміється як похідне від права матері на таку відпустку, тобто тільки мати може делегувати право на відпустку батькові або іншим родичам).

Зараз проєкт подали на ознайомлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: