Відродити «Фенікс»з попелу: як у Львові відновлюють унікальний центр реабілітації ветеранів (відео)

&Изображение2

Після масштабної пожежі в унікального львівського центру реабілітації ветеранів з‘явився другий шанс. На «Фенікс», який раніше існував виключно завдяки волонтерам, звернула увагу обласна та міська влада.

У Львові розробили концепцію відбудови унікального центру реабілітації ветеранів «Фенікс», що діє на території Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні. Раніше занедбане приміщення на території медустанови відбудовувалася силами засновника центру Андрія Посікіри, волонтерів та самих ветеранів АТО. Квітнева пожежа знищила частину приміщень та майна, тож зараз центр очікує на відбудову.
За попередніми оцінками, як розповів пан Посікіра, на реконструкцію потрібно 5 мільйонів гривень. Частину коштів на первинні роботи та розчищення завалів зібрали небайдужі. Наразі Львівська міська рада готується оголосити тендер на розробку проєкту та реконструкцію центру із розширенням корисних площ. Міські чиновники обіцяють фондувати роботи з міського бюджету.

«Фенікс», заснований 2014 року, за цей час встиг допомогти близько 2 тисячам ветеранів та їх сімей з психологічною та фізичною реабілітацією. В основному спеціалістам центру доводиться працювати з ПТСР. Андрій Посікіра, засновник центру реабілітації ветеранів «Фенікс» пояснює: «Центр займається не лише психологічною допомогою, але й фізичною реабілітацією та соціалізацією ветеранів. Наразі державна підтримка покриває лише мінімальні зарплати для персоналу. Воїн вертається з війни тілом, а душа воїна залишається там. На жаль, коли людина стикається з такими надзвичайно сильними стресовими ситуаціями, які загрожують його життю або бачить ситуації, або присутній при цьому при евакуації поранених чи загиблих, у нього розвивається за деякий час, не відразу, так званий посттравматичний стресовий розлад. Він проявляється по-всякому. Це може бути або тяжка депресія, або надзвичайне збудження, або порушення сну, коли хворий не може взагалі спати, коли пробуджується щогодини, бо йому снять ті жахіття, людина фізично здорова і все має – руки, ноги, голову, але він не може працювати, у нього постійні перепади тиску, головні болі, болі в усьому тілі, вегетативні порушення, проблеми у спілкуванні, дуже часто з сім’єю. Чому так багато розлучень? І на жаль, ці проблеми можуть дуже довгий час, роками надокучати».

Наразі подібних проєктів в Україні бракує, адже щороку все більше лбдей повертаються з війни та мають адаптовуватися до мирного життя. «То в Яблуневі Тернопільської області повністю закрився великий центр реабілітаційний, то в Хмельницькому закрився, то на Закарпатті також закрився. І ми після 20-го року, таке враження, що лишилися останній такий великий комплексний центр реабілітації», - додає Андрій Посікіра та підсумовує, що всі прихильники та клієнти центру очікують на відродження «Феніксу».

 

Проєкт «Donbas Media Forum та міжрегіональне співробітництво для виробництва якісного контенту для Сходу України» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: