Президент підписав закон про соцгарантії дітям та пенсіонерам

o_1e7pm893ror21qn61cre5bcn2ja

Президент Володимир Зеленський  підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб», який Верховна Рада ухвалила 2 червня.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Законом передбачається підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою, зокрема для дітей з інвалідністю, а також літній осіб, які досягли 80-річного віку та потребують постійного догляду.

Окрім цього, в законі йдеться про:

  • збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, яка призначається відповідно до закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», з двох до двох з половиною прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю — до трьох з половиною прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Важливо, що по-іншому визначатимуть допомогу для одиноких матерів. При визначенні права на призначенні соцвиплат, будуть застосовуватись умови, встановленні для призначення держсоцдопомоги малозабезпеченим сім'ям у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів.

  •  доповнення до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та встановлює допомогу малозабезпеченим родинам, яка надається у вигляді одноразової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги працездатній особі, що не працює, з-поміж членів такої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності.
  • нове визначення середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який застосовується при визначенні розміру допомог відповідно до законів України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
  • що порядок призначення, умови виплати та підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги, перелік документів, необхідних для призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, встановлюватиметься Кабінетом міністрів.
  • Розширено коло осіб, які потребують додаткового сприяння у працевлаштуванні. Цей перелік доповнено непрацюючими працездатними особами з-поміж членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.
  • Надається право на призначення державної соціальної допомоги на догляд за одинокими особами, які досягли 80-річного віку та які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду. Державна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, коштом державного бюджету.

Раніше повідомлялось, що у партії «Слуга народу» хочуть підвищити прожитковий мінімум у кілька разів.

До слова, зараз прожитковий мінімум в Україні  станом на 1 грудня 2020 року на одну особі в місяць складає 2 тисячі 189 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: