Літо без фестивалів: як пандемія вплинула на проведення культурних заходів

5ccb2e9e-b72b-4d2e-9e05-546caa0b7838
Фото: Festival Family

Пандемія коронавірусної хвороби внесла свої корективи в наше життя. Ніхто б і не міг подумати, що режим «онлайн» стане звичним, а подорожі та поїздки - доведеться відтермінувати. Літо пошановується через низку музичних фестивалів, які роками проводять в різних кутках України, втім цьогоріч плани скасовують або ж - переносять на рік.

Пандемія коронавірусної хвороби внесла свої корективи. Ніхто б і не міг подумати, що режим «онлайн» стане звичним, а подорожі та поїздки - доведеться відтермінувати. Літо пошановується через низку музичних фестивалів, які роками проводять в різних кутках України, втім цьогоріч плани скасовують або ж - переносять на рік.

ІА Дивись.інфо з'ясувала, як змінились плани наймасштабніших традиційних заходів, а також, як карантин вплинув на життя фестивалів і їхніх пошановувачів.

Щороку з початком літа найзатятіші меломани та поціновувачі фестивалів збирають наплічники та подаються в кількаденну подорож із присмаком драйву, свободи та під акомпанемент якісної вітчизняної або зарубіжної музики. Цього ж літа більшість святкувань скасовують чи переносять.

Мандрівниця Дана Токарчук не у'являє свого літа без музичних фестивалів. Для неї це не лише можливість послухати музику, а й - відпочити душею.

«Як людина, яка з 2016 року свято не пропускає "Файне Місто" (а з 2018 й волонтерить там), маю наголосити, що у це важко повірити і ще важче прийняти. Так, я досі не можу змиритися. Змиритися з тим, що не пакуватиму важкезний удвічі більший за мене рюкзак, вирушаючи в дорогу до іншого міста і ніколи точно не знаючи, що саме на тебе там чекає, але з впевненістю у тому, що все буде неймовірно. Мабуть, це саме те відчуття-передчуття, за яким фестивальники з року в рік відкладають усе - роботу, навчання, домашні турботи й внутрішні сум'яття - і свідомо прирікають себе на кількаденне життя у наметі посеред поля без теплого душу, звичної їжі, стабільного зв'язку і звичних зручностей», - коментує дівчина.

Фото з архіву Дани Токарчук.

Дана любить фестивальні відпустки. Вона завжди ділиться, наскільки це чудові дні, позбавлені звичайних клопотів.

«Фестивальники отримують взамін набагато більше: веселощі, зустрічі зі старими-новими людьми, вечори біля ватри, драйвові безсонні ночі, ранкові танці на реггі-сцені, спонтанні знайомства у черзі в душ, можливість послухати вживу і часом навіть поспілкуватися з улюбленими виконавцями. До слова, останні - суто приємний бонус, оскільки фестивалі ваблять в першу чергу саме своєю легкою, невимушеною, теплою й запальною атмосферою. Вони розслабляють, надихають і - найголовніше - заряджають. Зближують. І потрапляють прямісінько у серденько, бо ж як їх не любити»? - говорить дівчина.

Вона каже, що досі складно прийняти ситуацію з пандемією, що вмить скасувала більшість івентів (або докорінно змінила форму їх проведення).

«...якраз в такі емоційно нелегкі часи ще більше не вистачає подій, які насичують тебе прекрасними емоціями та залишають по собі спогади, які зігрівають протягом років», - розповідає Дана.

Atlas Weekend

Візитна картка країни — фестиваль Atlas Weekend. Адже його вирізняє з-поміж інших суцільна масштабність та палітра музичних напрямів, що сконцентрована під час фестивалю.

Atlas Weekend започаткували у 2015 році. Його засновник — український підприємець Дмитро Сидоренко.

Організатори прокоментували ситуацію, як карантин повпливав на реалізацію фестивалю у 2020 році та розповіли про плани на наступний рік.

Зокрема, засновник Дмитро Сидоренко розповідає, яким клопітким процесом є щорічна підготовка до фестивалю.

«Щоб підготувати фестиваль, команда працює цілий рік. Ми починаємо продаж квитків на наступний фест одразу із початком цьогорічного. А після демонтажу локації та невеликої відпустки збираємось, аби проаналізувати помилки цього року та побудувати стратегію на наступний. Є відділи, які задіяні в підготовці фестивалю протягом всього року. Таких співробітників в нас близько 60-ти.  Є ті, кого ми долучаємо до роботи на період перед фестивалем, у травні – червні. Це ще декілька сотень. Є ті, хто працює на самій локації, як охорона, клінінг, вхідна група, волонтери. Загалом у роботі на фестивалі задіяно близько десяти тисяч осіб». - ділиться Дмитро.

Окрім цього, чоловік зазначає, що постійний моніторинг ситуації у світі дає можливість частково спровокувати, як діяти ділі. Така ж ситуація склалась довкола цьогорічного Atlas Weekend.

«Ми постійно моніторимо ситуацію в світі і стежили за поширенням COVID-19 з самого початку. Уже в січні-лютому прийшло усвідомлення того, що варто «сподіватися на краще, але готуватися до гіршого». Тому ми стали замислюватися про альтернативні варіанти розвитку подій у випадку негативного сценарію. 

На жаль, коли в Україні на державному рівні оголосили продовження карантину, довелося перейти до конкретних дій. Ми працювали до останнього і робили, все, що від нас залежить. Але в результаті все одно прийняли важке для всіх рішення про перенесення фестивалю. 

Фактори ризику переносу фестивалю були занадто вагомими: ми не могли гарантувати ані того, що всі артисти зможуть приїхати до нас, ані того, що ми зможемо забезпечити стовідсоткову безпеку гостей нашого фестивалю. А також все вказувало на те, що і запланований нашою командою масштаб фестивалю в умовах пандемії неможливий.

Тому, навіть з урахуванням усіх ризиків, перенесення – єдине правильне рішення в цій ситуації», - розповідає засновник.

Дмитро Сидоренко зазначає, що команді та партнерам — належить левова частка успіху, адже без їхньої підтримки та розуміння — мало би що вдалось.

«Ми раді, що у наших партнерів є розуміння ситуації в якій ми стали по суті заручниками. Всі розуміють один одного. 

Всі артисти готові йти на поступки та обговорювати перенесення виступу на наступний рік із збереженням передоплати та додатковими знижками. Підрядники готові бути більш лояльними та гнучкими у питаннях строків виплат. Завдяки такій взаємопідтримці ми впевнені в тому, що нам вдасться впоратися з такою масштабною кризою, хоча і маємо зараз велику кількість втрат». - коментує Дмитро Сидоренко.

Організатор також підсумує, що втрати, які зазнав фестиваль, добряче вдарили по «кишені» Atlas Weekend.

«Зараз команда фестивалю опинилась у доволі важкій ситуації: нам необхідно прожити два фестивальних роки із бюджетом, який розрахований лише на один. Тому ми змушені приймати не дуже приємні для нас рішення стосовно штату, рекламної кампанії та інших напрямків діяльності. 

Зараз всі ми працюємо над тим, щоб максимально зберегти заявлений лайнап 2020 до фестивалю 2021 року, а також посилити його новими, не менш крутими іменами. Попереду дуже багато роботи, доводиться бути гнучкими й підлаштовуватися під зміни ситуації на ходу. Але наша команда налаштована максимально позитивно і сподівається, що фестиваль 2021 року буде ще більш яскравим, музичним і доведе всім, що ми працювали не дарма». - додає  засновник Atlas Weekend Дмитро Сидоренко.

Фестиваль Захід 

Один із найпотужніших українських фестивалів Захід фест, що в 2020 року планувався на кінець червня, переносять на початок вересня.

Організатори кажуть, що забране літо через пандемію, воскресне у вересні. «Пандемія забрала в нас літо 2020. Але надіємось, не забере осінь. Раніше куплені квитки дійсні на нові дати проведення 4-6 вересня 2020. Перелік артистів та деталі ми оголосимо згодом на ресурсах фестивалю».

Окрім цього, є можливість потрапити на Zaxidfest 2021 за квитком, купленим на цьогорічним або ж повернути вартість після того, як карантин офіційно завершать.

«Ми пильно стежимо за ситуацією щодо covid-19, а також дбаємо за вашу безпеку, тож подію в вересні буде проведено із дотриманням всіх необхідних заходів безпеки та вказівок уряду. Давайте разом докладемо зусиль, щоб забезпечити максимальний захист одне одному». - кажуть організатори.

Західфест відбувається щорічно з 2009 року, зокрема, з 2011 року проводиться в селі Родатичі, Городоцького району.

UPark

Міжнародний музичний фестиваль, який проходить у Києві. Уперше відбувся 6 і 8 липня 2016 року. Фестиваль вирізнається виступами світових хедлайнерів та якісним наповненням лайнапу. У 2020 році свято не відбудеться, втім організатори обіцяють яскраве повернення у 2021 році.

«Про лайнап наступного року можемо сказати одне — це буде неймовірне шоу! Ми не можемо підвести незмінних фанів фестивалю, які так щиро підтримували всю нашу команду в цей складний період та зберегли свої квитки. Тому, хочемо перенести якомога більше вже заявлених артистів, а також готуємо нові імена. Як тільки анонсуємо нових учасників, роздуми щодо «а може варто було повернути свій квиток» зникнуть самі собою». - запевняє команда.

«Це схоже на величезний механізм, який запускається аж за рік до початку фестивалю і який набирає шалених обертів ближче до події. Букінг артистів, тривалі перемовини з їх агентами, затвердження локації, продакшн та ін. UPark Festival створюють команда талановитих креаторів, що за роки існування фесту стала однією сім'єю». - коментують засновники.

Організатори кажуть, що «перші тривожні дзвіночки» з'явились досить давно, а команда підозрювала, що перенесення свята — неминуче.

«Коли міжнародне авіасполучення було повністю паралізовано. Зараз кількість випадків захворювання продовжує активно зростати, заборона на проведення масових заходів буде знята ще не скоро, тож рішення про перенесення фестивалю на наступний рік було просто неминучим», - говорять у UPark.

Кажуть, що фестиваль у 2021 перенісся рівно на рік.

«Артисти та організатори по всьому світу зараз переносять тури на наступний рік. Ми постійно ведемо перемовини та анонсуємо артистів, як тільки отримаємо підтвердження з боку концертних агентів. Дата першого дня фестивалю зсунулась рівно на рік — 9 липня 2021-го, інші дати будуть оголошені пізніше», - коментують організатори.

Файне місто

Восьмий фестиваль рок музики, який щорічно відлунював із Тернопільського іподрому, перенесли на кінець липня - початок серпня 2021 року.

«Через незалежні від нас обставини, спричинені поширенням пандемії covid-19, ми змушені визнати, що проведення фестивалю 30 липня - 2 серпня 2020 року стає неможливим і ми переносимо його на 2021 рік. Сказати, що ми розчаровані — не сказати нічого». - повідомили організатори.

Команда весь час працювала у дистанційному режимі та сподівалась на позитивні зміни, втім обставини змінити не можливо.

«Вже зараз можна впевнено сказати, що карантинні заходи не дозволять провести фестиваль у масштабах, які ми планували. Проводити Файне Місто абияк — не відповідає цінностям команди фестивалю», - йдеться на офіційній сторінці ФМ.

Бандерштат 

Волинський фестиваль українського духу - дійсно вартий уваги. З 2007 року Бандерштат проводять щорічно у Луцьку, останні роки - на околицях, у селі Рованці.

Бандерштат сповідує дух патріотизму та пропагує праукраїнський стиль життя. Зрештою - його започаткували для всіх українців. Цікаво, що на фестивалі заборонено вживати спиртні напої та інший алкоголь. Міськрада Луцьку навіть впроваджує заборону на торгівлю алкогололем під час фестивалю.

Щодо впливу карантину та перенесень дат фестивалю, поки немає жодної інформації. Цьогоріч Бандерштат запланували на 7-9 серпня. Організатори обіцяють повідомити про скасування чи перенесення дійства згодом.

Республіка

Фестиваль Республіка завжди припадав на останні дні літа- початок вересня. Він про музику та стріт-арт,  до 2011 року щорічно відбувався у стінах Кам'янецько-Подільської фортеці. Тепер - у Хмельницькому.

У 2020 року свято музики відлунає 25-27 вересня. Наразі про зміни планів організатори не повідомляють із надією, що до цього часу епідеміологічна ситуація в країні все ж покращиться.

«У нашого фестивалю дві дати, 28–30 серпня в Хмельницькому і 25–27 вересня в Камянець-Подільській фортеці. Думаю, як не дві, то одна з частин фестивалю відбудеться точно», - прокоментували організатори.

Тарас Бульба 

«Фестиваль впертого духу»! Саме таке гасло супроводжує Тарас Бульба фест. Уперше на культурній арені звістка про нього з'явилась у 1991 році та вважається найстарішим вітчизняним дійством. Традиційно проходить у місті Дубно, Рівенської області.

Головний організатор фестивалю «Тарас Бульба» Микола Арсенюк розповів, як склалась ситуація з пандемією та життям фестивалю.

Зокрема команда в посиленому режимі кожного року готується до фестивалів.

« Підготовка фестивалю – то безперервний процес. Складання лайн-апу сцен та локацій. Домовленості з артистами інколи можуть бути за рік-півтора. Робота зі спонсорами та партнерами. Технічні завдання, підготовка території. Все це потребує постійної праці та уваги організаторів», - розповідає Микола Арсенюк.

Утім, цьогоріч плани, м'ягко кажучи, пішли коту під хвіст.

«Перши побоювання, що фест може цього року не відбудеться, виникли, коли у світі почали переносити Олімпійські ігри та футбольне Євро 2020. Тоді стало зрозуміло, що Вірус влітку нікуди не зникне. А карантинні обмеження на культурно-масові заходи будуть продовжені аж до осені. Звісно, в таких невизначених умовах ефективно підготовка та організація фестивалю не можлива. Та й публіка і населення доволі розділились у думках з приводу відвідування чи не відвідування фестивалю під час (чи навіть уже після) карантину. Тому було прийняте рішення, у першу чергу, не наражати на ризики відвідувачів фестивалю і цього року фестиваль не проводити», -  ділиться головний організатор.

Чоловік зізнається, що найгірше в цій ситуації – невизначеність у строках карантину. Також карантин дуже погіршив економіку країни. І глядачі і спонсори суттєво скоротили свої витрати, фестиваль для них став не першою необхідність у такій ситуації.

Микола Арсенюк привідкрив таємницю, як українські фестивалі домовляються щодо дат проведення. У цьому випадку - про перенесення.

«Щороку ми намагаємось домовлятися з «Файним містом» та «Бандерштатом». Так і домовились на 2021 рік», - говорить Микола.

Головний організатор «Тарас Бульба фест» ділиться планами на майбутнє та вірить, що вірус усе-таки припиниться.

«Плани грандіозні. Наступного року фестиваль «Тарас Бульба» буде ювілейним – 30 років, як у 1991 році відбувся перший Бульба. Тому буде все дуже насичено. Головне, щоб «вірус дозволив». - розповідає.

Для розуміння фестиваль значно постраждав у розрізу фінансового питання.

«Фестиваль страждає, як і вся креативна індустрія України та світу. Цього року ми не отримаємо те, що планували і це дуже негативно вплине, в економічному плані, на майбутні фестивалі. Збитки вдалося мінімізувати. І найголовніше, що ми не встигли запустити масовий продаж квитків і їх не потрібно повертати».

Справді, цього літа - буде по-іншому, втім усі поціновувачі традицйних фестивалів сподіваються якнайшвидшого покращення ситуації з пандемією.

Компанія «Festival Family» великою командою щороку відвідують українські фестивалі. У їхній скарбниці спогадів з десяток неймовірних мандрівок на такі свята музики.

Світлиною поділились друзі з компанія "Festival Family".

«Наша компанія - це сім'я. Ми зустрічаємось не лише на фестивалях, а й - поза їхніми межами, інколи бачились на карантині маленькими компаніями, локально. Усі стараються дотримуватись карантину та з нетерпінням очікуємо на наступне фестивальне літо, аби зібратись разом та нормально відпочити», - розповідають друзі.

Мар'яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: