У винниківському храмі під шаром фарби знайшли унікальні фрески (фото)

2020-07-01 08.47.00 www.google.com 769fef21c8e1

Минулого року розпочали проєкт з реставрації настінних живописів Санктуарію Матері Божої Винниківської «Порятунок краси спільної спадщини», що розрахований він на п’ять років.

Про це повідомляє Винниківський вісник.

Тоді встигли зробити невеликий обсяг реставраційних робіт. На першому етапі очистили одну зі стін храму, в результаті якого відкрили зображення «Різдво Господнє», бірюзовий колір навколо віконного порталу.

«Ми думали, що на стіні зображено Успіння Діви Марії, але дівчата почали працювати, і побачили там маленького Ісусика, тобто зробили висновок, що це Різдво Господнє. Це було для нас маленьким відкриття», – каже о. Леонтій Саламон.

Цього року продовжують роботи з очищення. Керівник проекту – доктор Павел Болінський з Краківської академії мистецтв.

«На початковому етапі ми не сподівалися, що сірий храм насправді був настільки світлим, що зможемо відкрити повноцінні зображення. Зараз ми беремося вже за більші обсяги. Знімаємо шар сірої фарби, якою замальовано костел зі середини, щоб побачити, що ж під нею. Наразі очищаємо південну стіну храму, склепіння (стелю) і склепіння на хорах. Під час реставраційних робіт ми побачили там світлі кольори», – додає кураторка реставрації Соломія Островська.

Зображені, які «заховані» під сірою фарбою, досить знищені, через це їх свого часу і замалювали. Наразі реставратори знаходять залишки живопису, але вони дозволяють зробити висновки, що саме зобразили. Після процесу очистки фахівці займатимуться консервацією, укріпленням тиньків, паралельно знайдені зображення вивчають мистецтвознавці.

Довідка

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії збудували у Винниках в 1766 році. Фундаторкою була Маріанна Тарло з роду Потоцьких. Будував костел один із найвідоміших архітекторів того часу Бернард Меретин.

Витоки винниківського костелу пов’язують із культом Матері Божої Винницької (Винниківської), що є однією з копій Ченстоховської, зробленої, на думку польського дослідника Пйотра Красного, ще перед урочистою коронацією у 1717 році образу Белзької Богоматері, більш відомого нині, як Ченстоховський.

Протягом 30 років тривало впорядкування внутрішнього убранства костелу – малювання стін і склепінь, влаштування головного та бічних вівтарів і амвону. Розписи костелу виконані не пізніше як 1758 року. Стіни були декоровані іонійськими пілястрами.

Кілька разів храм ремонтували. Минулого року до Санктуарію Матері Божої Винниківської передали мощі св. Папи Івана Павла ІІ, освятили площу та пам’ятник на його честь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: