У Поморянському замку відновили реставраційні роботи

поморянський замок

Розібрати завали, укріпити фундаменти, а в результаті - зробити придатною для огляду та експозицій східну вежу - це перший етап порятунку Поморянського замку, - повідомляють у пресслужбі Львівської ОДА.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Холод зазначив, що у другому етапі треба відновити його південне крило. Але ще важливіше обов’язкове завдання - придумати концепцію розвитку пам’ятки, загосподарювати її так, щоб вона ожила і стала справжнім магнітом для регіону.

Замок-палац XV-XVII століття в смт Поморяни на Золочівщині – пам’ятка архітектури національного значення (ох.№ 427). Востаннє його реставрували  1978 року. Після того, як звідси на початку 90-х «з’їхало» ПТУ, місцеві мешканці поступово розтягнули конструкції палацу на будматеріали.

Вважається, що від 2016-го року у замку триває реставрація та протиаварійні роботи. Проте коштів на це виділяли надто мало, тому будівля далі руйнувалася. 2018-го тут навіть обвалилася одна зі стін.

«Цьогоріч у межах обласної програми охорони і збереження культурної спадщини, передбачено 3 мільйони гривень для Поморянського замку. Ще 2 мільйони для відновлення парку закладено у програмі департаменту екології. Проте аби втілити бодай найнеобхідніше, бракує ще близько 4,5. Це за кошторисом, який ми маємо. Крім того, є ще південна частина пам’ятки, яка також потребує реставрації. Обласна адміністрація зробить усе від нас залежне, щоб врятувати замок, але ним має хтось опікуватися, охороняти, розвивати і наповнювати життям. В тому числі, і заробляти та сплачувати податки. Лише так держава поверне частину того, що вклала у нього», - пояснює заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

За словами  директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Олени Василько, роботи у Поморянському замку відновилися дев’ятого червня і ведуться за кошти обласного бюджету.

«Найперше майстри демонтували аварійний дах східного крила. Ще місяць потрібно, щоб укріпити фундаменти. Лише після цього візьмуться до реставрації вежі. Маємо розуміти реалії: нема нічого більш постійного, ніж тимчасове. Тому я пропоную відразу думати, як і хто буде розвивати та відповідати за цю пам’ятку. Бо якщо відштовхуватися від цілісної концепції, можна відразу думати, як зробити так, щоб дах був, може, навіть не тимчасовим, а якісним і постійним», - зазначає керівниця департаменту архітектури ЛОДА.

За кошти обласного бюджету у 2016-2017-му в замку виконали першочергові протиаварійні роботи: укріпили несучі конструкції (дахи, віконні обрамлення, фасади) центральний і східний корпуси. Проте в січні 2018-го стіна східного крила відшарувалася та обвалилася. Власне, ці завали і розбирають сьогодні першочергово.

Відновлення південного крила пам’ятки має стати другим етапом її порятунку.

Велику роль у порятунку Поморянського замку відіграє «Спадщина.UA». Від 2016 року з ініціативи Ганни Гаврилів та за кошт БФ виготовлені технічні паспорти на всі будівлі.
«У колишній хатині упраляючого маєтком ми створили перший у містечку краєзнавчий музей, зібравши тут понад 200 експонатів. Впродовж чотирьох років «Спадщина.UA» лобіює інтереси пам’ятки в усіх установах, зокрема у Львівській обласній раді та ЛОДА. Ми проводимо тут дитячі табори, мистецькі та меценатські заходи. А наразі робимо огорожу й оголошуємо міжнародну краудфандингову кампанію. Треба шукати всі можливі гроші, щоб завершити реставрацію», - каже Ганна Гаврилів.

За словами Юрія Холода, маючи тисячі подібних зруйнованих пам’яток в області, Львівщина готова розпочати дискусію про потребу загальнонаціональної програми фінансування культурних пам’яток. Уже понад 10 років в Україні їх змушені рятувати лише силами обласних бюджетів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: