Світовий банк надасть Україні чергову позику в 350 мільйонів

100922
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Рада виконавчих директорів Світового банку 26 червня ухвалила рішення про надання Україні 350 мільйонів доларів в рамках Першої позики на політику розвитку в сфері економічного відновлення (ППР) на підтримку реформ, які є критично важливими для економічного відновлення.

"Ця позика також допоможе пом’якшити наслідки пандемії COVID-19", - ідеться в пресрелізі Світового банку, повідомляє ТСН.

Основні реформи, які підтримуються в рамках ППР:

  • зміцнення земельного та кредитного ринків шляхом створення ефективного ринку сільськогосподарських земель та врегулювання проблемних кредитів у державних банках;
  • підтримка демонополізації та антикорупційних інституцій, а також реструктуризація газового сектору;
  • посилення системи соціального захисту для підтримки людей похилого віку, які є особливо вразливими до COVID-19.

"Пандемія COVID-19 спричинила стрімкий економічний спад, що позначився на доходах простих українців і малого бізнесу, та створив додаткове навантаження на державний бюджет. У рамках цієї позики на політику розвитку надається 350 мільйонів доларів США на підтримку державного бюджету у скрутні часи. Світовий банк вітає зобов’язання уряду щодо реформ, спрямованих на підготовки економіки до відновлення зокрема, суттєві кроки, зроблені для  зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель, та збільшення виплат вразливим групам населення похилого віку", - сказав новопризначений директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджи.

У Світовому банку зазначили, що реструктуризація газового сектору шляхом створення незалежного оператора газотранспортної системи вже зараз забезпечує Україні отримання доходів від транзиту газу. Зміцнення антикорупційних інститутів націлене на запровадження однакових умов у приватному секторі та посилення довіри інвесторів. Врегулювання проблемних кредитів у державних банках допоможе підвищити ефективність та доступність кредитування українських компаній.

"Україна зробила перший історичний крок до створення прозорого та ефективного ринку сільськогосподарських земель та розблокування інвестицій у сільське господарство, ухваливши закон про обіг сільськогосподарських земель, який був підтриманий у рамках цієї позики на політику розвитку. Для забезпечення прозорості та ефективності ринку землі важливо ухвалити та впровадити додаткове законодавство, націлене на зміцнення управління земельними ресурсами, удосконалення процедури відчуження, розширення доступу до фінансування для малих фермерських господарств, та поступового зняття обмежень на купівлю земель для всіх категорій інвесторів", - наголосив провідний економіст Світового банку по Білорусі, Молдові та Україні Фарук Кхан.

Більше дивіться у відеосюжеті телеканалу Espreso.TV

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: