Як Європа відкривається для туристів: путівник по країнах

Depositphotos_13444434_s-2019
Фото: depositphotos.com

Країни Європи після пандемії починають відкриватися для туристів. Незважаючи на загальні рекомендації Брюсселя відкрити всі внутрішні кордони до 15 червня, держави не поспішають скасовувати обмеження повністю. Кого вже пускають європейські країни і як правила в'їзду зміняться в найближчі тижні?

До 1 липня влада ЄС хоче розробити план відкриття зовнішніх кордонів з країнами, що не входять в об'єднання. Однак коли знову зможуть українці поїхати на відпочинок до Європи, поки невідомо - зараз дозволено залишати країну тільки для лікування, догляду за родичами, навчання і роботи.

ІА Дивись.Info зібрала все, що відомо про відкриття кордонів для туристів в Європі.

Австрія

З 4 червня Австрія відкрила кордони з Німеччиною, Ліхтенштейном, Швейцарією, Словаччиною, Словенією, Чехією та Угорщиною. Людям з цих країн для в'їзду в Австрію не потрібно надавати медичну довідку про відсутність коронавірусу або відправлятися на карантин після прибуття. З 16 червня вільний в'їзд буде доступний туристам з усіх інших країн ЄС, крім жителів Швеції, Іспанії та Португалії, а також Великобританії - для них вимога про довідку або карантині зберігається. Для громадян інших країн Австрія поки закрита. Заборону на польоти з України продовжено до 30 червня.

Ресторани і музеї в Австрії відкрилися 15 травня. Готелі працюють з 29 травня.

Бельгія

Бельгія з 15 червня дозволила в'їзд людям з інших країн Євросоюзу, Великобританії і ще чотирьох країн шенгенської угоди (Швейцарія, Ліхтенштейн, Ісландія і Норвегія), що не входять в ЄС. Але багато обмежень, що стосуються туріндустрії, продовжать діяти. Наприклад, готелям наказано закриватися о першій годині ночі, в барах і ресторанах введені суворі вимоги соціального дистанціювання, а нічні клуби не відкриються до кінця літа.

Боснія і Герцеговина

В'їхати в Боснію і Герцеговину поки що можуть тільки жителі сусідніх країн. Іншим іноземцям в'їзд заборонений, якщо мова не йде про водіїв вантажного транспорту, бізнесменів, резидентах і дипломатів. Уряд заявив, що готовий слідувати вказівкам Єврокомісії, але вважає передчасним говорити про «реальне відкриття» раніше кінця червня.

Болгарія

Жителі Євросоюзу і Великобританії, шенгенських країн, що не входять в ЄС, а також Сербії і Північної Македонії можуть в'їжджати до Болгарії з 1 червня, Україна до списку не потрапила. Жителі Швеції, Великобританії, Ірландії, Бельгії, Португалії, Іспанії, Мальти та Італії повинні після прибуття пройти карантин протягом 14 днів.

Ресторанам, музеям, і торговим центрам дозволили працювати з дотриманням обмежень в травні. З 15 червня зможуть відкритися нічні клуби.

Угорщина

Угорщина відкрилася для туристів з Австрії, Чехії, Німеччини, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, а також Хорватії. Дотримуватися карантин після прибуття їм не обов'язково.

Угорська сторона 19 червня заявила, пропуск через кордон з Україною пасажирських автобусів відновлено.

На карантин також не відправляють громадян України, які в’їжджають у 30-кілометрову зону та відвідають Угорщину короткотермінового.  Від таких осіб не вимагатимуть додаткових підтверджуючих документів для в’їзду, але вони мають залишити територію Угорщини протягом 24 годин.

Німеччина

Німеччина в ніч на 16 червня відкрила кордони і послабила обмеження для мандрівників з більшості країн ЄС, Великобританії, Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейну і Швейцарії. Дата відкриття кордону для жителів Швеції поки не визначена. Пасажири, які в'їжджають до Німеччини, зобов'язані підтвердити свою особистість і маршрут і надати контактну інформацію. Дотримуватися карантин буде рекомендовано лише людям, які прибули з країни з високим рівнем зараження.

Німеччина віднесла Україну до країн, які входять у зону ризику поширення пандемії COVID-19.

Греція

З 15 червня Греція дозволяє в'їзд з 29 країн, включаючи Німеччину, Ізраїль, Японію, Китай, Австралію, Нову Зеландію, Південну Корею. У прийманні туристів Греція орієнтується на рекомендації Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA), яке склало список аеропортів, рейси з яких вимагають забезпечення додаткового рівня захисту пасажирів і екіпажу. Людям, які прибули з цього списку аеропортів, треба буде пройти тестування після прибуття до Греції. За його підсумками туристів з негативним результатом відправлять на карантин тривалістю в сім днів, а з позитивним - на 14. До 1 липня планується оновити список безпечних країн і перейти до вибіркових тестувань проїжджачих.

Слід зазначити, що Україна входить до списку країн з високим ризиком зараження, тому по прильоту необхідно буде здавати тест і проходити карантин.

У Греції відкриті ресторани, бари і нічні клуби під відкритим небом. Також готелі, музеї, історичні будівлі і райони, тематичні та розважальні парки, курорти і термальні джерела.

Данія

Данія з 27 червня відкриє свої кордони для всіх країн Євросоюзу, крім Швеції і Португалії, а також створить «скандинавський механізм», що дозволяє подорожувати в регіони з низьким рівнем інфікування.

Відповідно до нової системи данське агентство з інфекційних захворювань SSI буде оцінювати кожну країну в ЄС, Велику Британію та країни Шенгенської зони як «відкриті», «карантинні» або «закриті», грунтуючись головним чином на тому, скільки коронавірусних інфекцій було зареєстровано за попередній тиждень.

Якщо в країні було зареєстровано менше 20 коронавірусних інфекцій на 100 000 осіб за попередній тиждень, вона оцінюється як «відкрита», якщо підтверджено менше 30 випадків, вона оцінюється як «карантинна" країна, і якщо вона зареєструвала понад 30, то оцінюється як «закрита».

Перша оцінка буде опублікована 25 червня, за два дні набуття чинності нового прикордонного режиму, але Швеція і Португалія на першому етапі будуть вважатися карантинними.

Ірландія

Ірландія не стала закриватися від більшості країн, включаючи США, де виявлено більше 2 млн хворих. Однак всім іноземцям, що в'їжджають в країну, крім жителів Північної Ірландії, необхідно пройти 14-денний карантин.

Ісландія

З 15 червня Ісландія відкрила кордони для туристів з країн шенгенської зони. Туристи після прибуття в країну повинні вибрати - пройти тест на коронавірус на кордоні або ж відправитися на двотижневий карантин. Перші два тижні тестування буде безкоштовним, а з 1 липня туристам доведеться заплатити за нього 15 тисяч ісландських крон (100 євро).

Тим, у кого тест на коронавірус виявиться позитивним, запропонують здати додаткові аналізи. Якщо вони покажуть, що інфекція знаходиться в активній фазі, хворому доведеться самоізолюватись.

Іспанія

21 червня в країні оголосили про завершення надзвичайного стану, і дозволили в’їзд громадянам із усіх країн-членів Європейського союзу, крім Португалії (на прохання Лісабона кордони відкриють з 1 липня). Так само Іспанія готова приймати людей з країн-членів Шенгенської зони та Британії.

Італія

Італія відкрила свої кордони для європейців з інших країн з 3 червня. Туристам, які приїжджають в Італію з країн ЄС, шенгенської зони, Великобританії, Андорри, Монако і Сан-Маріно, не потрібна самостійна ізоляція на 14 днів.

Кіпр

Кіпр дозволив в'їзд з 22 європейських країн. Країни розділені на дві групи по епідеміологічної ситуації. З 20 червня туристам з країн першої групи (наприклад, Німеччина, Швейцарія, Норвегія і т. Д.) можна в'їжджати на Кіпр без обмежень. Для другої групи (Ізраїль, Польща, Румунія) зберігається вимога про тестування - аналіз потрібно буде зробити або перед поїздкою, або по прибуттю на Кіпр за € 60. До отримання результату туристи повинні будуть самоізолюватись. Уряд Кіпру планує переглядати списки країн щотижня. Ця перевірка торкнеться лише 15% з іноземців, які прибувають у країну.

Станом на сьогодні Кіпр відкрив торгові центри, підприємства громадського харчування, театри і кінотеатри під відкритим небом, казино, тематичні парки, аквапарки.

Латвія

В'їжджати до Латвії без двотижневого карантину можуть жителі країн, в яких за останні 14 днів було виявлено не більше 15 хворих на 100 000 чоловік. Зараз в цьому списку - 28 країн Європи. Україна в цей список не входить.

Литва

Кордони Литви відкриті для туристів з 25 країн Європи - їм не потрібно після в'їзду дотримуватися 14-денний карантин. У число цих країн входять Франція, Італія, Іспанія, Фінляндія, Швейцарія. Туристи з Бельгії та Ірландії можуть в'їхати до Литви, але будуть зобов'язані самоізолюватись на два тижні. Жителям Швеції, Португалії, Великобританії та інших країн в'їзд до Литви заборонений.

Люксембург

З 15 травня Люксембург відкрив кордон з Німеччиною. Заборону на в'їзд громадян третіх країн на територію Люксембургу планують зберегти до 1 липня.

Мальта

Мальта відкриється для туристів з 1 липня. На першому етапі прилетіти на острів можна буде з 17 країн Європи - Німеччини, Австрії, Кіпру, Швейцарії, Ісландії, Словаччини, Норвегії, Данії, Угорщини, Фінляндії, Ірландії, Литви, Ізраїлю, Латвії, Естонії, Люксембургу та Чехії, а також з італійських островів Сицилія і Сардинія (інша частина Італії в список країн не потрапила).

Нідерланди

Кордон Нідерландів відкрита для приїжджаючих з країн Євросоюзу, шенгенської зони і Великобританії. Але туристи зі Швеції і Великобританії повинні пройти 14-денний карантин після прибуття в Нідерланди. Всі туристи повинні підтвердити бронювання житла в Нідерландах, інакше їх можуть затримати на кордоні. Україна і Нідерланди відновили авіасполучення з 15 червня

У країні відкриті ресторани, бари, театри, музеї, кінотеатри та парки відпочинку. Але в громадських місцях діють обмеження за кількістю відвідувачів, тому туристам рекомендується заздалегідь бронювати столик в ресторані або купувати квиток в музей. При відвідуванні їх можуть запитати, чи є у них симптоми застуди.

Норвегія

Міністерство закордонних справ Норвегії виступає проти будь-яких міжнародних поїздок, за винятком необхідних, як мінімум до 20 серпня. Туристів, що прибувають до Норвегії, можуть розвернути на кордоні і відправити на батьківщину, повідомляється на сайті Helsenorge.no, де зібрана інформація про коронавірус в країні. Виняток зроблено для Данії, а також Фінляндії, Ісландії та шведського острова Готланд - з 15 червня туристи звідти можуть в'їжджати без обов'язкового карантину. До 20 липня уряд розгляне можливість поповнити список винятків, додавши в нього інші країни, що межують з Норвегією. Кемпінг і інші види відпочинку на свіжому повітрі в Норвегії дозволені з дотриманням правил гігієни і соціального дистанціювання.

Польща

З 13 червня Польща дозволила в'їзд туристам з країн Євросоюзу і Швейцарії без обов'язкової самоізоляції після прибуття. У Польщі відновили роботу готелі, ресторани, бари, кафе, магазини. Українці після прибуття до Польщі мають пройти два тижні карантину. Попри це, в’їзд до Польщі з туристичною метою українцям наразі закритий.

Португалія

Ще в кінці травня міністр закордонних справ Португалії Аугушту Сантуш Сілва заявив, що його країна готова приймати туристів. Він зазначив, що в аеропортах продовжать перевіряти здоров'я, що прилітають із-за кордону. Однак Мадейра і Порту-Санту відкриються для іноземних туристів тільки 1 липня. Туристи, які прибувають на острови повинні або надати довідку про негативний тест на коронавірус, або пройти безкоштовне тестування після прибуття. Люди, які летять на Азорські острови, повинні здати тест або заздалегідь, або після прибуття - але в цьому випадку вони відправляться в «профілактичну ізоляцію» до отримання результату.

У Португалії відкрито музеї, зоопарки, пляжі, дозволений активний відпочинок на воді.

Румунія

У Румунії зараз відкриті кордони для мандрівників з Євросоюзу, Швейцарії та Великобританії, з умовою обов'язкового дотримання двотижневого карантину.

У Румунії відкриті кафе і ресторани, дозволені поїздки між містами і заходи на відкритому повітрі чисельністю до 500 осіб.

Словаччина

З 10 червня жителі 19 європейських країн, визнаних безпечними, можуть в'їхати до Словаччини без проходження тесту на коронавірус і обов'язкової самоізоляції. Список країн опублікований на сайті уряду. У нього, зокрема, входять Німеччина, Швейцарія, Греція, Чехія, Данія, Естонія, Литва, Латвія, Фінляндія. Туристи з країн, що не потрапили в список безпечних, повинні пройти тестування, довівши відсутність захворювання. Після прибуття вони повинні самоізолюватись і на п'ятий день ізоляції здати тест повторно.

Словаччина почала відкривати готелі і ресторани в травні. З початку червня дозволено відкрити всі непродовольчі магазини і торгові центри.

Словенія

З 8 червня до Словенії можуть вільно в'їхати туристи з Австрії, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Норвегії, Словаччини та Швейцарії. Мандрівники з країн ЄС та Шенгенської зони, які не ввійшли в список, повинні ізолюватися на 14 днів. України у списку немає.

Туреччина

Туреччина скасувала обмеження на в'їзд і виїзд для своїх громадян і іноземців, за винятком кордону з Іраном. Люди, які в'їжджають в Туреччину, повинні будуть пройти медичні огляди. При виявленні симптомів коронавірусу людину відправлять до лікарні для тестування і карантину.

З 15 червня Туреччина відновлює авіаперельоти по 17 напрямках, включаючи Німеччину, Австрію, Хорватію і Сінгапур. З 20 по 25 червня почнуться польоти до 16 країн, включаючи Південну Корею, Катар, Нідерланди, Норвегію та Бельгію. Уряд країни розробив програму сертифікації безпечного туризму - авіакомпанії, аеропорти, готелі і ресторани можуть пройти перевірку, щоб отримати знак відповідності встановленим гігієнічним стандартам. Туреччина готова приймати українських туристів з 1 липня без проходження самоізоляції та тестування з дотриманням норм безпеки авіаперевізниками.

Фінляндія

З 15 червня Фінляндія дозволить в'їзд без обмежень жителям шести країн - Норвегії, Данії, Ісландії, Естонії, Латвії та Литви. У список не потрапила Швеція через епідеміологічну ситуацію в цій країні. Обмеження для Швеції та інших країн Фінляндія поки планує зберегти щонайменше до 14 липня.

Франція

З 15 червня Франція відкрила  кордони для жителів країн Євросоюзу, а також для приїжджих з Андорри, Ісландії, Ліхтенштейну, Монако, Норвегії, Сан-Марино, Швейцарії та Ватикану. Від дотримання обов'язкового двотижневого карантину звільнять всіх, хто прибуває до Франції з Європи, за винятком мандрівників з Великобританії та Іспанії. Їх, як і раніше будуть відправляти в ізоляцію на два тижні. До поступового відкриття зовнішніх кордонів для інших туристів Франція планує приступити з 1 липня.

Магазинах, ресторанах, барах, музеям, пляжам і паркам у Франції дозволено відновити роботу.

Хорватія

Хорватія почала відкривати свої кордони ще в травні, дозволивши в'їзд без обмежень жителям Чехії, Угорщини, Австрії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словенії, Німеччини та Словаччини. Для інших країн Євросоюзу, а також для Великобританії Хорватія відкриється 15 червня. До в'їзду доведеться заздалегідь заповнити онлайн-анкету, вказавши в ній місце проживання в Хорватії. Турист також повинен повідомити, чи не хворів він коронавірусів сам і не контактував з хворими в останні два тижні.

Люди, що приїжджають не зобов'язані дотримуватися карантину, якщо не контактували із зараженими. Після прибуття їм вручать брошуру з рекомендаціями Хорватського інституту суспільної охорони здоров'я, які вони повинні дотримуватися як мінімум перші 14 днів перебування в країні. Готелях, ресторанах і пляжам дозволено відкриватися з дотриманням правил безпеки.

Чорногорія

Чорногорія відкрила кордони на початку червня для певних країн. Список країн, з яких дозволений в'їзд, оновлюється. Зараз в ньому більше сотні країн, включаючи Китай, з якого почалося поширення коронавірусу по світу, і Індію, що займає четверте місце в світі по числу інфікованих (дані Університету Джонса Хопкінса на 14 червня). Жодна з країн в топ-3 за кількістю заражених (США, Бразилія, Росія) в список не потрапили. Громадяни України можуть в'їхати в Чорногорію з негативним результатом тесту ПЛР на коронавірус.

Чехія

Чехія, яка відкрила кордони для жителів Великобританії, ЄС і Шенгенської зони з 15 червня, розділила країни на три групи по системі світлофора - з високим ризиком зараження ( «червоний»), із середнім ( «помаранчевий») і безпечні ( «зелений») . Іноземцям з «помаранчевих» і «червоних» країн для в'їзду до Чехії доведеться здати тест на COVID-19. Списки країн за рівнем ризику оновлюються раз на тиждень.

Музеї та пам'ятники, зоопарки, театри, кінотеатри і цирки можуть працювати, але зобов'язані обмежити число відвідувачів.

Празький град в Чехії відкрився для відвідувань

Швейцарія

З 21 червня Швейцарія відкрила кордони для туристів з Євросоюзу, Великобританії, Ісландії та Ліхтенштейну. Приїжджих не будуть відправляти на карантин. Все, що від них вимагається, - дотримуватися гігієни рук та правила соціального дистанціювання, а також носити маску в громадських місцях. Уряд Швейцарії планує зняти обмеження для всіх країн шенгенської зони до 6 липня.

З 6 червня в Швейцарії відкрилися басейни, зоопарки, театри і кінотеатри, нічні клуби. Дозволені кемпінги та поїздки на канатній дорозі в горах.

Швеція

Швеція пішла своїм шляхом і не стала вводити жорстку самоізоляцію через пандемію. Але вона заборонила несуттєві поїздки з країн, що не входять в ЄС, за винятком Великобританії або Швейцарії. Термін дії заборони закінчився 15 червня.

У Швеції працюють готелі і кемпінги, але з обмеженнями. Наприклад, люди в кемпінгах повинні привезти з собою свою постільну білизну і користуватися загальною кухнею за графіком. Чи не припиняли працювати магазини, бари, ресторани. Деякі музеї, що закрилися навесні, відновили прийом відвідувачів.

Естонія

З 15 травня Естонія відкрила кордони для інших країн Балтики, а з 1 червня - для країн Євросоюзу, шенгенської зони і Великобританії. В країну дозволено в'їжджати людям без симптомів захворювання. Раз на тиждень естонський МЗС публікує список держав, громадяни яких можуть не дотримуватися самоізоляцію після прибуття. Двотижневий карантин залишається обов'язковим для людей з країн, де за останні 14 днів було виявлено більше 15 нових випадків COVID-19 на 100 000 жителів.

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: