Літній відпочинок: де і як українці зможуть провести відпустку

Beach party
Фото: depositphotos.com

Більшість популярних напрямків відпочинку за кордоном для українців залишилися закритими, а це означає, що буде зростати внутрішній туризм.

Кілька тижнів у Брюсселі точилися запеклі дебати, але через зростання кількості хворих на COVID-19 в Україні ЄС відмовився відкривати кордони для наших туристів. Станом на сьогодні українці можуть подорожувати до 23 країн, з яких далеко не всі користуються популярністю. За повідомленням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, подорожувати можна до Туреччини, Сербії, Албанії, Північної Македонії, Чорногорії, Білорусі, Великої Британії, США, Мексики, Єгипту, Тунісу, Республіки Корея, Іраку, Ірану, Афганістану, Південного Судану, Ефіопії, Сомалі, Кенії, Замбії, Танзанії, Бурунді, Сейшельських островів.

Варто додати, що дві європейські країни – Греція та Португалія – у Брюсселі наполягали на якнайшвидшому відкритті кордонів, але вони залишилися у меншості. Натомість вже за кілька днів 17 українців опинилися в ізоляторі в Афінах. Вони прилетіли до Греції двома рейсами і були затримані в аеропорту поліцією, бо Україна не входить до списку 15 безпечних країн, оприлюдненому Єврокомісією. Питання про депортацію наших громадян вже вирішено.

Список країн, готових відкрити свої кордони для туристів, постійно оновлюється. Однак динаміка захворювання на коронавірус в Україні не дає приводів для оптимізму. Дуже висока ймовірність, що до серпня  кордони європейських країн так і залишаться закритими. А це значить, що для літнього відпочинку доведеться шукати місця в Україні. З одного боку, це шанс для розвитку внутрішнього туризму, з іншого, ціни на такий відпочинок можуть суттєво зрости, до того ж сезон розпочався з помітним запізненням, а отже, розраховувати на прибутки від туризму на рівні минулого року буде складно. Крім того, до витрат додадуться антисептики, обмеження місць для збереження соціальної дистанції, додаткове прибирання тощо.

Однак через невисокий попит у червні ціни на морському узбережжі знизилися приблизно на 30%. Згідно з аналітикою OLX, вартість однокімнатної квартири в Одесі стартує від 500 гривень за добу, а в Бердянську – від 300. Натомість будинок у Південній Пальмірі коштуватиме у середньому півтори тисячі гривень.

Водночас у Карпатах, навпаки, ціни дещо пішли вверх. На коригування вартості вплинув нещодавній паводок. Будинок у Яремче за добу обійдеться у середньому в тисячу гривень. Значно нижчі ціни у Славському – приблизно 300 гривень, Ворохті – 500 гривень.

Голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь переконаний, що через карантин внутрішній туризм отримав величезні можливості для розвитку інфраструктури.

«Карантин насамперед вніс свої правки у туристичну галузь. Внутрішній туризм зріс у кілька разів. Люди перестали сидіти вдома, а виїхати за кордон не завжди виходить. Тому український турист змушений подорожувати рідними теренами. Це відкриває великі можливості для розвитку інфраструктури, зокрема для будівництва доріг, що, власне, і відбувається. І цей тренд буде наростати. Адже після пандемії буде хвиля економічної рецесії – можливостей виїхати за кордон і витрати багато грошей, будуть не у всіх. І ця можливість лише зменшиться. Тож у внутрішнього українського туризму є величезна перспектива, зокрема у клієнторієнтування, сервісі тощо. Одне слово, який аспект не візьми, є перспектива для зростання», – каже Руслан Соболь.

І запевняє, що тренд буде зростати, оскільки місць в Україні для відпочинку величезна кількість.

«Відпочинок біля моря, гори, кемпінги – усе буде лише зростати. Звертаю увагу, що цей ринок перспективний і сюди надійдуть інвестиції. Гарним прикладом може бути досвід Польщі, Чехії, Словаччини, Словенії, Угорщини. У нас великі перспективи внутрішнього туризму і перспективи для зростання», – резюмував Руслан Соболь.

Анна Романова, виконавча директорка Асоціації гостинності запевняє, що традиційно українці будуть обирати пляжний відпочинок та ті місця, до яких зручна транспортна інфраструктура.

«Бо скільки не закликатимеш мандрувати Україною, однаково все згодом упирається у можливості дістатися до того чи іншого місця. Тому традиційно будуть популярними Одеса, Херсон, Львів, Буковель. Також спостерігається збільшення попиту на «незвідані місця» – Бессарабія, Дністер, каньйони, плавні, сіверські ліси, озера...

Через коронавірус збільшилися вимоги до санітарних норм, але з практики: готельні комплекси все одно запустили загальні басейни та рідко у кого зустрінеш щоденне прибирання номеру. Все пояснюють дорожнечею та коротким сезоном: мовляв, якщо ще зробити щоденне прибирання, то доведеться ціну підняти, а це буде неконкурентно», – наголосила Анна Романова.

Тим часом ті, хто не полишає надії на літній відпочинок, сподіваються або на відкриття кордонів, або шукають затишних місць в Україні.

Оксана ДУДАР

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: