Вберегти спадщину: у Львові розпочались Дні реставрації (фото)

IMG_3653

З метою популяризації реставрації елементів історичних будівель, зокрема дверей і вікон, у Львові запровадили Дні реставрації, де впродовж двох тижнів охочі та митці будуть навчатись ремеслу збереження спадщини, а також брати участь у відновленні пам'яток міста Лева.

Спільно з ЛКП «Бюро спадщини» з  понеділка, 6 липня, до 17 липня відбуватимуться майстер-класи та лекції та майбутніх столярів і реставраторів, хто прагне дізнатись більше про ремесло реставрації.

Уже цього тижня відновлюватимуть брами по вул. Князя Романа.

«Останні кілька років в Україні почали розвиватися програми  співфінансування реставрації історичних об'єктів. Мова йде вікна, брами, балкони, окрім цього сходових кліток, що також є дуже складним процесом. Яка сама внутрішня сторона реставрації? Лише за цей рік  відреставрували 40 брам 23 історичних вікна  Якщо говорити за попередні роки, то ЛКП «Бюро спадщини» відреставрують близько 90 брам. Ця історія програм співфінансування є завдяки GIZ. Власне, після того, як вони припинили співфінансування, міська рада вирішила силами «Бюро спадщини» взятися до цієї праці. Зараз ми бачимо, що дуже добрі праці реставраторів показують дуже велику динаміку», - зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Він також зазначив, що реставратори у Львові дуже зацікавлені участю в схожих проєктах і, навіть, вишиковується черга з охочих брати участь у майстеркласх у межах Днів реставрації.

«Власне, через призму вікон і брам, ми можемо комплексно зрозуміти всю цінність тієї пам'ятки. Львів є те місто, через яке ми можемо показати, аби більше цінували роботу реставраторів, більше цінували ці елементи та об'єкти, тому що дуже часто їх псують», - додав Москаленко.

Павло Богайчик, директор ЛКП «Бюро спадщини» вважає, що Дні реставрації — це важливий внесок, який сприяє кращому розумінню цінності не лише зі сторони реставраторів, а й — з боку мешканців Львова.

« Координуючи цю програму ми отримуємо дуже часто запит від мешканців про те, як правильно доглядати за вікнами за брамами, а також від столярів, які би хотіли покращити свої навики роботи над реставрацією. Власне, тому ми і організували цей семінар, майстер-класи упродовж «Днів реставрації», які триватимуть від сьогодні до 17 липня. Тут буде наш майстер реставратор, який може надати консультацію про те, як доглядати за вікнами і брамами», - прокоментув очільник ЛКП «Бюро спадщини».

Важливо, що для відновлення бодай однієї історичної брами необхідно приблизно 80 тисяч гривень, з яких 80% фінансує міська влада.

Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР зазначила, що така ініціатива взяла початок з 2012 року, коли у місто проходило «Євро-2012».

«Таким чином ми хотіли привернути увагу туристів до історичних пам'яток», - зазначила Лілія Онищенко.

На думку очільниці управління охорони історичного середовища ЛМР, це чудова перспектива, адже Дні реставрації можуть зацікавити не лише митців у цьому ремеслі, але й — мешканців, котрих це може зацікавити.

«Важлива мета, яку ми сьогодні переслідуємо, зацікавити потенційних майстрів, яких на сьогодні бракує задля реставрації брам і вікон», - зауважила начальниця охорони історичного середовища.

Зазначається, що впродовж ініціативи планують облаштувати спеціальну альтанку у Бердинарському дворику. Важливо, що за процесом зможуть спостерігати у реальному часі.

Окрім цього, проводитимуть екскурсії відновленими пам'ятками Львова. Безпосередньо, йдеться про огляд вже відреставрованих надгробків Личаківського цвинтаря, церкви Св. Миколая та Гарнізонним храмом.

Майсер-класи, лекції та семінари відбуватимуться щоденно, окрім вихідних днів з 10 ранку до 15:00 години.

У «Бюро спадщини» акцентують, що впродовж попередніх років було сформовано список об'єктів, які потребуть реставрації. Задля того проводять детальний огляд пам'ятки, а також спілкуються з мешканцями стосовно реалізації того чи іншого проєкту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: