В Україні скасували держмонополію на виробництво спирту

1442812249-20222

Закон президента Володимира Зеленського про зміни до закону щодо державного регулювання виробництва й обігу спирту відсьогодні, 1 липня, вводиться в дію в частині держмонополії на виробництво спирту.

Про це повідомляє пресслужба Укрспирту.

«Сьогодні розпочинається важливий етап демонополізації галузі. Адже ліцензію на виробництво спирту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності. Однак, до 1 липня 2021 року виробництво спирту буде відбуватись лише на державних заводах, які невдовзі виставлять на продаж», – повідомив виконувач обов’язків директора Укрспирту Сергій Блескун.

Він наголошує, що сьогодні важливо разом із МЕРТ та ФДМУ максимально пришвидшити процедуру торгів.

«12 заводів уже передані у міністерство. Надіюсь, невдовзі вони будуть під відомством ФДМУ і їх виставлять на продаж, тож активно працюємо далі. Країні потрібні гроші від внутрішніх інвесторів, а представники різних секторів економіки України готові прямо зараз вкладати у галузь кошти», – додав Блескун.

Згідно з документом, суб'єктам господарювання будь-якої форми власності надається можливість виробляти спирт етиловий (зокрема як лікарський засіб), спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, зерновий дистилят і біоетанол за умови одержання відповідної ліцензії.

Ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, що мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення цілодобового відеоспостереження є підставою для відмови або відкликання ліцензії.

Закон також запроваджує лібералізацію експорту спирту з України. Так, згідно з документом, експорт спирту здійснюють суб'єкти господарювання всіх форм власності за умови отримання ліцензії на виробництво.

Виробники етилового спирту реалізують його вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на право гуртової торгівлі спиртом етиловим.

Окрім цього, у законі йдеться про те, що  до 1 січня 2024 року імпорт спирту можуть здійснювати лише державні підприємства (організації), спеціально уповноважені на це Кабінетом міністрів.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту.

Ті, хто придбали майно Укрспирту, а також підприємства концерну Укрспирт або уклали договір у рамках державно-приватного партнерства щодо такого майна, мають взяти на себе зобов’язання до 1 липня 2021 року зберегти види діяльності та не менш ніж 70% штатних працівників, залучених у виробництві станом на 1 січня 2020 року.

У свою чергу, цей закон  забороняє участь у приватизації, оренді державних підприємств — виробників спирту резидентів держави, що визнана державою-окупантом та/або державою-агресором, та осіб, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами такої іноземної держави або діють в їхніх інтересах.

Нагадаємо, у травні 2020 року Кабінет міністрів тимчасового заборонив експорт етилового спирту з України, оскільки країна потребувала додаткової реалізації атисептичних засобів через запровадження в Україні карантинних обмежень, спричинених епідемією коронавірусної хвороби COVID-19.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: