Українців можуть не пускати за кордон через борги за комунальні послуги

літак1

В Україні боржникам з оплати житлово-комунальних послуг можуть не дозволити виїздити за кордон. Про це повідомляє урядовий портал.

В Україні боржникам з оплати житлово-комунальних послуг можуть не дозволити виїздити за кордон. Про це повідомляє урядовий портал.

Зазначено, що у парламенті зареєстрували відповідний законопроект №3613, а Міністерство розвитку громад та територій надало по ньому роз'яснення.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг» передбачає обов'язкову реструктуризацію заборгованості населення, якщо вона перевищує суму, визначену урядом за кожним видом ЖК-послуг, станом на 01.10.2020.

Реструктуризація пропонується терміном до 5 років при умові, що загальна сума платежів (поточних та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості) не повинна перевищувати 25% доходів для субсидіантів і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату ЖКП для оплати поточних платежів.

Цей закон пропонує певні тимчасові обмеження до боржників. Зокрема, за рішенням суду можуть обмежити право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання.

«У разі не укладання договору реструктуризації та несплати поточних платежів, заборгованість, що утворилася станом на 01.10.2020, стягується за рішенням суду. Заходи, які можуть бути застосовані до боржника, визначаються законом «Про виконавче впровадження», - вказано у повідомленні Мінрегіону.

Нагадаємо, що комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики на засіданні дійшов висновку, що проєкт закону №3323 «Про списання заборгованості населення за постачання природного газу, централізоване опалення та постачання гарячої води, постачання електричної енергії, що сформувалась станом на 1 січня 2020 року» відповідає вимогам чинного законодавства і не містить корупційних ризиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: