Степанов заявив про повне перезавантаження лабораторій в Україні

5ec529f365b06
Фото: LB.ua

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов стверджує, що вітчизняній системі лабораторій в країні необхідно повністю оновитись і він зробить усе можливе, аби реалізувати такі плани.

Про це міністр сказав під час щоденного брифінгу МОЗ у вівторок, 7 липня.

Зокрема, на питання журналістів щодо проблеми у Львівській області з браком лікарів-лаборантів, які ,елементарно, не встигають робити ПЛР-тести на коронавірус, Максим Степанов відповів, що така ситуація не лише на Львівщині, а й — по всій Україні.

«Упродовж трьох місцяці не лише по Львівській області, а й — по всій Україні, ми відновлюємо систему, яка була зруйнована за останні 5 років. Хочу нагадати, що на початку епідемії в нас в країні було тільки три лабораторії, які робили ПЛР тестування. Сьогодні їх — 82», - сказав очільник МОЗ.

Степанов зазначив, що ситуація із перезавантаженням не стоїть на місці, а плани на майбутнє доволі масштабні. Втім питання не тільки в обладнанні, яке востанє замінювали в 2009 році, також проблема криється у відсутності спеціалістів, готових працювати в українських лабораторіях.

«Ми оновлювали обладнання, яке було в неробочому стані. Великою складовою цієї проблематики було й «кадрове голодування» в лабораторних центрах. Бракувало лікарів-лаборантів, вірусологів. І за три місці ми просунулись дуже далеко: ми перенавчали наших лікарів. І, звичайно, все, що стосується розширення цих можливостей — наших лабораторних центрів, у тому числі, збільшуючи чисельність людей, які працюють у лабораторних центрах», - прокоментув Максим Степанов.

Він також додав, що пріоритетом МОЗ спільно з Урядом є здійснення всіх задумів щодо реформації лабораторних центрів. Йдеться про обладнання та якісні приміщення.

«Ми відновимо всю систему, яка повинна працювати в Україні, і повинні чітко знати, що в майбутньому можуть трапитись схожі виклики ( як пандемія коронавірусу — ред.)», - підсумував Степанов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: