Закриті дитсадки: мами бідкаються, влада розводить руками

садки1

Батьки львівських малюків вже втомились чекати, коли розпочнуть роботу дошкільні дитячі установи. Рішення про їх відкриття має приймати спершу обласна комісія ТЕБ НС, а тоді – міська.

Батьки львівських малюків вже втомились чекати, коли розпочнуть роботу дошкільні дитячі установи. Рішення про їхнє відкриття має приймати спершу обласна комісія ТЕБ НС, а тоді – міська.

Однак ситуація, яка зараз є на Львівщині за кількістю захворювання на коронавірусну інфекцію, не відповідає вимогам МОЗ, за яких карантин можуть послабити.

Цього тижня Львівську обласну держадміністрацію пікетували батьки: вимагали, аби влада дозволила роботу державних садочків.

Після протестів заступник голови ЛОДА Іван Собко на брифінгу заявив, що відкрити садочки зараз – неможливо. Свою позицію пояснив лаконічно.

«Хто буде відповідати, якщо завтра діти почнуть лягати в Охматдит? Хто за це на себе візьме відповідальність?» – запитував Собко.

Попри все розуміння ситуації, деякі батьки з карантинними обмеженнями миритися не хочуть. І не можуть. Наталія, мама 5-річного Назарка не приховує свого обурення і каже, що вона просто в розпачі і не знає, що робити далі. Адже бабусь і дідусь у Львові не мають.

«Коли почався карантин, думала, що це на тиждень чи два. Треба було ходити на роботу і мені, і чоловікові. Відвезли дитину за 300 кілометрів до мами. Трохи син був там. Потім все закрили, і ми не працювали, були разом. Але зараз робота потрохи відновлюється. Можливості знову поїхати до батьків нема. Тому беру його з собою на пів дня на роботу. Ще пів дня він їздить з чоловіком в машині. Зараз дуже спекотно, йому там і нудно, і незручно. Дитина не харчується належно, не бавиться і не спілкується з однолітками. Вважаю, що це занадто, щоби стільки часу тривав карантин. Для дітей це лише негативний досвід. Вдома вони стали неуважними, нема чіткого режиму дня, як це було у садочку. Виконувати роботу і стежити за дитиною водночас дуже важко. На роботі керівництво теж не в захваті, що я беру сина з собою. Якщо ситуація не покращиться упродовж кількох тижнів, мені просто доведеться звільнитись», – каже Наталія.

Ірина, мама 5-річного Марка працює з дому від початку карантину. Каже, що вже звикли до такого режиму. У карантині не бачить нічого критичного, аби лише здорові всі були.

«Відколи почався карантин, всю нашу фірму перевели на дистанційну роботу. Працюємо так донині. Чоловік працює в тій же фірмі, що і я, тому ми всі разом вдома. У сина також є онлайн-заняття, він відвідує приватну школу. Там його займають по кілька годин на день. Далі ми з ним трохи бавимось, трохи він сам грається. Зараз я взяла відпустку, щоби ходити хоч іноді з дитиною гуляти, бо коли ми обоє з чоловіком працюємо, то вже виходити на свіже повітря не вистачає часу. Поки допрацюємо, то й ніч настає. Роботи з дому чомусь удвічі більше. Але хай так, зате я спокійна за здоров’я і безпеку своєї дитини», – кажу Ірина.

Начальниця управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик у коментарі ІА «Дивись.info» повідомила, що для того, щоби запрацювали дитсадки, за процедурою потрібне рішення обласної ТЕБ НС. Пізніше, відповідно, таке рішення ухвалює міська комісія.

«Зараз такого рішення нема, а тому садки не працюють надалі. Комісія ТЕБ НС не може дозволити роботу дитячих дошкільних закладів освіти. Я розумію батьків, які працюють і не мають де залишити своїх дітей, однак нічого вдіяти не можна.

Батьки скаржились на початку червня, адже всі очікували, що вже нарешті всі дошкільні установи запрацюють. Ми готувались до відкриття садків ще в кінці травня - на початку червня. Всі працівники пройшли певні навчання, як поводитись в установі, а також стосовно гігієни в приміщенні. Був проведений повний інструктаж працівників упродовж декількох днів, а саме: як вони провинні працювати в умовах карантину. Розробили правила як для працівників, так і для батьків. По 3-4 години на день вихователів, працівників кухні і весь інший персонал садочків навчали дотримуватись норм гігієни у посткарантинний період. Також тоді були закуплені всі необхідні засоби гігієни для працівників, дітей і дезінфекції приміщеня, засоби індивідуального захисту.

Однак через високу інцидентність, дитячі заклади дошкільної освіти так і не відкрили. Як тільки покращиться ситуація і комісія ТЕБ НС дозволить роботу садків, а інцидентність, зауважу, має бути не більше, ніж 12, тоді садочки зможуть приймати дітей. Для підготовки знадобиться 3-4 дні, не більше, адже потрібно буде закупити продукти харчування. І приміщення, і працівники вже підготовлені», – розповіла Зоряна Довганик.

Також в управлінні освіти ЛМР наголошують, що в карантинний період роботодавці мають лояльніше ставитись до працівників, в яких є маленькі діти.

«Міський голова неодноразово наголошував: якщо є можливість дозволити працівниками виконувати роботу з дому, то треба піти їм назустріч. Адже ситуація справді складна», – підсумувала Довганик.

Нагадаємо, кількома тижнями раніше мер Львова Андрій Садовий провів онлайн-зустріч з власниками приватних садочків Львова, за підсумками якої було прийняте рішення про скерування листів до керівників держави й області з проханням дозволити їм відновити свою діяльність.

Цього тижня у Львові дозволили працювати Центрам розвитку дитини, які є в приватній формі власності. Вони можуть забезпечити лише короткотривале перебування дітей у такому закладі, в групі може бути 9 дітей і вихователь.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: