В Україні викрили податкову схему, учасники якої щомісяця обкрадали державу на понад два мільярди гривень

a89ad0e4a3fa1820ee10f26ab8d49aa4

У Державній податковій службі України викрили та блокували протиправний механізм формування сум податкових кредитів з ПДВ для суб’єктів господарювання.

Про це повідомляється на сайті Служби безпеки України.

«За версією слідства, у період свого існування у 2019-2020 роках ця схема завдала збитків державі на суму понад два мільярди гривень щомісячно», - йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування встановило, що у схемі були задіяні посадовці Державної фіскальної служби (після реорганізації - ДПС), її регіональні підрозділи та транзитно-конвертаційні групи. Загалом - майже 400 суб’єктів господарської діяльності.

Зазначається, що незаконне формування сум податкових кредитів з ПДВ відбувалося, зокрема, через несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційних систем.

«Це втручання спотворило процеси обробки інформації», - додали в СБУ.

Нині проведено понад 120 обшуків, вилучені документи, комп’ютерна техніка, флешки та печатки близько 60 підприємств, які були задіяні у схемі, а також півтора мільйона гривень готівкою. На банківські рахунки цих підприємств накладено арешти у сумі понад 100 мільйонів гривень. Також заблоковані кошти на рахунках платників у системі електронного адміністрування ПДВ на загальну суму 587 мільйонів гривень.

Водночас в СБУ пропонують декілька системних рішень для запобігання утворенню подібних схем в майбутньому. «Завдяки запровадженню нових підходів уже вдалося попередити нанесення збитків державі на суму 200 мільйонів гривень», - запевнили правоохоронці.

Зазначається, що лише у травні та червні до державного бюджету додатково надійшло 6,4 мільярда гривень податкових платежів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: