Як і чому облаштовують острівець безпеки на перехресті Варшавська-Чорновола (фото)

IMG_3493

На перехресті Варшавська – Чорновола облаштовують острівець безпеки. Його будують на місці трикутної розмітки в межах будівництва велодоріжки на пр. Чорновола.

У рамках проєкту будівництва велодоріжки по вулиці Чорновола-Варшавській-Замарстинівські, змушені облаштовувати острівець безпеки, тому що це стало підставою для переведення велодоріжки з іншого боку вул. Варшавської, яка приходить з Брюховичів і вул. Мазепи на вул. Чорновола.

Навіщо цей острівець та що змінитись

Директор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід зазначає, що острівець, перш за все, необхідний, аби забезпечити зручний перехід для пішоходів і проїзд для велосипедистів.

«Перш за все, це є перехрестя, перехрестя злиття і роз'єднання, воно не звичайне (наприклад, хрестоподібне, до якого ми звикли в старому місті). Згідно з державними будівельними нормами, тут обов'язково мусить бути острівець. Є ще одна норма, яка говорить про те, що острівець, який має більш, ніж 10 квадратних метрів, будується фізично, а не фарбою.

Окрім цього, його потрібно будувати фізично, тому що ми проектуємо тут також і пішохідний перехід і велосипедний переїзд, аби людям було комфортно переходити дорогу», - прокоментував Шмід.

Смуги руху

Згідно з проєктом, перед виїздом на проспект Чорновола із Варшавської буде лише одна смуга руху.

«З приводу двох смуг руху, які були на цьому місці. Мало хто знає, у 2017 році набули чинності зміни до правил дорожнього руху, в яких йдеться про те, що правий поворот здійснюється якомога ближче до краю проїзної частини.

На перехресті злиття,  маневр автомобіля повинен здійснюватись таким чином: автомобіль виїжджає на вулицю спершу по правій смузі, тобто, він не може перетнути одразу всі смуги руху, і власне, стара інфраструктура цьому сприяла. Є виняток — окрім перехресть з круговим рухом. Багато людей цим маніпулюють, кажучи, що це не є перехрестя з круговим рухом, оскільки тут не встановлено знаки, немає конфігурації тощо. Стосовно розмірів правоповоротних рукавів, вони є дуже широкі. Навіть, якщо є потреба, аби машина об'їхала, є достатньо місця», - розповідає очільник ЛКП «Інститут просторового розвитку».

За його словами, одна смуга має 7 метрів, коли згідно з держвимогами, повинна мати 3 метри.

«Інший рукав має 8 метрів. Там завжди  була одна смуга руху, достатньо місця, аби об'їхати автомобілями», - додає Олег Шмід.

Велодоріжка

Олександр Одинець, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР зазначає, що пішохідний перехід і велодоріжка перебувають на кінцевій стадії будівництва.

«Ми вже другий рік займаємось реалізацією  проекту — будівництва велопішохілної інфраструктури по вул. Чорновола (від Липинського до Замарстинівської). Фактично, цього року ми плануємо його повністю завершити. Це потрібний проект для велосипедної інфраструктури, а також це стане окрасою цього району. Ця ділянка велодоріжки з'єднає раніше збудовані велодоріжки, які проходять від центральної частини міста і також в Брюховичах», - розповів Олександр Одинець.

Вартість проєкту із будівництва велодоріжки становить 36 мільйонів гривень

«Це  буде єдина артерія велоінфраструктури від Брюхович, Оперного театру та до проспекту Свободи», - підсумував очільник  департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: