Судимість та штрафи: що обіцяє новий закон автомобілістам з 1 липня

image
Джерело: 24 канал

З 1 липня в Україні серйозно посилять покарання за водіння в нетверезому вигляді — тепер за це передбачена кримінальна відповідальність, а штрафи збільшено в рази.

Про це пише НВ.

Так, ще в листопаді 2018 року Верховна Рада прийняла закон (№ 2617-VIII), який посилює відповідальність за водіння в нетверезому вигляді і перетворює подібні правопорушення у кримінальний злочин.

Спочатку закон мав вступити в дію з 1 січня 2020 року, втім парламент відклав названу дату на пів року — до 1 липня.

Кримінальна відповідальність

Зазначається, що головним нововведенням є класифікація водіння у нетверезому стані — кримінальним злочином, хоч раніше такі дії визначали як адміністративне правопорушення.

Таким чином, водій отримає судимість за новою статтею Кримінального кодексу 286-1 КК — навіть у тому випадку, якщо за правопорушення його затримають вперше.

Варто зазначити, що інформація про судимість залишається в електронній базі даних Національної поліції, навіть якщо буде погашена пізніше — що очевидним чином може впливати на життєвий і кар'єрний шлях людини. А в довідці про відсутність/наявність судимості запис про притягнення до кримінальної відповідальності буде відображатися завжди.

Обставини, коли водія визнають винним

Тепер кримінальна відповідальність настає в таких випадках:

  • водіння в нетверезому стані (керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції»);
  • допуск за кермо іншої нетверезої особи («передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів»);
  • відмова водія пройти медичний огляд на стан сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів;
  • вживання алкоголю після зупинки поліцією або після ДТП, але до медичного огляду — щоб виключити випадки, коли водії таким чином намагалися уникнути відповідальності («вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду або до прийняття рішення про звільнення від такого огляду»).

Штрафи

Якщо раніше штрафи для нетверезих водіїв стартували від 10,2 тисяч гривень, то тепер ця планка зросте.

Також, права будуть забирати навіть при першому випадку правопорушення.

Нова стаття Кримінального кодексу передбачає такі покарання:

  • при першому порушенні (зі списку вище) — від 17 тис. до 34 тис. грн (від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) плюс позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років;
  • при повторному правопорушенні — штраф до 51 тис. грн. з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

Також, за перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год (2 км/год — додатковий бонус на похибку вимірювального приладу «Каскад», ДСТУ дозволена до ± 3 км/год) передбачений штраф 255 грн 510 грн — за перевищення більш ніж на 50 км/ч.

При цьому штраф зменшується на 50%, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів з моменту отримання ухвали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: