Президент Зеленський скасував кримінальну відповідальність за водіння у нетверезому стані

130562
Фото: Відкриті джерела (ілюстративне)

Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно із яким посилюється покарання за водіння у нетверезому стані, але скасовується кримінальна відповідальність за аналогічний вчинок, яка мала набути чинності з 1 липня.

Про це повідомляє УП.

1 липня мав набути чинності закон, який запроваджував кримінальну відповідальність за кермування напідпитку. Вказаний закон ухвалили ще у листопаді 2018 року, проте його дію відтермінували до 1 липня 2020 року.

Проте 17 червня 2020 року нардепи прийняли інший закон № 3314, який запроваджує поняття "кримінального проступку" та підвищує штрафи за повторне водіння у нетверезому стані.

Таким чином, норми ухваленого у 2018 році закону чинності не набудуть, оскільки вони замінені новими нормами закону 2020 року.

Телеканал Еспресо нагадує, що із набуттям чинності 1 липня закону щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень, для водіїв у стані алкогольного сп'яніння суттєво зросли штрафи

Про це йдеться у законі №321-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", який набув чинності 1 липня.

Згідно з текстом закону, відтепер для водіїв-порушників суттєво зростуть суми штрафів. Крім того, водіння авто у стані алкогольного сп'яніння кваліфікуватиметься не як адміністративне правопорушення, а як кримінальний злочин.

Так, починаючи з 1 липня, штрафи для водіїв у стані алкогольного сп'яніння зросли до 17-34 тис. грн, тоді як раніше за це правопорушення штраф був передбачений у розмірі 10,2 тис. грн.

Якщо порушник повторно буде спійманий за кермом п'яним, розмір штрафу становитиме 51 тисячу гривень. Згідно із нововведеннями, крім накладення штрафних санкцій, у водія відберуть права терміном на три роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: