Прожитковий мінімум хочуть прив'язати до рівня середньої зарплати за рік

download
Фото: Львівський портал

Парламенту рекомендують прийняти за основу законопроєкт №3515, яким пропонується прив'язати прожитковий мінімум до середньої зарплати за рік.

Про це повідомили в пресслужбі комітету Верховної Ради.

Що пропонують

  • прожитковий мінімум повинен встановлюватися в процентному співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік;
  • процентне співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році і не менш 50% у 2031 році.

Згідно з законопроєктом, прожитковий мінімум в Україні в 2021 році буде на рівні 3 тисяч 682 гривень, що дозволить підвищити соціальний захист населення.

Зазначається, що автор законопроєкту, голова Комітету ВР з питань соцполітики Галина Третьякова зазначила, що згідно з Бюджетом прожитковий мінімум закладений на рівні 2 тисяч 118 гривень, що в 2 рази менше, ніж встановлена мінімальна заробітна плата в країні.

«Законопроектом закладено, що прожитковий мінімум в країні поступово досягне реальної величини. За моїми підрахунками, це 4686 гривень. Втім, ми не можемо відразу використовувати цей показник при розрахунку бюджету. Тому в законопроекті є перехідні положення з відповідними розрахунками», – заявила вона.

Що таке прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум — це вартісна оцінка споживчого кошика, що включає мінімальні набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, необхідних для збереження здоров'я людини і забезпечення його життєдіяльності.

До слова, від 1 липня 2020 року прожитковий мінімум в Україні зріс на 91 гривню — до 2 тисяч 118 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: