СБУ проводить обшуки на Червоноградській збагачувальній фабриці (фото)

IMG-20200703-WA0002

У п'ятницю, 3 липня, у місті Соснівка СБУ проводить обшуки на Центральній збагачувальній фабриці «Червоноградська».

Про це ІА Дивись.Info повідомило джерело у правоохоронних органах.

Згідно інформації, СБУ проводить обшуки на Центральній збагачувальній фабриці «Червоноградська», яка здійснює поставки вугілля на ТЕЦи «Центренерго». За попередньою інформацією, завдяки схем поставок виводилися мільйонні кошти з державного підприємства «Центренерго».

Раніше повідомлялося, щонайменше 1,5 млн тонн вугілля перепродали державній компанії «Центренерго» фірми, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським. Походження цього вугілля – переважно російське.

За даними журналістів-розслідувачів, на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів містяться дані про договори на поставку «Центренерго» вугілля від чотирьох українських фірм, які редакція вважає пов’язаними з Коломойським. Це «Синтез Ойл», «Нафта форс», «Рекорд Сістем» і «Азонекс». З липня 19-го по квітень 20-го вони продали держкомпанії 1,5 млн т вугілля.

Також, раніше видання Страна.ua, детально описувала схемні поставки вугілля на «Центренерго». Частина з них залишаються робочими і зараз, деякі постачальники відсіялися, інші, навпаки, додалися. Скажімо, раніше в схемах фігурувала фірма «Нафта Форс». Вона зареєстрована в Борисполі Київської області зі статутним фондом в тисячу гривень. Засновник - житель столичної Оболоні Павло Алєксєєнко. На Алексєєнко також зареєстрована компанія «Маріо груп» зі статутним капіталом в 100 гривень, яка займається торгівлею паливом. Їй належить, зокрема, мережа АЗС по Києву та Київській області. Деякі з них числяться тільки під номерами. Інші - під брендом ANP, який на паливному ринку зараховують до групи АЗС Коломойського і Боголюбова.

Також фірма «Ван Прай». Вона заснована тільки в вересні минулого року в Кропивницького зі статутним фондом 75 тисяч гривень. Засновник, директор і головний бухгалтер - 22-річна жителька Запоріжжя Галина Сергіївна Грушко. Сфера діяльності компанії - «оптова торгівля іншими товарами господарського призначення». Проте, в січні цього року компанія стала посередником у вугільній ланцюжку на «Центренерго».

Вона отримала майже 22,8 тисячі тонн суміші кам'яного вугілля на 47,8 млн гривень від якоїсь фірми «Повер Глаб» і близько 10 тисяч тонн на 20,9 млн від компанії «Копіен Прайм», а потім поставила 26,8 тисяч тонн житомирської компанії «Лівей». Та в свою чергу відвантажила 37,4 тисячі тонн одеської ТОВ «Рекорд Систем», а вже воно здійснило поставки 31,3 тисяч тонн на 74, 2 млн гривень на «Центренерго».

Цікаво, що «Повер Глаб» і «Копіен Прайм», які стоять на початку цього ланцюжка, спеціалізуються на чому завгодно, але тільки не на вугіллі.

«Повер Глаб» стоїть і біля витоків ланцюжка, по якій вугілля перекидали через фірми «Ван Прай», «Сколлінг Асист» і «Азонекс». У січні цього року з «Повер Глаб» на «Ван Прай» пішло вугілля близько 6,8 тисячі тон майже на 14,8 млн. Це вугілля по ланцюжку пройшов через все фірми і потрапив на «Центренерго» . Причому, з «Повер Глаб» вугілля вийшов з податковим кредитом в 17,1%, далі на кожному етапі відсоток змінювався. Але на «Центренерго» вугілля зайшов вже з 100% податковими зобов'язаннями.

Що це означає? Податковий кредит оформляється на імпортний товар, тобто, скажімо, у «Повер Глаб» його по документам було 17,1%. Але по дорозі до «Центренерго» імпортне вугілля «розчиняється»і на підприємство вже заходить вугілля зі 100%: податковими зобов'язаннями, тобто, вітчизняний. При цьому вітчизняного вугілля «Центренерго» закуповує вкрай мало.

Бере в невеликих кількостях вугілля «Мірноградугля», «Південнодонбаської-1», «Торецкугля»,«Львіввугілля», причому не завжди розраховується за нього.

Цікава сама схема, по якій перекидається вугілля на «Центренерго».

Податкові кредити в останні роки стали схемою на мільярди, причому, не тільки у випадку з вугіллям. Цією лазівкою користуються постачальники найрізноманітніших товарів і численні посередники.

«Як існує реальний бізнес - найчастіше частина продукції продають за готівку або ж торгують" поганим "товаром, скажімо, контрабандою. Як перекрити ПДВ і офіційно оформити цей товар? Є ціла мережа посередників, які торгують документами на податкові кредити. Це невеликі фірми з копійчаним статутним капіталом і двома співробітниками. Але на них може бути зареєстровано по кілька десятків напрямків спеціалізації. вони на за певний відсоток від суми реєструють податкові накладні, хоча, по ідеї, податкова не повинна їх пропускати, так як вони, як мінімум, підозрілі», - пояснив нам керівник податкової практики і партнер юридичної компанії ADA Group Андрій Тамошюнас.

Тобто, насправді по ланцюжка міг перекидатися навіть не сам вугілля, а тільки документи на нього.

Нагадаємо, з червня 2019 року «Центренерго» очолював Володимир Потапенко. Його призначили туди, коли президентом вже був Володимир Зеленський, а прем’єром лишався Володимир Гройсман. Фондом держмайна, який володіє 78% акцій «Центренерго», керував Віталій Трубаров.

Після зміни очільників Кабміну та ФДМ Олексій Гончарук і Дмитро Сенниченко розпочали зміну керівництва «Центренерго». Цей процес кілька місяців блокувався у судах. А 29 травня 2020 року Фонду держмайна вдалося призначити в.о. гендиректора Олександра Корчинського. Він запевняє, що наразі "Центренерго" використовує вугілля лише державних шахт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: